Obavijesti

News

Komentari 0

MMF je ponovo snizio prognoze za globalno gospodarstvo

MMF je ponovo snizio prognoze za globalno gospodarstvo

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je ponovno snizio prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo, upozoravajući na rizike visoke inflacije i rata u Ukrajini koji bi mogli gurnuti svjetsko gospodarstvo na rub recesije

VIDEO

Rast globalnog gospodarstva u 2022. godini usporit će na 3,2 posto, objavio je MMF snizivši prognozu iz travnja prema kojoj je bio projiciran u visini 3,6 posto, pokazuju ažurirane prognoze , koje obuhvaćaju samo velika gospodarstva i glavne skupine gospodarstava.

Dodaju da se svjetski BDP zapravo smanjio u drugom tromjesečju zbog pada u Kini i Rusiji.

Fond je smanjio i prognozu rasta za 2023., na 2,9 posto, u odnosu na travanjsku procjenu rasta od 3,6 posto, navodeći kao razlog utjecaj strože monetarne politike.

"Izgledi su značajno pogoršani od travnja. Svijet bi uskoro mogao biti na rubu globalne recesije, samo dvije godine nakon posljednje", izjavio je glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

IZGLEDI VRLO NEIZVJESNI

Fond je objavio da su najnovije ažurirane prognoze "iznimno neizvjesne" i podložne negativnim rizicima ruskog rata u Ukrajini zbog kojeg rastu cijene energije i hrane.

MMF: Gubitak ruskog plina teško bi pogodio srednju Europu
MMF: Gubitak ruskog plina teško bi pogodio srednju Europu

Prema "uvjerljivom" alternativnom scenariju, koji uključuje potpuni prekid isporuke ruskog plina Europi do kraja godine i daljnji pad ruskog izvoza nafte za 30 posto, MMF predviđa da bi globalni rast tada usporio na 2,6 posto u 2022. i na dva posto u 2023., uz gotovo stagnaciju u Europi i SAD-u idućoj godini.

Globalni rast pao je ispod dva posto samo u pet navrata od 1970., objavio je MMF, uključujući i prvu godinu pandemije covida-19 2020.

MMF sada očekuje da će stopa inflacije u razvijenim gospodarstvima 2022. dosegnuti 6,6 posto, dok je u travnju predviđao da će iznositi 5,7 posto, dodajući da će ostati povišena dulje nego što se ranije očekivalo.

Nadalje, sada očekuju da će inflacija na tržištima u nastajanju i zemljama u razvoju u ovoj godini dosegnuti 9,5 posto, nasuprot projiciranih 8,7 posto u sklopu travanjskih procjena.

"Inflacija na sadašnjim razinama predstavlja jasan rizik za sadašnju i buduću makroekonomsku stabilnost, a njezino vraćanje zacrtanim razinama središnjih banaka trebalo bi biti glavni prioritet kreatora politike", kazao je Gourinchas.

NIŽE STOPE RASTA VODEĆIH GOSPODARSTAVA

Za Sjedinjene Države, najveće gospodarstvo, MMF je potvrdio prognozu od 12. srpnja prema kojoj očekuje rast od 2,3 posto u 2022. i od anemičnih 1,0 posto u 2023., koje je prethodno u dva navrata od travnja snižavao zbog usporavanja potražnje.

MMF je znatno snizio raniju procjenu rasta za Kinu u 2022. godini - na 3,3 posto, s u travnju projiciranog u visini 4,4 posto, navodeći kao razlog izbijanje covida-19 i raširena zatvaranja u većim gradovima koja su ograničila proizvodnju i pogoršala poremećaje u globalnom lancu opskrbe.

MMF je također ocijenio da pogoršanje krize u kineskom sektoru nekretnina pogađa prodaju i ulaganja u nekretnine. Navode da bi dodatna fiskalna potpora Pekinga mogla poboljšati izglede za rast, no da bi kontinuirano usporavanje u Kini, potaknuto širenjem virusa većih razmjera i zatvaranjima, rezultiralo snažnim prelijevanjem.

Šefica MMF-a upozorava: U Europi je moguća recesija
Šefica MMF-a upozorava: U Europi je moguća recesija

MMF je smanjio procjene rasta eurozone za 2022. na 2,6 posto, s 2,8 posto u travnju, što odražava inflatorna prelijevanja zbog rata u Ukrajini.

Međutim, prognoze su znatnije smanjene za neke zemlje s većom izloženošću ratu, uključujući Njemačku, kojoj su procjene rasta za 2022. snižene na 1,2 posto, s 2,1 posto u travanjskim prognozama.

Za rusko gospodarstvo MMF predviđa pad za šest posto u 2022. zbog pooštravanja zapadnih financijskih i energetskih sankcija, te da će se smanjiti za daljnjih 3,5 posto u 2023., pokazuju ažurirane prognoze.

Procjenjuju i da će se ukrajinsko gospodarstvo zbog rata smanjiti za oko 45 posto, no takve su procjene vrlo neizvjesne.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag