News

Komentari 183

Upozorenje MMF-a: Šanse za rast su vam male, a rizici veliki

Upozorenje MMF-a: Šanse za rast su vam male, a rizici veliki

MMF preporuča dalekosežne reforme: Umirovljenje u 67. godini, ukidanje nulte stope PDV-a, više fleksibilnosti na tržištu rada, racionalizacija zaposlenosti...

Preporuke iz zaključne izjave Misije MMF-a nakon posjete Hrvatskoj u redovnim godišnjim konzultacijama uključuju dodatno povišenje dobne granice za umirovljenje na 67 godina, više fleksibilnosti na tržištu rada, povećanje nulte stope PDV-a na određene proizvode na 10 posto, racionalizacija prekomjerne zaposlenosti i plaća u javnom sektoru te revidiranje neodrživih mirovinskih i zdravstvenih sustava. HRT javlja kako su članovi Misije MMF-a upozorili kako su gospodarski izgledi slabi, a rizici veliki.

- Hrvatska je u recesiji, za 2012. predviđa joj se pad BDP-a za 1,5 posto, u 2013. skroman rast od 0,75 posto. Za povratak na putanju snažnog rasta BDP-a u srednjoročnom razdoblju i preokretanje trenda snažnog rasta nezaposlenosti Hrvatskoj su potrebne dalekosežne reforme, za koje je plan već odavno trebao biti donesen - kazali su. Dodaju kako je započet program strukturnih reformi neophodan za ponovno pokretanje rasta i povećanje potencijala gospodarstva. Članovi Misije smatraju i kako su ključni prioriteti politike oblikovanje i provođenje vjerodostojnog i uravnoteženog paketa fiskalne konsolidacije kako bi se osigurala srednjoročna fiskalna održivost.

Najčitaniji članci