Obavijesti

News

Komentari 10

Mnogi u Hrvatskoj gladuju kako bi svojoj djeci platili školovanje

Mnogi u Hrvatskoj gladuju kako bi svojoj djeci platili školovanje
1

Gotovo 300.000 djece u našoj zemlji živi u siromaštvu i često nemaju ni osnovne životne potrepštine

VIDEO

Nije važno samo pitati se koliko ima djece, nego treba pitati i kako su ta djeca, upozorili su Ivica Rubil, Paul Stubbs i Siniša Zrinščak s Ekonomskog instituta u radu pod nazivom “Dječje siromaštvo i strategije nošenja sa siromaštvom kućanstava u Hrvatskoj”.

Siromašna kućanstva s djecom procjenjuju da bi im trebalo barem 80 posto više novca po članu obitelji kako bi mogli zadovoljiti osnovne potrebe. Naime, od 200 do 300 tisuća djece u Hrvatskoj živi u siromaštvu, prema različitim procjenama i kriterijima. Ta djeca nemaju osnovne potrepštine, a otežano im je i obrazovanje. 

Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji
Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji

- U istraživanjima čimbenika povezanih sa siromaštvom, zaposlenost odraslih članova obitelji pokazuje se kao ključan čimbenik, a obrazovanje je ključna odrednica zaposlenosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obrazovanje ima i druge važne učinke za pojedince, osim materijalnih. Obrazovanije osobe su u prosjeku zdravije, a kontrola nad vlastitim životom je značajan čimbenik razine stresa, koji loše utječe na zdravlje - rekao je dr. Rubil.

U istraživanju se navodi da je svaki peti član (21,3%) siromašnih obitelji izjavio kako je barem jedan član kućanstva u zadnjih mjesec dana išao gladan na spavanje. Najčešće je to bio jedan od roditelja kako bi zadovoljio potrebe djece. Povremeno gladovanje roditelja češće je u gradovima nego u selima. 

Šok! Učitelji u 14 škola u petak doznali da su ostali bez posla...
Šok! Učitelji u 14 škola u petak doznali da su ostali bez posla...

- Činjenica je da siromašna djeca već u predškolskoj i osnovnoškolskoj dobi imaju problema. Roditelji im često ne mogu priuštiti osnovne potrepštine za školu niti izvanškolske sadržaje. Kad takva djeca zbog siromaštva izgube korak s ostalom djecom ili ne iskoriste do kraja svoj potencijal, kasnije to teško nadoknađuju - rekao je dr. Rubil i dodao kako imućnija djeca mogu lakše uspjeti. 
- Istina je da bolje materijalno stanje obitelji olakšava stjecanje fakultetskog obrazovanja. Imućniji roditelji mogu djeci priuštiti više izvanškolskih aktivnosti, kao i sadržaje veće kvalitete. To u prosjeku povećava šanse upisa na fakultet, ali i uspjeh na istom - objasnio je dr. Rubil.

Pokretanje videa...

00:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a