News

Komentari 3

Modro jezero nije modro, zbog kiše je postalo svijetloplavo

Modro jezero nije modro, zbog kiše je postalo svijetloplavo

Nakon dva mjeseca, Modro jezero je ponovno puno vode, no zbog velike količine kiše postalo je svijetlo plavo. Ovo je fenomen koji se dogodi jednom u nekoliko godina

Velike količine kiše koja je ovih dana padala na prostoru Imotske krajine kumovala je doista rijetko viđenoj boji vode u prirodnom fenomenu Modrom je zeru. Mnogi su Imoćani požurili na obalu kako bi fotografirali površinu jezera, jer kako nam je nekoliko njih reklo, trebaju proći godine da se ovako nešto može vidjeti.

Nogometni teren

Još prije mjeseca dva bilo je presušeno, na njegovom dnu odigrala se revijalna nogometna utakmica Vilenjaka i Vukodlaka, a onda su dolaskom kiša proradila vrela i estavele na dnu jezera. Nagli dotok vode iz njegovih podzemnih vrela uzrokovao je prirodni fenomen, a   inače tamno, modro jezero promijenilo je svoju boju kao da zrcali nebo iznad. Iz različitih kutova fotografiranja ta nebesko plava boja veličanstveno je prekrila jezeransku površinu. Poseban je osjećaj prošetati do litica jezera i uživati u prekrasnom pogledu na vodenu površinu.

Prekrila je i Vilinske pećine i kamene serpentine kojima su se Imoćani ovog ljeta spuštali do dna kako bi se osvježili u hladnoj vodi od ljetnih žega. Sada pak mogu tek uživati u veličanstvenom pogledu na Modro jezero o kojem su i ispričane brojne legende.

Modro jezero je dobilo ime zbog modre boje svoje vode, a susjedno Crveno zbog crvenih stijena koje ga okružuju. I jedno i drugo veže se uz poznatu legendu o nemilosrdnom bogatašu Gavanu i njegovoj Gavanici i o njihovim monumentalnim dvorima na mjestu gdje sada stoje ova dva prirodna fenomena, sve zbog toga jer nisu imali milosti za siromaha. Bila legenda istinita ili ne. lijepo ih je vidjeti pa makar sve priče o vilama i vilenjacima i Gavanovim dvorima bile tek legende. Ova veličanstvena vodena površina Modrog jezera dovoljna je za probuditi maštu i uživati u trenutku koji se rijetko može vidjeti.

Najčitaniji članci