Obavijesti

News

Komentari 98

'Mog su bratića odgojili baka i djed. Govorite da nisu obitelj?'

'Mog su bratića odgojili baka i djed. Govorite da nisu obitelj?'
1

Ovo je korak od sto godina unazad. Ovo je povratak u srednji vijek, ako hoćete. Pa čak se i tamo znalo da su baka i djed i unuci obitelj, istaknuo je i poručio da se donošenje ovakvog Zakona treba spriječiti

VIDEO

Zbog izmjena Obiteljskog zakona koje su poslane u javno savjetovanje i koje su digle buru u javnosti zbog članka koji definira tko čini obitelj, i zastupnici HDZ-a i SDP-a zatražili su u četvrtak stanku u Saboru.

SDP-ov Domagoj Hajduković ispričao je priču o svojem bratiću kojeg su nakon prometne nesreće u kojoj su mu poginuli roditelji, odgajali baka i djed. 

- Jesu li oni obitelj, kolegice i kolege? Jesu li? To je jedina obitelj koju moj bratić zna. A mi si uzimamo pravo da kažemo da oni to nisu. Zašto zadirete u privatnost i intimu? Samo totalitarni režimi žele kontrolirati privatnost. Samo totalitarni režimi žele zabadati nos u ono što se dešava u naša četiri zida. Samo totalitarni režimi će mom bratiću reći da mu baka i djeda nisu obitelj. Samo totalitarni režimi će reći ovom čovjeku koji je dijete izgubio, da on i njegova žena nisu obitelj - rekao je Hajduković dodavši kako je ovakav prijedlog Zakona vraćanje tisuću koraka unazad. 

- Ovo je korak od sto godina unazad. Ovo je povratak u srednji vijek, ako hoćete. Pa čak se i tamo znalo da su baka i djed i unuci obitelj - istaknuo je i poručio da se donošenje ovakvog Zakona treba spriječiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jer ako ne spriječimo, u protivnom konzervativna revolucija maršira dalje. Dok je SDP u ovome Saboru takve stvari nećemo dozvoliti - zaključio je Hajduković.

HDZ-ov Ante Babić istaknuo je kako će Zakon biti još mjesec dana u javnoj raspravi što je dovoljno da se određene kontroverze o kojima Hajduković priča riješe. Poručio je kako je za HDZ obitelj uvijek bila okosnica identiteta i razvoja modernog društva te je podsjetio da je Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon koji je donijela Vlada SDP-a.

- Obitelj se definira kao pravni pojam određivanjem, tko se za potrebe primjene ovog Obiteljskog zakona, smatra članom obitelji. Članovi obitelji su majka, otac i njihova djeca, biološka i zajednički posvojena, pri čemu se posvojena djeca imaju smatrati članovima obitelji, zbog učinaka posvojenja, propisanih odredbama o posvojenju. Znači, roditelj koji ne živi s djetetom te ostali srodnici po krvi, baka, djed, teta, stric ili slično ili po tazbini, npr. pastorah, mačeha, očuh, naravno ako žive zajedno. Naglašavam, ova odredba ne ograničava krug osoba koja uživaju pravo na poštovanje obiteljskog života, u kontekstu međunarodne pravne u ustavno pravne zaštite - poručio je Babić.

HNS neće podržati takav prijedlog Zakona

Koalicijski HDZ-ov partner u Vladi HNS također se oglasio po pitanju prijedloga Obiteljskog zakona i poručio kako takav prijedlog Zakona neće podržati. Predlažu da se Zakon povuče i doradi.

- U 21. stoljeću potpuno je neprihvatljiva definicija obitelji koja kaže da bračni par bez djece nije obitelj. Sloboda u planiranju obitelji i odlučivanju o rađanju djece koja se i ovim prijedlogom Zakona osporava, jedna je od temeljnih sloboda. Također, novim prijedlog om Obiteljskog zakona izvanbračni parovi moći će samo u iznimnom slučaju posvojiti dijete, dok je u isto vrijeme u Hrvatskoj čak 80.000 parova neplodno. Što je s roditeljima koji su tijekom života izgubili dijete - pitaju se u HNS-u te dodaju kako će uvijek braniti ljudska prava.

- HNS je u Vladu unio liberalni svjetonazor i uvijek će stajati na braniku ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i prava na privatnost i odabir životnog stila. Osjetljiva ideološka i svjetonazorska pitanja moraju se shvatiti ozbiljno, sve ostalo šteti svakoj osobi pojedinačno, ali i društvu u cjelini.

Vrijeme je i da se promjeni trenutna praksa kojom se prijedlozi zakona odmah nakon radnih tijela puštaju u javnost i na taj način izazivaju zbrku u javnosti. Predlažemo da se ovaj prijedlog Zakona povuče iz javne rasprave na doradu kako nepotpuna rješenja ne bi dodatno izazvala lošu percepciju u javnosti - poručili su iz stranke.

Naime, u prijedlogu novog Obiteljskog zakona, definicija obitelji glasi: "U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive. Ukratko, ako nema djece, nema ni obitelji. No, i dio obitelji u kojima žive djeca više neće biti obitelj po Obiteljskom zakonu. Radi se o djeci koju odgajaju dvije istospolne osobe. Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj djeteta ima u određenim uvjetima pravo na tzv. partnersku skrb, koja je gotovo izjednačena s roditeljskom, novi Obiteljski zakon jasno im poručuje da oni obitelj - nisu."

Ministrica Murganić: 'Svrha izmjena je zaštiti obitelj i djecu'

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u četvrtak je ispred Banskih dvora poručila novinarima kako je svrha izmjena Obiteljskog zakona "zaštititi obitelj i prije svega zaštititi djecu jer djeca u okviru obitelji trebaju imati najveću zaštitu, ali isto tako i ako dolazi do razvoda i dalje trebaju imati zaštitu ne samo obitelji nego i društva."

Na novinarsko pitanje zašto je bitno da se u Zakonu definira obitelj, ministrica Murganić istaknula je kako je to za potrebe obiteljsko-pravnog instituta Zakona.

- Zato što je Zakon obiteljski i jasno je onda kasnije pratiti i odredbe koje su vezane za obiteljsku pravnu zaštitu. Ova definicija obitelji zaista je samo za potrebe obiteljsko-pravnog instituta ovog Zakona, time ne ulazimo, niti omalovažavamo niti osjećaje niti pravo na obiteljski život prema vlastitom nahođenju. I drugi pravni instituti i drugi Zakoni imaju i definicije i obitelji i članova obitelji za potrebe neke druge pravne grane, ovo je zaista radi lakše primjene obiteljsko pravnog instituta definirano - rekla je Murganić.
Poručila je i kako je najveći problem što se nije pročitao cijeli Zakon, nego samo prvi članak.

- Vi ste vidjeli, pratili ste koliko smo imali problema kod rastave, kod dodjeljivanja djece, kod određivanja roditeljske skrbi, vidjeli ste kako postoje zavrzlame tko je nadležan kod roditeljske skrbi, kod odgovornosti prema djeci i zaista je vrijeme da se donese Zakon koji će jasno precizirati obaveze svih nas kada smo ili u bračnoj ili u obiteljskoj zajednici i jasno precizirati koji instituti, koja institucija za što je odgovorna i za što ima nadležnost - rekla je.

Na pitanje novinara je li istina da se vraća institut savjetovanja prije razvoda čak i slučajevima kada je utvrđeno obiteljsko nasilje, Murganić je odgovorila da nije.

- Ne. Isključeno je savjetovanje ako je prisutno i ako je potvrđeno obiteljsko nasilje. Isto tako mislimo da treba zaštiti dijete i brak ako je to ikako moguće, to savjetovanje je zaista savjetovanje i nije nagovaranje niti pritisak da se odustane od razvoda, ali smatramo da smo obavezni ljudima pružiti informacije koje su pogodnosti razvoda ako su se na to odlučili, i koje će biti poteškoće kada do razvoda dođe, pogotovo savjetovanje oko određivanja i dogovora oko roditeljske skrbi djece - rekla je ministrica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...