Obavijesti

News

Komentari 51

'Mogao je biti izvrstan premijer, ali ga je lakomost preuzela'

'Mogao je biti izvrstan premijer,  ali ga je lakomost preuzela'
2

U emisiji '60 minuta' na 24sata TV-u bili su odvjetnik generala Mladena Markača Goran Mikuličić i ministrica pravosuđa u vladi Ive Sanadera Vesna Škare Ožbolt

VIDEO

Gosti Tihomira Ladišića u emisiji '60 minuta' na 24sata TV-u bili su odvjetnik generala Mladena Markača Goran Mikuličić i ministrica pravosuđa u vladi Ive Sanadera Vesna Škare Ožbolt. Otkrili su kakva su im bila očekivanja u pravomoćnoj presudi generalima Gotovini i Markaču te kakvi su im stavovi nakon presude bivšem premijeru. 

- Očekivala sam da bi presuda generalima trebala bi oslobađajuća, no poznavajući sve okolnosti ipak sam očekivala da će presuda biti oko provedenog vremena u zatvoru. Intimno sam priželjkivala oslobađajući presudu - kazala je Škare Ožbolt. 

Odvjetnik Mikuličić rekao je kako ni u danima prije presude obrana nije znala kakav će biti ishod. No otkrio je što su saznali večer uoči izricanja presude. 

- Večer prije presude do nas je došao glas da tužiteljstvo neće biti zadovoljno presudom. To je bilo sve što smo znali. Razmišljali smo slično kao i kolegica Škare Ožbolt, da će kazna pokriti vrijeme pritvora te da će sudsko vijeće dodati još koji mjesec reda radi - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kazao je kako ni general Markač nije razmišljao o oslobađajućoj presudi, a o njegovom ponašanju nakon izlaska na slobodu nisu razgovarali.

- Mogla se očekivati neka druga reakcija, ali to su možda drugi ljudi. Generali Gotovina i Markač su ljudi koje ne možemo staviti u neki prosjek, oni su iznad prosjeka u humanosti i profesionalnosti - smatra odvjetnik. 

Vesna Škare Ožbolt prisjetila se pritisaka koje je proživljavala dok je bila ministrica.

- Tada je već Carla Del Ponte dolazila u Hrvatsku i ti razgovori nisu bili jednostavni. Stalno slušate iracionalne optužbe i govorili bi nam da je Gotovina u Makarskoj ili na Hvaru. Prvo bismo tražili koji su njihovi izvori pa bi nam dostavili neku mutnu sliku nekog čovjeka koji sjedi ili šeće po rivi tvrdeći da je to on - rekla je.

Oboje su otkrili kako ih reakcija Carle Del Ponte nakon oslobađajuće presude generalima nije iznenadila. 

- Ipak, na taj način komentirati presudu je neoprostivo - smatra Mikuličić. 

Ožbolt o Sanaderu: Užasno mi smeta koliko je Hrvatska pokradena

Gosti su u emisiji komentirali i presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu. 

- Moram priznati da osjećam gorčinu. Sve ovo mi smeta, a smetalo mi je i onda. Tada je bilo u povojima, taj stil vladanja i bahatost, nekontrolirano i nezakonito uzimanje novca. Užasno me smeta koliko je Hrvatska pokradena. Kazne više nisu ni bitne, šteta je napravljena. Ivo Sanader imao je priliku biti izvrstan premijer, ali ga je lakomost preuzela - rekla je Škare Ožbolt dodajući kako je time 'devalvirana cijela politika'. 

- To je bio model djelovanja u politici, a kako će se od tog modela politika oprati? Umjesto da smo krenuli kako je najavljivano - rad, Europska unija, planovi. Sada ulazimo u Europu, ali potpuno goli - ističe Škare Ožbolt.

Dodala je kako sigurno nisu kažnjeni svi koji su znali za nezakonite radnje, a 'pitanje je hoće li i biti'. 

Odvjetnik Mikuličić rekao je kako je profesionalno zaintrigiran na koji će način sudac Turudić obrazložiti 'kazneno pravnu kategoriju koja u Hrvatskoj nema presedana'. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...