Obavijesti

Promo sadržaj

Mogu li energetski napitci pomoći kod učenja bez posljedica

Mogu li energetski napitci pomoći kod učenja bez posljedica
2

Energetska pića su prije svega namijenjena za brzu obnovu mišićne snage, poboljšanje raspoloženja, budnost i bolju memoriju i kao takvi su preporučljivi i kao pomoć u učenju

I najpredaniji studenti i srednjoškolci se sigurno bar povremeno nađu u situaciji da moraju ostati budni do dugo u noć kako bi uspješno svladali svoje obveze, a da ne spominjemo one sklone kampanjskom učenju. Stoga ne čudi da traže razne načine kako da se održe budnima te uzimaju prekomjerne količine kofeina i šećera, a nažalost neki ne prezaju ni pred amfetaminima čija konzumacija može imati dugoročne štetne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje.

U izboru sredstava koja će ih držati budnima ulaze i energetska pića. Energetska pića su prije svega namijenjena za brzu obnovu mišićne snage, poboljšanje raspoloženja, budnost i bolju memoriju i kao takvi su preporučljivi i kao pomoć u učenju. Međutim, nije novost da energetski napitci nisu na najboljem glasu, a to je uglavnom zbog neinformiranosti i slučajeva zloupotrebe kada se energetska pića koriste u ogromnim količinama i u kombinaciji s alkoholom.

Ako se bolje razmisli jasno je da svako pretjerivanje ima posljedice. Pri tom se zanemaruje da postoje znanstvena istraživanja koja su potvrdila da kofein i taurin u kombinaciji, a sadrži ih većina energetskih napitaka djeluju pozitivno na ljudske mentalne sposobnosti, raspoloženje i fizičku izdržljivost. Na tržištu postoji veliki izbor proizvoda te je dužnost svakog pojedinca da dobro prouči sastojke kako bi znao što unosi u svoj organizam, što je osobito bitno za mlade osobe. Kada je taj izbor u pitanju to se svakako odnosi i na energetske napitke.


Na hrvatsko tržište plasiran je Hell Energy Focus, novi okus s dodatkom magnezija i L - carnitina energetskog napitka Hell Energy, svjetski poznatog brenda energetskih napitka. Magnezij smanjuje umor, jača koncentraciju i pamćenje, a L – carnetin doptrinosi smanjenju osjećaja fizičke slabosti.

Hell Energy proizvodi se u Mađarskoj te je zastupljen i distribuiran u više od 40 država širom svijeta, a čak u desetak država je tržišni lider. Hell Energy se proizvodi u tvornici u sjevernom dijelu Mađarske u mjestu Szikszo i posjeduje najviše moguće standarde i certifikate o proizvodnji energetskih pića. Kompanija ima kompletnu strukturu proizvodnje i punjenja - vlastitu vodu, izvor šećera i dodataka, vlastitu proizvodnju limenki i pakiranja, internu kontrolu i distribuciju te potrošačima jasno daje uvid u sastav napitka.

Hell Energy energetsko piće ne sadrži konzervanse i umjetna sladila.
Hell Energy Drink sadrži i brojne druge prednosti među kojima se ističe da ne sadrži konzervans koji se uobičajeno dodaje gaziranim pićima kako bi se spriječilo stvaranje plijesni. Opasnost koja vreba iz konzervansa je što E211 u spoju s vitaminom C, kojeg sadrži većina sokova, postaje benzen, kancerogena tvar. Aditivi su zakonom odobreni dodaci (konzervansi, sladila, bojila), koji se koriste za proizvodnju hrane duljeg vijeka, boljeg okusa i ljepšeg izgleda. Iako su opasni za zdravlje, danas je gotovo nemoguće doći do namirnica koje u sebi ne sadrže aditive. U proizvodnji Hell Energy energetskog napitka se umjesto konzerviranja provodi pasterizacija.

Još jedna bitna prednost Hell Energy energetskog napitka je da ne sadrži umjetna sladila koja su dobivena sintetskim putem, iako su naveliko promovirana od strane prehrambene industrije, ubrajaju se među najkontroverznije prehrambene sastojke zbog sumnje da izazivaju nepovoljne zdravstvene efekte kao što su dermatološki problemi, glavobolje, promjene raspoloženja, promjene u ponašanju, poteškoće s disanjem, alergije pa čak i karcinom. Stoga je zbog sigurnosti potrošača potrebno kontrolirati sadržaj sladila u hrani i njihov unos u organizam.

Pored navedenog Hell Energy sadrži:

Taurin - aminokiselinu koja pomaže u razvoju mozga te sudjeluje u regulaciji razine vode i elektrolita u krvi. Također, za taurin se smatra da posjeduje i antioksidativna svojstva. Taurin se prirodno nalazi u namirnicama poput mesa, ribe i majčinog mlijeka, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani. Neka istraživanja podupiru teoriju kako uzimanje taurina u obliku dodatka prehrani poboljšava sportsku izvedbu, čime se može objasniti njegovo dodavanje u energetska pića. Gornja granica sigurnog unosa taurina je 3000 mg na dan. Višak taurina u organizmu izlučuje se uz pomoć bubrega.

Vitamine B skupine – koji doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, smanjuju umor i iscrpljenost, održavaju zdravlje kose, kože i noktiju i čuvaju imunološki sustav. Vitamini B kompleksa posebno se preporučuju osobama izloženim stresu, s neredovitom i jednoličnom prehranom, na dijetama za mršavljenje te kod oslabljenog imuniteta.

L - karnitin - je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina C, B6, niacina i željeza. Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije. Ako nema dovoljno karnitina, masti se ne iskorištavaju za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnom tkivu. Posljedica je slabost mišića te općeniti osjećaj slabosti.

Magnezij - tijelu je magnezij potreban svakoga dana i ono bez njega ne bi moglo normalno funkcionirati. Ovaj mineral potreban je za proizvodnju energije i funkcioniranje gotovo svih metaboličkih procesa. Pomaže održavati normalnu razinu tlaka i srčani ritam, a zube i kosti čini zdravima. Magnezij između ostalih dobrobiti, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti pa je važan mineral onima koji se aktivno bave sportom.

Osam različitih okusa Hell Energy napitka
Hell Energy Drink je u Hrvatskoj zastupljen u osam različitih okusa tako da će svatko moći odabrati piće po svom ukusu. Okusi koji su dostupni su:
• Classic ( klasik, regular)
• Red Grape (crveno grožđe)
• Zero (bez šećera)
• Apple (jabuka)
• Ice Cool Blueberry (borovnica)
• Summer Cool Lime Guava (limeta i guava)
• Summer Cool Raspberry (malina)
• Focus (L- karnitin i magnezij)
Među navedenim okusima se posebno ističe Hell Energy Focus koji sadrži L karnitin i magnezij koji je izvrstan izbor kad trebate dodatnu snagu ili oporavak nakon fizičkih i intelektualnih napora.
Hell Energy Drink sadrži:
• Voda 88% (tvornica se nalazi na izvorima pitke i mineralne vode)
• Šećer 11% (koristi se kristal šećer, a ne umjetna sladila i zamjenski oblici šećera)
• Limunska kiselina 0,6% (služi kao regulator kiselosti)
• CO2 koji piću daju pjenušavost
• Taurin (sastojak kojeg ima u mesu, majčinom mlijeku, hrani za djecu)
• Kofein (jedna limenka sadrži kofeina koliko i jedna šalica kave)
• Karamela (za boju)
• Kompleks B vitamina (sadrži pet B vitamina)
• Arome
• Pojedini okusi su bogati L-karnitinom i magnezijem
• Ne sadrži konzervans (proizvod se pasterizira)
• Ne sadrži umjetna sladila

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Do kraja tjedna u Zabi dostupni stambeni i gotovinski krediti uz niže kamatne stope
PROMO

Do kraja tjedna u Zabi dostupni stambeni i gotovinski krediti uz niže kamatne stope

Proljetna akcija na stambene i gotovinske kredite u Zagrebačkoj banci dostupna je do kraja tjedna – 19. travnja 2024. Za vrijeme trajanja kampanje, klijentima svih banaka na raspolaganju su stambeni i gotovinski krediti uz snižene fiksne kamatne stope.

Na Danima komunikacija objavljeni dobitnici nagrada za najefikasnije marketinške projekte
PROMO

Na Danima komunikacija objavljeni dobitnici nagrada za najefikasnije marketinške projekte

U glamuroznoj atmosferi na glavnoj pozornici Dana komunikacija u Rovinju dodijeljene su prestižne statue marketinškog natjecanja Effie.
Najbolje od zadnjeg dana festivala – donosimo kratki pregled s Dana komunikacija
PROMO

Najbolje od zadnjeg dana festivala – donosimo kratki pregled s Dana komunikacija

Posljednji dan ovogodišnjega izdanja festivala još dugo nećemo zaboraviti i učvrstili smo stav da Dani komunikacija na svoju pozornicu dovode najzanimljivije sugovornike i najbolje od domaće industrije.