Obavijesti

News

Komentari 4

Moguća zapljena Mercatorovih dionica: Sberbank krije planove

Moguća zapljena Mercatorovih dionica: Sberbank krije planove
1

Ljubljanski okružni sud nedavno je prihvatio žalbu ruskog Sberbanka na ranije sudsko rješenje prema kojemu je imovina Agrokora u Sloveniji zaštićena zbog postupka insolventnosti

VIDEO

Ostane li na snazi odluka ljubljanskog okružnog suda po kojoj 'lex Agrokor' u Sloveniji ne vrijedi, Sberbank bi ovrhom Mercatorove imovine u toj zemlji dobio 88 posto dionica i komotnu većinu u kompaniji s više od 1,5 milijarde eura godišnjeg prometa i 10.000 zaposlenih, no uprava ruske banke svoje planove ne želi otkrivati, piše u petak mariborski list Večer.

"U sjedištu Sberbanka u Moskvi nisu odgovorili na pitanja našeg lista o tome hoće li i kada tužbom zahtijevati ovrhu dionica Mercatora kao kompenzaciju za svoje kredite Agrokoru, ali su već nakon zapljene 18,53 posto dionica Mercatora od Todorićeve tvrtke u Nizozemskoj naveli da razumiju ključnu ulogu Mercatora za slovensku ekonomiju i da će djelovati u najboljem interesu kompanije", navodi taj slovenski list.

List dodaje da će ruska banka pri tome svakako nastojati ostvariti svoje "financijske i starteške interese".

Za dolazak na balkansko tržište zanima se trgovački lanac x5 sa 16 milijardi eura godišnjeg prihoda i desetak tisuća prodajnih mjesta, spominje se i interes ruske trgovačke kompanije Magnat za Mercator, Konzum i Ideu, a tu su i špekulacije da bi američki financijski fond Quantum Strategic Partners (QSP) milijardera Georgea Sorosa mogao od slovenskih banaka otkupiti potraživanja prema trgovačkom lancu Tuš, ali i prema Mercatoru, koji je opterećen s gotovo milijardu eura financijskih obveza, navodi mariborski list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ljubljanski okružni sud nedavno je prihvatio žalbu ruskog Sberbanka na ranije sudsko rješenje prema kojemu je imovina Agrokora u Sloveniji zaštićena zbog postupka insolventnosti, a praktično to znači da se 'lex Agrokor' u Sloveniji neće moći primjenjivati.

Sud je, naime, procijenio da 'lex Agrokor' ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika, što je, kako se navodi u rješenju, "jedno od temeljnih načela insolventnih postupaka i dio javnog poretka Slovenije".

Izvanredna uprava Agrokora najavila je da će protiv takve odluke suda u Ljubljani uložiti žalbu Vrhovnom sudu Slovenije, koju već pripremaju Agrokorovi odvjetnici u Sloveniji.

Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je za Večer da je zadovoljan što je sud nepravomoćno odlučio da u Sloveniji 'lex Agrokor' ne važi, jer je u suprotnosti sa slovenskim javnim interesom i pravnim uređenjem.

"Slovenija se ne miješa u privatno vlasništvo, ali je posebna pozornost na Mercatoru zbog njegove nacionalne važnosti.  Naš 'lex Mercator' samo sprječava učinke mogućih štetnih instrukcija koncerna iz Zagreba Mercatoru, dok vlasništvo nije ni u čemu promijenjeno", kazao je Počivalšek za Večer.

"Kad bi se u Sloveniji primjenjivao hrvatski 'lex Agrokor', to bi značilo da bi povjerenik Ante Ramljak mogao prodati Mercator i ono što je dobio prodajom podijeliti svim vjerovnicima", izjavio je za Večer istaknuti pravnik Miha Juhart, koji je na sudu u tom slučaju zastupao slovensku vladu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag