Obavijesti

News

Komentari 21

Moguće je da Kirinu i ostalima sude zajedno sa Sanaderom

Bivšeg ministra terete da je od 2006. do 2008., na traženje Barišića, stručnim službama MUP-a naložio da se poslovi promidžbene kampanje ugovore s Fimi medijom

VIDEO

Uskok i ŽDO optužili su bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina, bivše šefove HAC-a, bivšeg šefa Hrvatskih šuma Darka Beuka te bivšeg čelnika Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea za sklapanje preplaćenih poslova s Fimi medijom i punjenje crnog fonda HDZ-a.

Uskok Kirina tereti da je od 2006. do 2008., kao ministar unutarnjih poslova u na traženje Mladena Barišića, stručnim službama MUP-a naložio da se poslovi promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa ugovore s društvom Fimi Media. Također ga terete da je poništio javno nadmetanja za provedbu pet promidžbenih kampanja, iako je 17 trgovačkih društava već preuzelo dokumentaciju, odredivši pri tome da će se postupak nabave provesti izravnim ugovaranjem s Fimi medijom. Kirina su optužili da je proračun oštetio za 7,3 milijuna kuna.

Bivše čelnike HAC-a Marija Crnjaka, Josipa Sapunara, Juricu Prskala i Zlatka Korpara ŽDO tereti da su od 2005. do 2009. na traženje Maldena Barišića i Ive Sanadera sređivali poslova s Fimi medijom znajući da će se na taj način novac slivati u crni fond HDZ-a. Za medijske kampanje tijekom uvođenja ENC-a na naplatne kućice na autocestama, te na fešte nakon otvorenja raznih dionica autocesta i tunela izvukli su 7,8 milijuna kuna. Tako su primjerice za 50 torti platili 11.000 kuna.

Prskala i Korpara terete da su iste makinacije radili na dionicama autoceste Rijeka-Zagreb. Ukupno su proračun oštetili za devet milijuna kuna. Vinka Mladinea terete da je puneći crni fond HDZ-a državni proračun oštetio za 1,7 milijuna kuna, a Darka Beuka, bivšeg šefa Hrvatskih šuma za milijun kuna.

- Činjenica je da Zakon o kaznenom postupku poznaje mogućnost spajanja i razdvajanja kaznenog postupka. U konkretnom slučaju postoji mogućnost da se svi ovi postupci spoje u jedan. Naravno pri tome se uvijek sud, koji o tome odlučuje, mora rukovoditi načelima ekonomičnosti i svrsishodnosti.

Postupci se mogu spojiti tek kada započnu, znači obzirom da optužnice još nisu stale na pravnu snagu onda se o tome još ne može odlučivati - rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

- Kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice i onda je to tek faza kada se mogu sklapati nagodbe kada se stranke mogu sporazumijevati o kaznenoj odgovornosti i sankciji. To je faza koja prvenstveno započinje sjednicom optužnog vijeća - pojasnio je Devčić.

Odvjetnik Mate Matić odbacio je tvrdnje Jutarnjeg lista da je njegov klijent postigao dogovor s Uskokom kako će za priznanje pomagati u pučkoj kuhinji i domu za starije.

- Nikakav dogovor nije postignut, no točno je da pregovaramo i tražimo način da izbjegnemo dugotrajno vođenje postupka jer je to bi bilo najadekvatnije rješenje za mog klijenta. S obzirom na ulogu Beuka i Uskok je dao do znanja da to nema toliku štetu. Činjenica je da Beuk nije radio nikakve fiktivne poslove i da su svi njegovi poslovi s Fimi medijom zaista odrađeni. Mi smo kao bilješku obrane napravili privatno vještačenje i u njemu utvrdili i zaključili da u njemu ne postoji nikakva šteta i da nikakvu štetu nije pričinio nikome, a posebno ne Hrvatskim šumama. Dakle imamo elemenata i za borbu ako do toga dođe, no mislim da ću uvjeriti svog klijenta da je najidealnije skratiti sve ovo i postići nekakav sporazum koji bi trebao zadovoljiti obje strane - rekao je Mate Matić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk