Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

MOL u 2018. ostvario neto dobit od 1,1 milijardi dolara

U plinskom poslovanju ostvarena je EBITDA od 189 milijuna dolara, a pad od 15 posto na godišnjoj razini posljedica je promjena u tarifama i povećanju troška energije, stoji u priopćenju

Foto: MOL Grupa
1 komentara

MOL Grupa u petak je objavila da je u 2018. ostvarila neto dobit od 1,1 milijardu dolara, isto kao i godinu ranije, dok je čista CCS EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) dosegnula 2,69 milijardi dolara, što je 10 posto više.

Mol je, kaže se u priopćenju iz te kompanije, nastavio generirati snažni novčani tok, te ostvario 1,4 milijarde dolara, od čega se gotovo 70 posto odnosi na istraživanje i proizvodnju.

U zadnjem lanjskom tromjesečju čista CCS EBITDA u zadnjem je tromjesečju povećana za 16 posto u usporedbi s četvrtim kvartalom 2017. godine.

U priopćenju napominju da je djelatnost Upstreama bila najveći generator EBITDA Grupe u 2018. s iznosom od 1,269 milijardi dolara. Rast od 49 posto ostvaren je zahvaljujući višim cijenama nafte i plina te proizvodnji nafte visoke marže iz polja Catcher u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zagreb: Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL SUĐENJE IVI SANADERU Štern: 'Uprava Ine bila je samo formalna, MOL je bio glavni'

Čista CCS EBITDA Downstreama na godišnjoj je razini iznosila 995 milijuna dolara. Pad od 16 posto uglavnom je posljedica smanjenog obujma prerade i značajnog smanjenja petrokemijskih marži. Snažniji interni rezultati - uspješno provedena poboljšanja učinkovitosti vrijedna 110 milijuna dolara u sklopu programa DS 2022 - i povećanje količina mogli su tek dijelom nadoknaditi okruženje s niskim maržama.

"Djelatnost Usluga kupcima nastavila je ostvarivati dvoznamenkasti rast EBITDA-e te dosegnula novi rekord. U 2018. EBITDA je dosegnula iznos od 423 milijuna dolara (18 posto više nego u 2017. godini) zahvaljujući dinamičkom povećanju marže u segmentu negoriva, kao i povoljnim trendovima na tržištu goriva. Kroz protekle četiri godine, marža segmenta negoriva u prosjeku je rasla godišnjom stopom od 15 posto".

Zagreb: Plenković i Viktor Orban, premijer Mađarske ARBITRAŽA U WASHINGTONU Odluka na ljeto? MOL traži čak 6,5 milijardi kuna od Hrvatske

U plinskom poslovanju ostvarena je EBITDA od 189 milijuna dolara, a pad od 15 posto na godišnjoj razini posljedica je promjena u tarifama i povećanju troška energije, stoji u priopćenju.

„Prošla je godina bila je još jedna godina jako dobrih rezultata, s najvišom EBITDA u sedam godina. To je bila i godina u kojoj je nastavljena transformacija, što je uključivalo konačnu odluku o ulaganju u projekt proizvodnje poliola. Upstream je generirao slobodni novčani tok od gotovo milijardu dolara, uz povećanje proizvodnje. Downstream je ostvario snažnu dobit unatoč smanjenju rafinerijskih i petrokemijskih marži te postigao nova značajna poboljšanja u učinkovitosti, dok je djelatnost Usluga kupcima zadržala dvoznamenkasti rast EBITDA-e te pokrenula nekoliko novih inovativnih usluga”, izjavio je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi, komentirajući poslovne rezultate.

Kazao je i da se ove godine očekuje EBITDA od približno 2,3 milijarde dolara, pod pretpostavkom konzervativnijeg okruženja u djelatnosti Downstreama i Brent cijene barela sirove nafte od otprilike 60 dolara. "To će nam osigurati dovoljan novčani tok da pokrijemo čak i povećanje ulaganja u naše glavne projekte transformacije“, izjavio je Hernadi.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message