Obavijesti

News

Komentari 225

Monsinjor je letio s elitom: Sa Zagorcem i Kutlom u poslu...

Monsinjor je letio s elitom: Sa Zagorcem i Kutlom u poslu...
1

Novi Express otkriva: Skrivene pojedinosti nikad viđenog crkvenog financijskog skandala koji već danima šokira hrvatsku javnost...

VIDEO

Tužbe, optužbe i protutužbe isprepliću se oko Mije Gabrića, smijenjenog nekretninskog mogula s Kaptola.

Nedavno je objavljeno kako je Gabrić smijenjen s dužnosti dekana Zbora prebendara, ali godinama skrivani dokumenti pokazuju da Gabrićeva suradnja sa, u najmanju ruku, sumnjivim poduzetnicima traje već desetljećima. Prema dokumentaciji u koju smo dobili uvid, a koju ekskluzivno objavljujemo u sutrašnjem broju tjednika Express, Gabrić se na desetke puta vozio zrakoplovom Miroslava Kutle. Svaki put s njim je u društvu bio Kutle, ali i još neki pripadnici tadašnje društvene elite. Kutle, nekad omiljeni tajkun samog vrha hrvatskih vlasti, ovih dana se skriva u BiH zato što ga ovdje čekaju brojne optužbe za malverzacije u poslovanju i privatizaciji.

Tijekom devedesetih godina je Kutlina Globus grupa imala čak dvije vlastite letjelice. Posjedovali su dvadesetak godina stari dvomotorni zrakoplov, da bi kasnije nabavili novu Cessnu, koju je koristilo čak pet banaka. Iste financijske ustanove su i plaćale tu novu Cessnu. Osim što je održavao dobre poslovne odnose s Kutlom, Gabrić je, tvrde određeni izvori, surađivao i sa Željkom Petrovićem, vlasnikom Megalinka.

Inače, Petrović je na prijelazu milenija osumnjičen za krađu ortačkog ugovora Dubrovačke banke iz sefa javne bilježnice Ankice Hukelj. Događaj se zbio u veljači 1998. godine, no prepoznavanje je uslijedilo tek u lipnju 2000. godine i nije uspjelo - osim toga, fotografija jednog od dvojice osumnjičenika objavljena je u Slobodnoj Dalmaciji, čime je prepoznavanje kompromitirano. Petrović je bio umiješan i u aferu Grupo, a kraće je vrijeme sjedio i u Nadzornom odboru varaždinskog Plurisa, s kojim je preko Fima grupe navodno bio povezan i Miroslav Kutle. Mutne Gabrićeve poslova možda i najbolje oslikava situacija s Mijinim ličkim dvorima nedaleko od Plitvica. Umjesto gradnje crkve, na darovanom zemljištu je Gabrić počeo s gradnjom i najmom apartmana.

Gabrićevo imanje na Plitvicama sad je unutar tvrtke Exportdrvo projekti. Iste one koja je preuzela prije tri godine propali Cascade centar u Tkalčićevoj koji je sagradio osuđeni general Vladimir Zagorec u suradnji sa Zborom prebendara. I crkvena izvješća i bilance tvrtke pokazuju da je izgleda Miji Gabriću ta tvrtka poslužila kao svojevrsni paravan, a da je on pravi vlasnik Exportdrva. To bi značilo da je Gabrić i vlasnik trgovačkog centra Cascade, koji je sad pretvoren u hotel Academia, i imanja na Plitvicama, ali i mjenjačnice u centru Hvara preko tvrtke Galebova suza, koja je također dio Exportdrvo projekata.

Za malverzacije s nekretninama dobio je tek crkvene kazne koje se sastoje, otprilike, od molitve i pokore te zabrane istupa. Sve o nekadašnjoj alfi i omegi crkvenih nekretnina, ali i brojnim aferama koje se sad oko njega isprepliću, čitajte u idućem broju tjednika Express već ovog petka, 26. siječnja.     

Alfa i omega kaptolskih poslova

Nekad nedodirljivi šef crkvenih nekretnina suočava se s teškim optužbama, a i sam je priznao da je teško prekršio kanonske odredbe kako bi dobio kaznenu pokoru, pa da svaki dan tijekom godine mora moliti psalam ‘Smiluj mi se, Bože, u milosrđu svome’. 

   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 225
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca