Obavijesti

News

Komentari 479

Moody's nam snizio rejting na smeće, Linić: Rezat ćemo dalje

Moody's nam snizio rejting na smeće, Linić: Rezat ćemo dalje
5

Prema podacima HNB-a ovo je Hrvatskoj najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997. Premijer Zoran Milanović kaže da smo na dobrom putu, ali ne idemo dovoljno brzo

VIDEO

Agencija Moody's upozorila je ulagače na financijskim tržištima kako posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan, a ne kao dosad umjereni rizik, te je snizila rejting na razinu smeće. Kredit su srušili za jednu razinu zbog izostanka gospodarskog oporavka, kao i zbog slabih izgleda u nadolazećim mjesecima. 

Prema podacima Hrvatske narodne banke ovo je Hrvatskoj najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997. godine. Državne obveznice sad imaju ocjenu Ba1 umjesto BAA3.

Agencija procjenjuje i da zbog krize u EU, u koju Hrvatska ulazi 1. srpnja, neće biti potražnje za našim izvoznim proizvodima, a Vlada bi, ako želi dovesti javne financije u red, trebala srezati izdatke za socijalno osiguranje, smanjiti poreze i ulaganja u brodogradnju. 

Linić: Mnogi ne misle da je situacija zaista složena

Ministar financija Slavko Linić komentirao je u Banskim dvorima kreditni rejting Hrvatske, koji je najlošiji još od 1997. godine. Rekao je kako se nema što dodati toj ocjeni, ali da ona pokazuje gdje su problemi u Hrvatskoj.

- Jasno možemo reći da je i druga negativna ocjena razlog da će Vlada ostati na razmišljanju da možda već u prvom kvartalu pristupi rebalansu proračuna u kojem su neophodna još neka smanjenja na rashodovnoj stanji, jer nema mogućnosti za povećanje prihoda - rekao je Linić.

Vlada vrlo jasno kaže da su nova ulaganja sektor energetike s privatnim ulaganjima, ne opterećujući državni proračun - rekao je Linić. Istaknuo je kako se mora provesti restrukturiranje željeznica i da Hrvatska pošta ne mora biti u javnom sektoru.

Budimo iskreni, ovo je slika Hrvatske

- Kada govorimo o koncesioniranju autocesta, to je sve sa ciljem da pokažemo kako Vlada strukturnim promjenama u javnim poduzećima pokušava promijeniti, ali to su procesi koji se nisu mogli dovršiti u jednoj godini. Sve je ovo razlog da će Vlada očito morati u prvom kvartalu razmotriti proračun za 2013. godinu - kaže Linić.

Dodao je kako će mnogi u Hrvatskoj morati shvatiti gdje se nalazimo, jer smatra da mnogi ne misle kako je situacija zaista složena. Linić Kaže i kako Hrvatska nije bila pripremljena na krizu. 

Ministar financija kaže kako Vlada na žalost koji put optereti građane u korist gospodarstva. Istaknuo je kako moraju imati program i rješenje.

- Budimo iskreni, ovo je slika Hrvatske, ovaj kreditni rejting nije zlonamjeran, jer, istina je da je teško - kazao je ministar.

Milanović: Na dobrom smo putu, ali ne idemo dovoljno brzo

Premijer Zoran Milanović također je komentirao ocjenu kreditnog rejtinga. Istaknuo je kako Hrvatska prati već godinu dana ocjene agencije Moody's, od dizanja do sniženja rejtinga. 

- Kada biste pitali skoro sve europske predsjednike vlada vjerojatno bi oni prešutjeli što misle o ocjeni kreditnog rejtinga. Ja vjerojatno imam bolje mišljenje o rejting agencijama od većine svojih kolega. Ovo govori da smo, što se njih tiče, na pravom putu, ali da ne idemo dovoljno brzo - rekao je Milanović. Dodao je kako on drži do mišljenja agencija, ali se tom mišljenju nikada neće u potpunosti predati.

Ovo govori da smo, što se njih tiče, na pravom putu, ali da ne idemo dovoljno brzo

- Mi stvari mijenjamo, a agencije žele da te promjene budu brze i radikalne. Mi društvo izlažemo naporima i stresovima, ali znamo da postoji granica. Kada bi slušali rejting agencije, pitanje je kakvi bi rezultati bili do sada - rekao je Milanović. Dodao je i kako su rejting agencije ponekad nezasitne te često gledaju interes investitora. Kaže kako je Hrvatska stabilna, ali im stabilnost na osnovi nulte stope rasta nije dovoljan.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 479
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk