News

Komentari 519

Mora platiti 900 kn kazne jer je 'neprimjereno' sjedio na klupi

Mora platiti 900 kn kazne jer je 'neprimjereno' sjedio na klupi

Zagrebački student Hrvoje G. (19) je 24. listopada s prijateljima sjedio na naslonu klupice. Prišli su mu policajci i zapisali ga, a uskoro mu je stigao prekršajni nalog

Bio sam u parku s pet-šest prijatelja. Još nije bio pao mrak. Ja sam s prijateljem sjedio na naslonu klupice. Prišli su nam policajac i policajka, prisjetio se Hrvoje G. (19) događaja nakon kojeg mu je stigla kazna od 900 kuna jer je 'uneredio' klupicu. 

Bilo je to 24. listopada oko 19.30 sati. Student Strojarstva i brodogradnje je s prijateljima kartao u parku u zagrebačkim Dugavama. Kazao nam je da su ih policajci legitimirali i zapisali njihove podatke.

- Odjednom me taj policajac pitao kako to sjedim i sjedim li tako i kod kuće. Ja sam se na to ispričao i sjeo normalno na klupicu. Bio je malo bezobrazan i bahat, no mi smo bili pristojni i radili ono što su nam rekli - prepričao nam je Hrvoje.

Susret s plavcima potpuno je zaboravio dok mu na kućnu adresu nije stigao prekršajni nalog. Nakon što ga je otvorio, uslijedio je pravi šok. Na nalogu koji je, po službenoj dužnosti pokrenuo Odjel komunalnog redarstva, pisalo je da je on kriv što je spornog dana u navedeno vrijeme u parku u Ulici Sv. Mateja iza kbr. 49 'zatečen kako sjedi na naslonu drvene klupe dok je noge držao na dijelu klupe namijenjenom za sjedenje'. Time je, smatraju komunalci, klupu onečistio i onemogućio drugima da na nju sjednu te je upotrijebio parkovnu opremu suprotno namjeni. 

Kazna za ovaj prekršaj je 700 kuna, no Hrvoje mora platiti i 200 kuna troškova prekršajnog postupka. Ako u roku od osam dana plati 666,70 kuna opraštaju mu trećinu iznosa. Na kaznu se, naravno, žalio.

- Da nije tragično bilo bi smiješno. Roditelji nisu mogli vjerovati. Kad smo otišli predati kaznu, žena koja ju je primila, počela se smijati i rekla da još nije vidjela da je netko kažnjen za takav prekršaj - očajan je Hrvoje.

Nada se da će prihvatiti njegov prigovor i osloboditi ga kazne. Dodao je da klupice na kojima je sjedio nisu mijenjane najmanje deset godina te su prljave i išarane grafitima. 

Pitali smo zagrebački Odjel komunalnog redarstva je li uobičajeno da pokreću prekršajni postupak i pišu kazne bez izlaska na teren te koliko su takvih prekršaja imali u ovoj godini, no nismo dobili njihov odgovor.