Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
70 komentara

MORH: Nismo tražili pomoć Mađara, možemo se obraniti

Iz MORH-a su reagirali na navode stranice hovendelem.hu da je Hrvatska tražila pomoć u zračnoj obrani i istaknuli kako ne znaju na temelju čega se ti navodi ističu

Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Ministarstvo obrane RH u ponedjeljak je demantiralo da je Hrvatska od Mađarske zatražila da preuzme odgovornost obrane njezina zračnog prostora, ali i potvrdilo da je Hrvatska zainteresirana za regionalni pristup kontroli zračnog prostora.

Priopćenje donosimo u cijelosti. 

"S obzirom na članak objavljen na mađarskoj web stranici honvedelem.hu pod naslovom „Hrvatska pozvala Mađarsku da zaštiti zračni prostor” naglašavamo da MORH ne može komentirati medijske navode mađarske strane, odnosno nije nam poznato na temelju čega se isti navodi ističu.

Hrvatska nije ni u jednom trenutku zatražila od Mađarske pomoć u vezi ovog pitanja jer Oružane snage Republike Hrvatske imaju sposobnost nadzora i zaštite zračnog prostora RH i ne očekuju gubitak te sposobnosti. 

Tijekom svog boravka u Višegradu (Mađarska), u petak 14. ožujka 2014., na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja Srednjoeuropske obrambene suradnje, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra u svom govoru na temu „Rad i budućnost Srednjoeuropske obrambene suradnje“, naglasila je mogućnost ispitivanja - u dugoročnom periodu i ovisno o interesu država u srednjoj Europi – multinacionalnog pristupa pri održavanju sposobnosti air policinga. Pri tome, ni u kojem trenutku nije bilo rasprave o konkretnim aranžmanima ili bilateralnim sporazumima.

Inače, tijekom prošlog tjedna delegacija Ministarstva obrane predvođena pomoćnikom ministra Viktorom Koprivnjakom boravila je Ukrajini kako bi provjerila trenutno stanje s remontom hrvatskih MIG-ova u Ukrajini. Izaslanstvu MORH-a je službeno prezentirano da su otklonjeni postojeći problemi vezani uz integraciju navigacijskog sustava. 

Oprema za testiranje svih komponenti kursnog sustava pokazala je da sve funkcionira i do sada je ukrajinsko-češki tim zajedničkim radom u remontnom zavodu u Odessi provjerio 5 zrakoplova koji su spremni za preliminarni prijem od strane hrvatskih stručnjaka.

Sredinom tjedna hrvatski tim za nadzor (voditelj projektnog tima, 2 testna pilota i četvero stručnjaka za nadzor remonta) kreće u Ukrajinu. 

Nakon preliminarnog pregleda, koji uključuje i testne letove hrvatskih pilota, potvrdit će se jesu li ti zrakoplovi potpuno ispravni i spremni za transport u Hrvatsku."

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message