News

Komentari 61

MORH o Banožićevu stanu: To su zlonamjerni navodi, ministar nije birao koji stan će dobiti

MORH o Banožićevu stanu: To su zlonamjerni navodi, ministar nije birao koji stan  će dobiti

Nije istina, kako se navodi u tekstu da je stan bio uređen za ministra Banožića, kažu iz MORH-a i ističu da je bio djelomično uređen i prije nego su ga predali Banožiću na korištenje

Nakon što je Nacional danas objavio da je ministar obrane Mario Banožić prije dvije godine, kad je postao ministar državne imovine, dobio na korištenje veliki trosobni stan u centru Zagreba i to samo par minuta hoda od njegovog radnog mjesta, reagirali su i iz Ministarstva obrane. 

Tvrde kako nije birao koji će stan koristit, a da je kvadratura stana vezana za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji, a Banožić ima troje djece te je, navode, imao pravo na stan veće kvadrature.

Nacional je napisao i da su dokumenti tvrtke Državne nekretnine otkrili da je potrošeno više stotina tisuća kuna na uređenje stana.

U MORH-u kažu da je stan bio prazan i zapušten te je u njega u nekoliko navrata i provaljivano.

- Nije istina, kako se navodi u tekstu da je stan bio uređen za ministra Banožića. Naime, navedeni stan djelomično je bio uređen i prije nego što je predan na korištenje ministru Banožiću-  kažu iz MORH-a.

Priopćenje MORH-a prenosimo u cijelosti

U članku autora Damira Petranovića, pod naslovom “Kako je Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice”, koji je objavljen u tjedniku Nacional u utorak, 9. studenog 2021. objavljena je netočna i neistinita informacija kojom se nastoji kompromitirati ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića.

Radi istinitog informiranja javnosti Ministarstvo obrane dužno je reagirati.

Naime, nije točna informacija koja se navodi u predmetnom tekstu da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice. Ministar Banožić nije birao koji će stan dobiti na korištenje, a sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13), kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. S obzirom da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature.

Stan kojega trenutno koristi dulje je vrijeme bio prazan i zapušten te je u njega u nekoliko navrata i provaljivano. Nije istina, kako se navodi u tekstu da je stan bio uređen za ministra Banožića. Naime, navedeni stan djelomično je bio uređen i prije nego što je predan na korištenje ministru Banožiću. Bitno je napomenuti kako se radi o trajnom ulaganju u imovinu, a ne za potrebe određenih korisnika. Navedeni stan trenutačno koristi ministar Banožić, a nakon isteka njegova mandata taj će stan biti predan nekom drugom korisniku.     

Državne nekretnine upravljaju nekretninama i stavljaju ih u funkciju. U stanove za službene potrebe ulaže se sukladno godišnjim planovima Društva kako bi se povećala vrijednost imovine, postiglo bolje funkcionalno i tehničko stanje te ostvarili uvjeti za popunjavanje kapaciteta.

S obzirom na dodatne medijske upite, za sva daljnja pitanja vezano uz ulaganja u imovinu, primopredaju i korištenje stanova, predlažemo da se obratite i Državnim nekretninama.

 

Najčitaniji članci