News

Komentari 0

Mornarica je spasila skoro 500 migranata, prevrnuo se čamac

Mornarica je spasila skoro 500 migranata, prevrnuo se čamac

Tuniska ratna mornarica spasila je iz prevrnutog čamca blizu Tunisa gotovo 500 migranata koji su isplovili iz Libije, priopćilo je ministarstvo obrane

"Ophodnja uz pomoć mornarice i obalne straže u petak je u zoru spasila 487 ilegalnih migranata iz arapskih, azijskih i afričkih zemalja", navodi se u priopćenju ministarstva.

Čamac se iz Libije uputio prema "europskom prostoru", dodaje ministarstvo.

Libija, koja je u kaosu nakon pada režima Moamera Gadafija 2011., postala je sabiralište desetaka tisuća migranata koji morskim putem žele ući u Europu.

Među migrantima kojima je u petak blizu Sfaxa, na istoku Tunisa, pružena pomoć jesu 162 Egipćanina, 104 Bangladešanina, 81 Sirijac, 78 Marokanaca, 13 Eritrejaca i 11 Sudanaca, piše u priopćenju.

Među putnicima su bile tri žene i 93 djece, dodao je isti izvor.

Tuniske vlasti su u nedjelju objavile da su dan ranije, u devet različitih operacija, zaustavile više od 200 migranata koji su htjeli stići na talijansku obalu.

Dana 31. listopada obalna straža je izvijestila da je spriječila šest pokušaja emigriranja i "spasila" 125 migranata, među kojima 112 iz Afrike južno od Sahare.

Ovih godina tisuće migranata iz supsaharske Afrike, ali i Tunisa, pokušavaju emigrirati većinom preko sicilijanskog otoka Lampeduze, tek 140 km udaljenog od istočne obale Tunisa.

Najčitaniji članci