Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Most: Tražimo da se proglasi isključivi gospodarski pojas

Tim prijedlogom o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru, Most traži proglašenje svih suverenih prava koje Hrvatska ima prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982

Zagreb: Nikola Grmoja u Saboru održao konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
9 komentara

Hrvatski sabor će vjerojatno nakon Uskrsa raspravljati o Mostovom prijedlogu da se proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP), najavio je u ponedjeljak saborski zastupnik i politički tajnik te stranke Nikola Grmoja, navodeći kako je Most za to uspio skupiti 31 potpis, priključili su mu se zastupnici SDP-a, Živog zida, Neovisnih za hrvatsku, Glasa, Snage, PH i drugi.

Odlučili smo iskoristiti alat koji imamo kako bi naš Prijedlog odluke nakon 14 mjeseci konačno stavili na raspravu, rekao je Grmoja navodeći kako je Most još 19. veljače 2018. u proceduru uputio taj Prijedlog, ali ga predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije htio staviti na dnevni red.

BOŽO PETROV: 'Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas...'

Naš smo prijedlog predali prošli petak, on se po Poslovniku u roku od sedam dana mora staviti na raspravu, no budući da je sada stanka, očekujemo da će na dnevnom redu biti nakon Uskrsa, naveo je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Sada najviše profitiraju talijanski ribari

Tim prijedlogom o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru, Most traži proglašenje svih suverenih prava koje Hrvatska ima prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., a riječ je o prostoru površine oko 24 tisuće kilometara četvornih.

Grmoja kaže da se Most vodio primjerima drugih država koje su to učinile u Sredozemlju i izvan njega, posljednje su to, kaže, učinile Velika  Britanija i Francuska. Poziva se i na preporuku Europske komisije svim država članicama EU da proglase takve pojaseve. 

Zagreb: Most predstavio listu kandidata za europarlamentarne izbore MOSTOVA DVANAESTORICA Most objavio listu za EU izbore i poručio: Zemlja borbe vrijedna

O koristima proglašenja IGP, Most će konkretnije govoriti u srijedu u Splitu, no Grmoja tumači kako u sadašnjim, nesređenim prilikama najviše profitiraju talijanski ribari čije su kočarice bolje opremljene. 

Hrvatski je interes snažnije zaštiti svoje dijelove Jadrana, ističe, a to je i interes naših ribara, tu su i zaštita Jadrana od različitih havarija, zaštitua arhelošlih lokaliteta u podmorju itd. 

Mostov zastupnik navodi da Vlada ne podržava njihov prijedlog, da suprotno studiji Europske komisije tvrdi da Hrvatka od toga neće imati nikakve koristi.

- Takav stav treba promatrati u kontekstu odnosa HDZ-a s Pučanima u Europskom parlamentu, posebno s njihovim velikim prijateljem Antonijem Tajanijem - izjavio je Grmoja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message