Obavijesti

News

Komentari 452

'HDZ će ostvariti novu većinu u Saboru i nastaviti rad Vlade'

'HDZ će ostvariti novu većinu u Saboru i nastaviti rad Vlade'
3

Novi izbori nisu realni, a ako do njih iz nekog razloga dođe, ja sam za njih spreman. Imam većinu i bez HNS-a, ne bojte se, imam dovoljno, rekao je premijer Andrej Plenković

VIDEO

Svakoga dana sa svim kolegama u Vladi komunicirao sam jednako - bez obzira iz koje su stranke. Ta crta povjerenja funkcionirala je korektno. No, u političkom životu događaju se nepredviđeni slučajevi, rekao je premijer Andrej Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Potres u Banskim dvorima: Premijer Andrej Plenković razrješuje tri Mostova ministra zbog ministra financija Zdravka Marića Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Thursday, April 27, 2017

- Moja politička misija od lipnja prošle godine imala je temeljni cilj da u hrvatskom društvu vladaju stabilnost, konsenzus i što manje podjele i što više rada za boljitak svih građana. Otada je HDZ ostvario relativnu, ali uvjerljivu pojedu na izborima. Formirali smo korektnu i poštenu Vladu s Mostom i nacionalnim manjinama. To je bila moja želja jer sam vjerovao da je to dovoljno za stabilnost Vlade. Predsjednica Republike mi je povjerila mandat za sastav Vlade. Dobio sam potporu za Vladu i ministre i to je bila velika obveza, čast i zadaća. U svom radu svakoga dana na jednak način komunicirao sam sa svim kolegama u Vladi s ministrima HDZ-a i Mosta i nestranačkim ministrima. To je funkcioniralo vrlo korektno. No u političkom životu događaju se stvari koje ne očekujete. Imali smo izglasavanje nepovjerenja Barišiću. Most je tada imao isti stav kao i drugi ministri. U ovoj situaciji kada je došlo do inicijative izglasavanja nepovjerenja ministru Mariću, a ministri Mosta ga poznaju dulje nego ja, imali smo temeljnu situaciju, odnos povjerenja. Ako ja kao premijer predložim Saboru da odbacimo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja očekujem kolegijalni stav ministara i partnera Mosta. Pređena je granica iz povjerenja koja je prešla u nepovjerenje. Tu nema više nikakvih dilema. Ministri koji ne mogu dati povjerenje kolegi, ne mogu biti u mojoj Vladi. Moja politika nije politika demagogije i nije usmjerena na lokalne izbore. Moja politika je politika stabilnosti. Postići ćemo političke dogovore da nastavimo političku stabilnost i gospodarski rast i razvoj.  Pravna sigurnost ostaje temeljna zadaća moje Vlade kao i društvena solidarnost. Nema nikakvih dilema da li ministri mogu ili ne biti razriješeni. Temeljem Ustava dobili su moje povjerenje, ja ih mogu kada, nema više povjerenja razriješiti. HDZ će ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade. HDZ je bio otvoren prema Mostu, ali ne možemo biti više u istom brodu ako jedan partner drugom ne želi pružiti ruku - rekao je Plenković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje novinara tko će to biti parlamentarna većina i da li je Vlada talac Marića, Plenković je rekao:

- Ne. Nije to bio moj potez, bio je to iskaz nepovjerenja koji je došao od strane naših partnera. Vidjet ćete skoro tko će biti oni koji će podržati parlamentarnu većinu. HDZ dosada niti jednim jednim potezom niti mojim niti kolega, nije vrbovao niti tražio bilo kojeg drugog zastupnika u klub HDZ-a. Kada sve odluke donesemo i obavimo konzultacije, imat ćemo parlamentarnu većinu. Vlada funkcionira bez obzira na razrješenja - rekao je Plenković. Rekao je i da je odluka da se ne podrži člana vlade Mostova i da je odgovornost također na Mostu. Rekao je da birači neće biti izigrani i da je važan nastavak reformi. 

- Ja sam bio transparentan. Bilo smo korektni prema Mostu. Za sebe mogu reći da sve što smo dogovarali i obećali, sve smo u cijelosti ispoštovali - rekao je Plenković.

- Ja imam parlamentarnu većinu, broj stranaka i zastupnika koji su podržali rad moje Vlade  i sve što Vlada radi od samog početka je imao puno širu podršku nego samo od HDZ-a, Mosta i nacionalnih manjina. To nije u pitanju, uskoro ćete to vidjeti - odgovorio je Plenković na pitanje da li u ovom trenutku ima parlamentarnu većinu. 

- Novi izbori nisu realni, a ako do njih iz nekog razloga dođe, ja sam za njih spreman. Imam većinu i bez HNS-a, ne bojte se, imam dovoljno - rekao je Plenković. 

 

'Most ugrožava državu'

Nije istina da je HDZ odgovoran za eventualni pad Vlade, nego Most zbog svojih uskih, lokalnih predizbornih interesa ugrožava državne interese - poruka je sugovornika iz HDZ-a Mostu nakon što smo objavili da Most smatra odgovornim HDZ za pad Vlade.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić već je poručio da oni ne mogu funkcionirati u Vladi u kojoj nema povjerenja koje je nužno, a naš sugovornik ide korak dalje. Kaže da ni Plenković ni HDZ nisu rekli lošu riječ o Mostu u kampanji, a oni su iskoristili spašavanje radnih mjesta u Agrokoru i kod dobavljača za populizam.

Idemo protiv populističkog kaosa i šićarenja. Štitimo državu od destabilizacije kada sve ide u dobrom smjeru, od pada deficita pa do rasta gospodarstva - kaže naš sugovornik.

Tvrdi da HDZ ima tri opcije.

- Prijevremenih izbora se ne bojimo. Druga je da složimo novu većinu u Saboru. Treća je da Most prizna svoje pogreške, mi smo spremni surađivati s njima - kaže. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 452
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a