Obavijesti

News

Komentari 5

"Most Wanted": One su bile najtraženije bjegunke FBI-ja

"Most Wanted": One su bile najtraženije bjegunke FBI-ja
1

Shanika Minor (25) je bila na listi FBI-a jer je ubila trudnicu i nerođenu bebu, a Shauntay L. Henderson (34) jer je ubila muškarca u svojem automobilu...

VIDEO

FBI je 1950. prvi puta sastavio listu najtraženijih zločinaca. Od osnivanja liste bilo je 514 "most wanted" muškaraca i deset žena. Ovo je priča o njima.

Otela djevojku i živu ju zakopala

Ruth Eisemann-Schier čija je točna dob nepoznata, no pretpostavlja se da bi mogla imati 75 ili 76 godina je bila prva žena na top listi FBI-ja. Rođena je u Hondurasu, a bila je kći austrijskih Židova koji su pobjegli od nacista. Ruth i njezin ljubavnik Gary Steven Krist su 17. prosinca 1968. oteli Barbaru Jean Mackle (20) i zakopali ju živu u šumi kod Atlante.

Od oca otete djevojke koji je bio bogat tražili su milijun dolara otkupnine. Nakon što su dobili novac dali su policiji točne informacije gdje mogu naći djevojku. Barbara je preživjela 83 sata u grobu. Bila je omamljena lijekovima i u lijesu je imala cijev za dotok zraka. Krist je uhvaćen nakon 24 sata potrage, a njegova je ljubavnica pobjegla i za njom su raspisali tjeralicu. Uhvatili su ju tek 1969. godine kada se kvalificirala za posao. Identificirali su ju na temelju otisaka prstiju. Priznala je krivnju i osuđena je na sedam godina zatvora od kojih je tri odslužila u Hondurasu. 

Osudili ju na smrtnu kaznu pa pobjegla iz zatvora

Marie Dean Arrington koja je umrla prije tri godine je bila druga žena najtraženijih zločinki s liste FBI-ja. Ona i njezina obitelj su bili poznati kriminalci. Njezin sin i kći su bili optuženi da su izveli oružanu pljačku. Djecu joj je branio odvjetnik Bob Pierce s Floride. Sin je dobio doživotnu kaznu zatvora se majka Marie odlučila osvetiti odvjetniku.

Kada je došla u ured našla je samo njegovu asistenticu Vivian Ritter (37). U ženu je pucala i pregazila ju je nekoliko puta automobilom. Marie je osuđena na smrtnu kaznu, ali je 1969. pobjegla iz zatvora. Radila je kao konobarica u New Orleansu. Uhitili su ju dvije godine kasnije. Umrla je u zatvoru. Imala je 80 godina. 

Oslobodili ju svih optužbi

Angela Davis (73), pučka pravobraniteljica je 1970. godine jednom članu Crnih pantera ponudila da napiše knjigu o uvjetima u zatvoru. U kolovozu te iste godine taj muškarac je imao saslušanje i nakon što nije pušten na slobodu, njegov brat je u sudnici počeo pucati.

Policija je uzvratila i ubijeno je četvero ljudi. Angela Davis je optužena da je ona bratu osuđenog pribavila oružje. Ubrzo se našla na listi najtraženijih kriminalki. Uhićena je nakon nekoliko tjedana i optužena da je podupirala teroriste. Nakon dvije godine, 1972. je oslobođena svih optužbi. 

Sama se predala

Bernadine Rae Dohrn (75) iz Wisconsina je na tjeralici bila tri godine, od 1970. do 1973. Tada je studirala pravo i bila je članica grupe radikalnih revolucionara 'Weather Underground'.

Grupa je surađivala s Crnim panterama i napadala je zgrade vlade. Grupa je bila odgovorna za napade na  Capitol, Pentagon i brojne zgrade policije u New Yorku. Dohrn se sama predala i nije morala u zatvor. Danas radi na sveučilištu u Chicagu. 

Krale municiju i opljačkale banku

Katherine Ann Power i Susan Edith Saxe, obje stare 68 godina na listi FBI-ja su se našle početkom sedamdesetih godina. One su bile članice radikalne grupe i organizirale su prosvjede protiv rata u Vijetnamu. Bile su cimerice u sobi na sveučilištu u Massachusettsu. Htjele su naoružati Crne pantere pa su provalile u skladište i ukrale veću količinu municije.

Tri dana kasnije su opljačkale banku. Uspjele su pobjeći, a njihov pomagač je tada upucao policajca. Saxe se od policije skrivala do 1975. godine Uhićena je u Philadelphiji i osuđena je na sedam godina zatvora. Katherine Ann Power je promijenila ime i nestala.

1979. se preselila u Oregon i tamo je rodila sina. Tamo je predavala i bavila se novinarstvom. Skrivala se 23 godine i predala se tek 1993. Prije toga njezin se odvjetnik nagodio s tužiteljima. Prema nagodbi iz zatvora je izašla 1999. i ostatak kazne je odslužila na uvjetnoj slobodi.  

Htjela raznijeti zatvor

Donna Jean Willmott se na tjeralici našla 1987. godine. Ona i suprug Claude Daniel Marks planirali su raznijeti zatvor u Kansasu. Htjeli su osloboditi portorikanskog borca za samostalnost Oscara Lópeza Riveru.  

Donna Jean i suprug su si uzeli novi identitet te su bili u bijegu do 1994. godine. Tada su se predali policiji. Donna Jean je dobila tri godine zatvora, a njezin suprug šest jer on, prema presudi odigrao veliku ulogu u planiranju napada. 

Na tjeralici bila samo 24 sata

Shauntay L. Henderson (34) je na listi najtraženijih žena bila samo 24 sata. Optužena je da je 2006. upucala i ubila muškarca u svojem automobilu. Osuđena je u dobi od 24 godine. Dobila je deset godina zatvora jer su njezini odvjetnici uspjeli izboriti da se zločin prekvalificira i da dobije manju kaznu. Na kraju je dobila ukupno 17 godina zatvora jer je osuđena i za ilegalno posjedovanje oružja. 

Ne može dobiti smrtnu kaznu

Brenda Delgado (35) je na listi bila 2016. godine. Sumnja se da je angažirala ubojicu da ubije Kendru Hatcher iz Dallasa. Kendra je naime bila djevojka njezinog bivšeg dečka.

Brenda je djelovala iz ljubomore, a nakon ubojstva je razgovarala s policajcima, a onda je nestala i pobjegla u rodni Meksiko. Uhvaćena je u travnju 2016. i izručena SAD-u. Sada je u zatvoru i čeka suđenje. Ne može biti osuđena na smrtnu kaznu jer je to zabranjeno ugovorom o izručenju između Meksika i SAD-a.

Ubila majku i nerođenu bebu

Shanika Minor (25) je bila na listi FBI-a jer je ubila trudnicu i nerođenu bebu. Minor se posvađala sa susjedom zbog preglasne glazbe i povukla je oružje. Ubojstvo je priznala i osuđena je na 30 godina zatvora i deset na uvjetnoj slobodi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca