Obavijesti

News

Komentari 121

'Možemo! nisu nikakvi mladi entuzijasti već skupina koja na parazitski način isisava novac'

'Možemo! nisu nikakvi mladi entuzijasti već skupina koja na parazitski način isisava novac'

Predstavnici izbornog stožera kandidata za gradonačelnika Zagreba Miroslava Škore na Zrinjevcu je postavila "švedski stol" s financijskim izvješćima udruga civilnog društva koje povezuju s Tomaševićem

VIDEO

Želimo upoznati javnost s činjenicama vezanima uz političku korupcijsku aferu neviđenih razmjera koja se krije iza platforme Možemo, poručili su u utorak sa Zrinjevca predstavnici izbornog stožera kandidata za gradonačelnika Zagreba Miroslava Škore. 

Tamo su postavili i, kako su istaknuli, "švedski stol" s financijskim izvješćima udruga civilnog društva koje povezuju s Tomaševićem. 
- Grupa 22, Danijela Dolenec, Tomislav Tomašević i drugi 270.916 kuna. Zelena akcija, Tomislav Tomašević i drugi 48,6 milijuna kuna. Udruga Pravo na grad, Tomislav Tomašević i drugi 3,5 milijuna kuna. Udruga Kooperativa, Tomislav Domes i drugi 2,8 milijuna kuna. Udruga Institut za kulturu i etiku, Zorislav Antun Petrović 387.894 kune.  Udruga Domino, Gordan Bosanac i drugi 21,5 milijuna kuna. Udruga Solidarna, Sandra Benčić i drugi 6,5 milijuna kuna. Udruga Kulturtreger 11,4 milijuna kuna. Udruga Ured za fotografiju 2,5 milijuna kuna. Centar za mirovne studije, Sandra Benčić i drugi 42,6 milijuna kuna. Udruga Seka, Rada Borić i drugi 491.027 kuna. Centar za ženske studije, Rada Borić i drugi 7,6 milijuna kuna.... - nabrajali su iz Škorinog stožera, a na trenutak su ih prekinuli veseli maturanti, koji na ulicama Zagreba slave završetak srednjoškolskog obrazovanja, s pjesmom "Sude mi."

- Pozvali smo džentlmenski Tomislava Tomaševića da javno objavi kako se financira. Kako on nije odgovorio, mi podastiremo materijalne dokaze koje smo prikupili iz javno dostupnih izvora. Ekipa iz platforme Možemo, iza koje se kriju Tomislav Tomašević, Sandra Benčić , Rada Borić i drugi nisu nikakva skupina mladih entuzijasta koja donosi promjene već dobro organizirana skupina koja već 10 godina isisava novac na najgori mogući parazitski način - poručio je Dario Žepina, glavni tajnik Domovinskog pokreta i zahvalio svim bivšim nezadovoljnim suradnicima platforme Možemo! koji su im, kako kaže, pomogli u rasvjetljavanju ove afere.

- Pozivamo sve institucije Grada Zagreba i sva državna tijela da javno objave sve podatke o uplaćenim iznosima na račun te interesne hobotnice, tzv. udruga, lažnih instituta vezanih uz vođe i kandidate Možemo!. Umjesto da javni novac dobivaju sportska društva, udruge koje brinu o socijalno ugroženim skupinama, djeci s potrebama, stotine milijuna kuna otela je organizirana mreža lažnih instituta i zaklada - poručio je i pozvao medije da prate tijek novca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osnova civilnog društva u pristojnim društvima je da štiti ugrožene skupine, poručio je Igor Peternel, predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta.

- Osnova civilnog društva nije da postoji sebe radi i da bi oni koji ga vode osiguravali svoju egzistenciju. Ja sam devet godina bio potpredsjednik hrvatskog helsinškog odbora i za razliku od Tomaševića nikada nisam bio zaposlenik HHO-a i tamo ostvarivao plaću i primao honorare, mislim da sam u skoro 10 godina imao jedan putni nalog zbog odlaska na konferenciju - istaknuo je naglasivši kako se ovdje očigledno radi o korištenju javnih sredstava za politički marketing.

- Nas optužuju iz platforme Možemo! i neki novinari da vodimo prljavu kampanju. Ja baš mislim da je vrijeme nakon svih ovih godina posttranzicijskog perioda djelovanja civilnog društva da se progovori i o toj temi. To nije prljava kampanja već svojevrsno društveno čistilište koje će pokazati ulogu civilnog društva i kako ono ne smije funkcionirati - dodao je i pozvao Tomaševića da odgovori koliko je novca koje su dobili otišlo na provođenje projekata i koji su benefiti od njih, a koliko na plaće, putovanja, dnevnice, honorare...

Škoru naljutio status voditelja N1 na Facebooku: 'Rugate mi se, otkazujem dolazak u emisiju'
Škoru naljutio status voditelja N1 na Facebooku: 'Rugate mi se, otkazujem dolazak u emisiju'

- S tim milijunima džabe su krečili, neće promijeniti ovu mladost, koja pjeva "u boj, u boj za narod svoj" i Škorine pjesme - rekao je Stipo Mlinarić, osvrnuvši se na maturante koji su ih kratko opkolili. 

Podsjetio je kako je on protiv platforme Možemo! podnio prekršajnu prijavu s elementima kaznene odgovornosti. 

- Otvorio sam Pandorinu kutiju, vidite i sami što se sve tu valja. Još nisam dobio iz DORH-a da su prijavu odbacili, što znači da očito rade po njoj - istaknuo je. 

Novinari su ih upitali je li im općenito problem davanja novca udrugama ili samo onima povezanima s Tomislavom Tomaševićem i platformom Možemo!, obzirom da je, primjerice, i udruga Vigilare dobila 19 milijuna kuna.

- Mi smo se sad isključivo fokusirali na grupaciju koja stoji iza skupine Možemo, a to su stotine udruga koje su međusobno uvezane pa dobiju nekakvu donaciju pa onda ona ide kroz putne naloge i razne prihode koje ostvaruju i ono sve što ne uspiju na taj način plasirati prema sebi, plasiraju kroz, zamislite, donacije prema drugim udrugama - istaknuo je Žepina. 

Peternel je naglasio kako je bit trošenja dobivenog javnog novca na projekte. Ako ga i iz udruge Vigilare ne troše namjenski, dodao je, ne podržavaju ni njih u tome.

- Ako se dogodi da gospodin koji vodi Vigilare, Batarelo, izrazi želju za politički angažman, koliko je zapravo tih sredstava otišlo u njegov politički marketing da on relevantno sudjeluje na izborima. Bitna je analiza tog  troškovnika i ako je to po istom modelu kao za ove udruge koje smo nabrojali, naravno da smo apsolutno i protiv toga - poručio je.

Kako se desnica širenjem laži, mržnjom i izazivanjem straha želi izboriti za vlast na izborima
Kako se desnica širenjem laži, mržnjom i izazivanjem straha želi izboriti  za vlast na izborima

Na opasku da je i Škoro dobivao novac od Zagreba, Žepina naglašava kako je on radio i zaradio taj novac kao vlasnik pet posto dionica tvrtke Omega softver.

Na pitanje u čemu je problem sa svim ovim financijskim izvješćima nabrojanih udruga ako su sva prošla financijske revizije, Žepina ističe da nije legalno novcima udruga financirati političku platformu. 

- Ova brojka od 212 milijuna kuna, ona nije samo što su isisavali novce iz Državnog proračuna, tu su i donacije stranih razno raznih udruga, stranih firmi, instituta... E to je sada nešto s čime bi se trebale službe ove države pozabaviti - rekao je.

Peternel ukazuje na suradnju Možemo sa Stiftung institutom i Instituta za političku ekologiju, koji, kaže, imaju i isti telefonski broj u registru. 

- Radi se, prema onome što postoji na web stranicama tih udruga, o brojnim dotacijama i stranih vlada, radi se i o otvorenom društvu Georga Sorosa, to također stoji na web stranici Instituta za političku ekologiju da su i osnovani sredstvima iz te fundacije, i radi se o brojnim drugim međunarodnim projektima za koja su, očigledno, izlobirali sredstva da ih dobiju. Tu nije ništa sporno da su sudjelovali na međunarodnim natječajima, ali je vrlo indikativno da se radi o tolikim milijunskim iznosima u usporedbi s nekim drugim udrugama - istaknuo je. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1