Obavijesti

News

Komentari 170

'Možete mi na Smokvici uzeti sve, ali moj ljetnikovac ipak ne'

'Možete mi na Smokvici uzeti sve, ali moj  ljetnikovac ipak ne'
4

Država je za kraj rujna zakazala ovrhu nad otokom i poručila Todoriću da pokupi svoje stvari. No, glavni ljetnikovac Todorići su sagradili bespravno, država ga je legalizirala, pa će imati problem s ovrhom

VIDEO

Tvrtka Grafoplast, koja je donedavno bila u vlasništvu Agrokora, ipak neće bez pravne borbe odustati od otoka Smokvica vela pored Rogoznice. Otok od 144.000 četvornih metara na kojem je obitelj Ivice Todorića sagradila ljetnikovac država zbog duga želi vratiti u svoje ruke. Općinski sud u Šibeniku zakazao je ovrhu za 27. rujna. Do tada bi sve privatne stvari iz objekata trebale biti iznesene i trebali bi otok prepustiti državi. Kako je najavljeno iz Ministarstva državne imovine, nakon toga će se raspisati natječaj za novoga koncesionara predivnog otoka.

Tvrtka Grafoplast koncesiju je dobila još 1995. godine, zatim je u međuvremenu ugovor osporen i raskinut. Prije 11 godina tvrtku je kupio Agrokor te je obitelj sagradila ljetnikovac i popratne objekte, a nitko drugi nije mogao ljetovati na otoku. Kad je država zatražila plaćanje ukupno 36 milijuna kuna duga, Todorić je prije dolaska izvanredne uprave vratio tvrtku bivšem vlasniku, Anti Lušiću. No iako Lušić tvrdi da je samo on vlasnik, a Todorići ne dolaze na otok još od prošlog ljeta, pravnici, ali i država, to smatraju tek pravnim manevrom.

Zanimljivo je da je dug utvrđen i ovrha pokrenuta još 2009. Osam godina sve je bilo u nekoj ladici jer se Todorića nije diralo. Tek nakon što je ministar imovine postao Goran Marić, obnovio je pokušaj naplate, a DORH od suda zatražio da nastavi ovrhu, koja bi sad napokon trebala biti provedena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No kako saznajemo, Grafoplast će uskoro tražiti odgodu ovrhe. Prema njihovu pravnom tumačenju, država je prije osam godina pokrenula ovrhu za sasvim druge objekte. U međuvremenu je nelegalno sagrađen ljetnikovac. U procesu legalizacije je taj glavni objekt na otoku dobio dozvolu, a zakon onda propisuje da za legalizirani objekt država treba prodati zemlju na kojoj se nalazi.

Uvjereni su da će se, i ako do ovrhe dođe, uspjeti izboriti da će se zbog toga ljetnikovac izuzeti od ovrhe.

Druga osnova po kojoj Grafoplast traži odgodu je povrat svega uloženoga. To nije izračunato. Antu Lušića, formalnog vlasnika Grafoplasta, najava ovrhe razljutila.

- Jesam za dogovor s državom, ali tražim da mi se prizna sve što sam napravio na Smokvici, a što mi je tijekom postupka legalizacije i potvrđeno kao vlasništvo - rekao je za Šibenik.in Ante Lušić.

'Gospodine, udaljite se s otoka!'

Podsjetimo, u travnju ove godine reporter 24sata bio je prvi na zabranjenom otoku dinastije Todorić. Ovo su bili njegovi tadašnji dojmovi: 

Krenuli smo iz Rogoznice, a kako smo se pribrižavali otoku tako je ‘rasla’ impozantna vila. Smještena je na samoj obali, uz pješčanu plažu i pristanišni mol. Napokon smo pristali. Moj prijevoz me odlučio sačekati u čamcu, a ja sam kročio na tlo otoka na kojem su donošene neke od strateških odluka u poslovanju Agrokora. Zbog nekih od tih odluka danas se trese Hrvatska.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na Todorićevoj Smokvici: Vikendica puna ljudi, ribari pripremaju parangale Reporter: Mateo Ivić

Posted by 24sata on 22. travnja 2017

Na otoku je nekoliko ljudi. Sumnjičavo nas pogledavaju. Ovdje se ne dolazi nepozvan. Prate nas pogledom. Dva ribara pripremaju parangale za ribolov... Iz vile dopiru glasovi. 

Prilazi mi neki čovjek, najvjerojatnije domar koji se brine o kući dok Todorići nisu na otoku.

- Oprostite, čujem da je netko u kući. Jel’ gospodin Todorić možda na otoku - pitam, nadajući se potvrdnom odgovoru. No domar je profesionalac:

- Ništa vam ne mogu reći. Obratite se gospodinu Anti Lušiću - hladno je odgovorio.

Od Lušića je Ivica Todorić 2006. kupio tvrtku Grafoplast, koja je bila koncesionar Smokvice Vele pa je time Gazda dobio i otok na korištenje. Nakon izbijanja afere Agrokor sve se mijenja. Od ovog mjeseca Grafoplast je opet u vlasništvu Lušića, što se tumači kao Todorićev pokušaj da mu država ne otme ljetovalište.

Razgovor i žamor nisu jenjavali. U kući je bilo bilo najmanje pet šest ljudi, iako su nam mještani Rogoznice rekli da su na otoku samo dva čovjeka koji brinu o kući. Tko zna, možda sam i nesvjesno svjedočio sastanku Agrokorovih vjerovnika...

Mještani Rogoznice, a najviše ribari, rekli su mi kako su Todorići na Smokvici ljetovali posljednjih desetak godina, te da su ih znali viđati i u samoj Rogoznici. Znali su kad bi dolazio i Ivica Todorić, jer je dolazio i odlazio helikopterom.

- Blago onima koji tamo ljetuju, uvjerit ćete se i sami kad dođete, bio je najčešći komentar

Na otoku je sve pažljivo održavano - šetnica, šuma, plaža... Iz daleka se vidi da se radi o luksuzu. Otok je dovoljno blizu obale, a opet dovoljno daleko da Gazda i gosti mogu uživati u miru. Da sad poželi doći, sve ga čeka i sve je spremno za odmor iz snova.

Radijus kretanja bio mi je ograničen na radijus dječjeg šestara...Budno domarevo oko pratilo me u stopu: “Gospon, upozoreni ste, ne možete se približavati objektima”. Nisam iskušavao njegovo strpljenje.     

POGLEDAJTE VIDEO:

Zabranjeni otok: Ako Todorić ne plati koncesiju do kraja mjeseca, ostaje bez Smokvice Reporter: Mateo Ivić

Posted by 24sata on 22. travnja 2017

Ali i bez približavanja ljetnikovcu na Smokvici se ima što vidjeti.

Oko kuća je gusta borova šuma, uređene staze za šetnju, a niti deset metara ispred ljetnikovca uređena je plaža. Kristalno bistro more, čista ljepota. Zapravo je cijela Smokvica prekrasna, čista, uređena i nezagađena, a jedino s čime bi je mogli usporediti su Brijuni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina