Obavijesti

News

Komentari 128

Mračna istina: Rade igračke za Disney u nehumanim uvjetima

Mračna istina: Rade igračke za Disney u nehumanim uvjetima
1

Radnici u kineskoj tvornici igračaka rade 11 sati dnevno i zarade tek pet funti, a izrađuju igračke koje koštaju i pet puta više od toga. Spavaju svi zajedno u malim zajedničkim spavaonicama, bez klime na vrućinama...

VIDEO

Disney je otvorio veliki tematski park u Šangaju,Mail Online je odlučio posjetiti jednu od tvornica igračaka kako bi provjerio u kojima uvjetima oni rade. Ono što su pronašli je prestrašno... 

Radnici rade tri puta više sati tjedno nego što je zakonom dozvoljeno. Njih dvanaest spava u zajedničkim prljavim spavaonicama u kojima nema klima uređaja, a temperature su jako visoke. Suprotno od glamura i blještavila koje će se prikazati na otvorenju zabavnog parka, u ovim tvornicama je jad i bijeda. Kupaonice i čučavci izgledaju staro i neočišćeno.

S obzirom na veliku popularnost filma Frozen, glavne junakinje Elsa i Anna najprodavanije su igračke na tržištu i zato se najviše i izrađuju u tvornicama. Lutku Pepeljuge, ironično, rade prave "Pepuljuge", u dobi 18-30 godina. Kad bi htjele sebi priuštiti ulaznicu u tematskom parku morale bi raditi punih deset dana. Toliko malo zarađuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Radni prostori su previše ugrijani, a smrad kemikalija nam zadaje glavobolje. - rekao je jedan 25-godišnjak.

- Šefovi nisu samo strogi, već su i zločesti. Ako zakasnimo i jednu minutu, prijeti nam otkaz ili oduzimanje plaće. - žale se radnici.

Radnici dolaze iz kineskih najsiromašnijih provincija, Sele u veće gradove kako bi radili u tvornicama. U tvornicama ih dočekaju nehumani uvjeti i zahtjevi da izrade 1000 lutaka u jednom satu. Pristaju na to da bi mogli prehranili svoje obitelji koje su ostavili kod kuće. Hrane u kantini daju toliko malo da su primorani jesti vani, ispričali su radnici za Daily Mail. Najviše se žale na prljave i neispravne toalete.

- Moram nastaviti raditi jer imam sina koji ide na fakultet, a inače dolazim iz jako malog i siromašnog mjesta. - rekao je jedan umorni 48-godišnjak.

- Ljeta su tu jako vruća, a mi imamo po 12 radnika u svakoj sobi bez ventilatora. Ležimo kao sardine. Nemoguće je zaspati. Muški odjel ima 24 wc školjke na 320 radnika. Teško je doći na red.- rekao je jedan od radnika.

Iz Disneya ove navode i fotografije nisu komentirali, kao ni iz tvornice igračaka Zhenyang.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a