Obavijesti

News

Komentari 173

Mrak Taritaš: 'Inzistirat ćemo na reviziji Vatikanskih ugovora'

Mrak Taritaš: 'Inzistirat ćemo na reviziji Vatikanskih ugovora'
1

Moderna država sagrađena na temeljima liberalnih demokracija cilj je stranaka GLAS, Pametno i IDS koje okupljene u neformalnu 'Amsterdamsku koaliciju', izjavila je u nedjelju predsjednica GLAS-a

VIDEO

Predsjedništva Glasa, stranke Pametno i IDS-a u nedjelju su u zagrebačkom hotelu International razgovarala o daljnjoj suradnji u idućem razdoblju.

Predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš istaknula je kako su se predsjedništva ove tri stranke sastala kako bi se za početak bolje upoznali te da će potom na idućim sastancima napraviti programski sadržaj za 2018. godinu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

03:35

- Hrvatskoj nedostaju nada, vjera u budućnost i optimizam i to mi želimo ponuditi, kroz konkretne ideje i prijedloge. Mi smo ljudi koji žele pametnu, naprednu Hrvatsku u kojoj će se glasno govoriti - poručila je Mrak-Taritaš.

'Premijeru Plenkoviću su neke kompanije draže od drugih...'
'Premijeru Plenkoviću su neke kompanije draže od drugih...'

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak najavila je liberalni forum u Splitu koji će biti u veljači na temu obrazovanja i mladih. 

- Imamo državu u kojoj svatko može izraziti svoje mišljenje bez straha da će biti osuđivan pa u tom smislu gradimo zajedno društvo naprijed. Mi predstavljamo građane koji žele modernu, otvorenu, građansku državu temeljenu na temeljima liberalnih demokracija. Nudimo pogled u budućnost, rješenja koja su bazirana isključivo na analizama, nikakav populizam - istaknula je Puljak.

Visoka je razina suglasja, istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić, između ove tri stranke po pitanju ljudskih vrijednosti, multikulturalnosti, građanskih i manjinskih prava i zbog toga je vrlo zadovoljan.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

Istaknuo je ključne teme za razvoj Hrvatske kojima će se ova "Amsterdamska koalicija" baviti.

- Na prvom mjestu je neophodna decentralizacija države. Ovaj dosadašnji model centraliziranog upravljanja nije pokazao rezultate. Decentralizacijom ovlasti može se pokrenuti gospodarski rast i razvoj, osigurati bolji društveni standard, a potrebno je omogućiti i fiskalnu decentralizaciju. Teme poput konkurentnijeg gospodarstva, turizma, jače poljoprivrede, teme su oko kojih ćemo se sigurno baviti jer su one ključ za razvoj bilo koje države - poručio je Miletić.

Mrak-Taritaš istaknula je kako će inzistirati na reviziji Vatikanskih ugovora. Detaljno su analizirali četiri ugovora na temelju kojih su zatražili i odgovore Vlade koliko Hrvatska troši na vjerske zajednice. Kako je istaknula, u tri navrata nisu dobili potpune odgovore. 

'Neistine su očito šefu HNS-a postale način komunikacije'
'Neistine su očito šefu HNS-a postale način komunikacije'

- U toj analizi smo od Vlade tražili odgovor koliko se troši za sve vjerske zajednice u Hrvatskoj protekle tri godine. Odgovor smo dobili. Pa smo iz tog odgovora vidjeli da nismo dobili odgovor na sve pa smo tražili dopunu u kojem je došla jedna nova milijarda kuna. A onda smo vidjeli da nismo još dobili odgovor na sve jer mimo toga postoji i obveza prema Vatikanskom ugovoru gdje se financira rad škola, institucija i štampanje udžbenika za što je jedino Katolička crkva dobila mogućnost štampanja. A mimo toga postoji još niz olakšica vezane uz komunalnu naknadu, komunalni doprinos... Kad napravimo detaljnu analizu, onda ćemo s tim ići dalje - istaknula je dodavši kako ne žele srljati.

- Idemo korak po korak i želimo pokazati građanima koliko se to troši novca poreznih obveznika i predložiti kako da to bude manje - poručila je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a