Obavijesti

News

Komentari 4

Mrak-Taritaš: 'Promet mora biti prijatelj svojim sugrađanima'

Mrak-Taritaš: 'Promet mora biti prijatelj svojim sugrađanima'

Kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš predstavila je svoj plan transformacije prometa koji bi riješio problem željeznice i gradio nove mostove

Kad je riječ o prometu, Grad mora biti prijatelj svojim sugrađanima, zaista omogućiti da promet funkcionira - rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za medije na križanju Magazinske, Zagorske i Vodovodne ulice koje navodi kao jedan od primjera česte i dugotrajne zagušenosti prometa zbog željezničke pruge.

Zagreb se razvijao u smjeru od istoka prema zapadu zato što su u smjeru sjever-jug postojale prepreke, odnosno Medvednica i Sava, a jedna od prepreka je i željeznica.

- Problem se mora riješiti spuštanjem cestovnih spojeva ispod pruge ili spuštanjem same pruge u podzemlje u jednom dijelu grada, predložila je Mrak-Taritaš, objasnivši da je pruga prepoznata kao problem još 1907. godine. 

Mrak-Taritaš: Prenamjeni zelenih površina mora doći kraj
Mrak-Taritaš: Prenamjeni zelenih površina mora doći kraj

Smatra da se hitno moraju poboljšati rješenja na raskrižjima, završiti nedovršene prometnice i pravci i unaprijediti signalizacija, posebno sinkronizacijom semafora i uvođenjem pametnih semafora. 

Srednje i dugoročno zagrebački promet traži reorganizaciju javnog prijevoza, širenje pješačkih zona i ozbiljnu mrežu biciklističkih staza, velike javne garaže na rubovima centra grada, korištenje najnovijih tehnologija kroz sustav pametne mobilnosti kao i izgradnju dvaju novih mostova. 

Mrak-Taritaš: Gredelj kao novi kvart, novo središte kulturnog života i zabave u Zagrebu
Mrak-Taritaš: Gredelj kao novi kvart, novo središte  kulturnog života i zabave u Zagrebu

- Promet nije samo rezanje vrpce da se pravite važnim, prometom se treba baviti. Imate niz ovakvih kritičnih točaka koje bez problema odradite u mandatu od četiri godine, zaključila je Mrak-Taritaš.