News

Komentari 79

Mrak Taritaš: Za obnovu kuća će se dobiti 40 do 70 tisuća kn

Mrak Taritaš: Za obnovu kuća će se dobiti 40 do 70 tisuća kn

Na popisu imamo 666 zgrada koje su oštećene i na neki način opasne za život, no do temelja će ih se rušiti oko 150. Ostale ćemo rekonstruirati, kazala je ministrica

Ministrica graditeljstva, Anka Mrak Taritaš, u Dnevniku Nove TV rekla je kako u županjskoj Posavini rušenja kuća kreću idući tjedan. 

- Na popisu imamo 666 zgrada koje su oštećene i na neki način opasne za život, no do temelja će ih se rušiti oko 150. Ostale ćemo rekonstruirati i probati obnoviti - kazala je. Dodaje kako je obnova već u tijeku, a pripremni radovi su napravljeni. 

- Od sutra Ministarstvo ima ured u školi u Drenovcima u kojem će biti naši inspektori. Pripremili smo 3000 letaka koje ćemo podijeliti građanima da dobiju točne upute što mogu učiniti - kaže ministrica.

Mrak Taritaš kaže i da će u četvrtak na sjednici Vlade biti usvojen program obnove, nakon što je na snagu stupio Zakon o obnovi na poplavljenom području. 

Komentirala je i programe za obnovu oštećenih objekata te je dodala da je jedna varijanta predviđena za 1. i 2. kategoriju oštećenja.

- Riječ je o objektima koje će vlasnici sami obnavljati, a ovisno o oštećenju dobit će između 40 i 70 tisuća kuna. Odmah će im biti isplaćeno pola novca, a pola kada radovi budu obavljeni i kada naše službe utvrde da su napravljeni - kaže ministrica. Mrak Taritaš je istaknula i da će se radovi financirati novcem od legalizacije, a na računu je oko 200 milijuna kuna.

Najčitaniji članci