Obavijesti

News

Komentari 105

Mrsić: Vlada ukida zaštitu na radu i vraća nas u 18. stoljeće

Mrsić: Vlada ukida zaštitu na radu i vraća nas u 18. stoljeće
1

Mrsić upozorava da gotovo cijela ušteda predviđena tim planom ide na teret radnika, jer se u Hrvatskoj zaštita na radu "nedopustivo smatra troškom"

VIDEO

SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić pozvao je u petak premijera Andreja Plenkovića da povuče Prijedlog akcijskog plana za rasterećenje gospodarstva, koji po Mrsićevoj ocjeni ukida zaštitu na radu i Hrvatsku vraća u 18. stoljeće.  

Pozivamo vladajuće da taj plan stave izvan snage, a za rasterećenje poduzetnika iznađu druge mjere koje neće biti na štetu stečenih radničkih prava, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare nakon što je jučer na sjednici Vlade predstavljen prijedlog akcijskog plana koji bi poduzetnicima trebao donijeti uštede od 1,5 milijardi kuna.  

Naime, po tom planu najveće uštede za poduzetnike planiraju se u području zaštite na radu, i to za 1,3 milijarde kuna, sa sadašnjih 2,38 milijardi. Uštede u području sanitarnih i zdravstvenih uvjete predviđene su u iznosu od oko 97 milijuna kuna, sa sadašnjih 207 milijuna kuna. Tako, primjerice, kod izdavanja sanitarne iskaznice za osobe koje na radnom mjestu dolaze u kontakt s hranom predložit će se smanjenje učestalosti obavljanja zdravstvenih pregleda s dva put na jednom godišnje, čime bi poduzetnici uštedjeli 50 posto ili ukupno 83,3 milijuna kuna.

'Cijela ušteda predviđena akcijskim planom ide na teret radnika'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Mrsić upozorava da gotovo cijela ušteda predviđena tim planom ide na teret radnika, jer se u Hrvatskoj zaštita na radu "nedopustivo smatra troškom".

 Nedopustivo je, kaže, i kako vladajući smatraju da u Hrvatskoj nema stresa, mobinga, rada u teškim uvjetima te da radnike od toga ne treba štititi. Umjesto toga, oni "idu na ruku poslodavcima", čija je odvjetnica u Vladi ministrica gospodarstva Martina Dalić, čije je ministarstvo i izradilo ovaj plan i to bez konzultacija sa socijalnim partnerima, rekao je.   

 Vlada je, tvrdi, trebala poslodavce rasteretiti ukidanjem administrativnih barijera i nepotrebne papirologije, umjesto na "udari na radnička prava", te je pozvao sindikate da izvrše pritisak na Vladu da taj plan izmijeni.

 Upitan za studentski bunt zbog novog Zakona o porezu na dohodak koji zadire u njihova primanja, rekao je da je "bunt studenata opravdan" te da u taj dio dohodaka nije trebalo dirati poreznom reformom.  

 "Nije bilo potrebe da se u taj dio zadire s poreznim opterećenjima, jer su studentski ugovori i zarada vrlo važan mehanizam koji omogućuje mladima koji nemaju dovoljno sredstava da studiraju u Hrvatskoj. Vlada je i ovim pokazala da uzima od onih koji nemaju i daje onima koji imaju", istaknuo je Mrsić.

 Mrsić je na novinarsko pitanje o navodnom sukobu interesa ministrice Dalić vezano uz Inu rekao da se ona, s obzirom da njezin suprug radi u Upravi te kompanije, trebala potpuno izuzeti iz bilo kakvog odlučivanja oko Ine i modela na koji način će se otkupljivati MOL-ov udjel u Ini.

Idejom o otkupu udjela u Ini i privatizaciji HEP-a HDZ pokušava sakriti sve što se događalo 2008. 

 "Razlog zbog kojega su sada premijer Plenković i ministrica Dalić krenuli ovim putem, možemo potražiti u 2008. kada je Fond branitelja prodao 7 posto dionica MOL-u. Na čelu tog povjerenstva tada su bili potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i gospodin Đakić, a prodano je 7 posto dionica MOL-u koji je time postao većinski vlasnik i došao do famoznih 49 posto dionica. Krajem 2008. na Predsjedništvu HDZ-a bivši premijer Sanader predložio je da se MOL-u daju upravljačka prava, ali o tome danas u HDZ-u vlada amnezija", ustvrdio je Mrsić dodavši da se  sadašnjom idejom o otkupu udjela u Ini, na način da se privatizira HEP, "krug zatvara i pokušava sakriti sve ono što se događalo 2008. godine".

 Ponovio je stav SDP-a da Inu treba zaštititi na način da ona ostane profitabilna, da se zaštiti radnike, da rafinerije rade te da budemo neovisni o energetskim poremećajima koji se mogu očekivati u budućnosti.

 "Model povrata Ine na način da se privatizira dio HEP-a nije dobar za hrvatske građane i SDP će u tom smislu u Saboru predložiti interpelaciju oko Ine i model, po kojemu će Ina biti profitabilna i hrvatska, a radnici zaštićeni", poručio je Mrsić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS