News

Komentari 2

Mučili su, ponižavali i silovali: Kaznene prijave policajcima zbog zlostavljanja migranata

Mučili su, ponižavali i silovali:  Kaznene prijave policajcima zbog zlostavljanja migranata

Centar za mirovne studije podnio je dvije kaznene prijave u dva odvojena slučaja protiv dvojice nepoznatih policajaca zbog sumnje da su 13 migranata predali nepoznatim muškarcima koji su ih mučili i ponižavali....

CMS(Centar za mirovne studije)  je precizirao da su u prvom slučaju žrtve, među kojima se nalazi i dijete, zaustavili policajci iz slunjske policijske postaje u mjestu Slunjčica te ih, prema svjedočenju žrtava, zatvorili u prostoriju policijske postaje na dva dana bez hrane. Potom su odvedeni na karlovački Županijski sud u svojstvu svjedoka protiv petog člana skupine.

Udruga dodaje da su iz sudskog rješenja vidljiva imena, datum i mjesto na kojem su zaustavljene žrtve što, ističu, potvrđuje navode žrtava. CMS tvrdi da sudsko rješenje dokazuje i da su žrtve bile u neposrednoj kontroli policije koja ih je, kako ističu, bez ikakve procedure prevezla na nepoznatu lokaciju i predala u ruke naoružanim muškarcima u crnim odorama s fantomkama na glavama.

''Naoružani muškarci su brutalno mučili žrtve, a potom su ih prebijene i skoro potpuno gole nezakonito protjerali u Bosni i Hercegovinu'', nadodaju.

CMS je priopćio da su u drugom slučaju počinitelji isprva mučili i premlaćivali žrtve u željezničkoj postaji Blata, nakon čega je MUP žrtve zadržao u garaži ogulinske policijske postaje gdje im, prema svjedočenjima, nije dana hrana niti im je objašnjeno zbog čega su zadržani. Potom su s još jednom skupinom izbjeglica odvedeni na nepoznatu lokaciju i ponovno predani muškarcima u crnim odorama koji su ih premlaćivali, natjerali da se skinu i leže jedni na drugima te ih uz prijetnje i ismijavanje ilegalno protjerali u BiH.

CMS je istaknuo da su kaznene prijave ''za jedno od najvećih kršenja ljudskih prava" podnijeli u četvrtak na Međunarodni dan ljudskih prava te da je o tim slučajevima ranije pisao britanski list The Guardian, dok je Jutarnji list objavio podatke koji ''nedvojbeno pokazuju kako je hrvatska policija postupala prema žrtvama''. Udruga je podsjetila i da je podnijela kaznenu prijavu u kojoj traži istragu suradnje između hrvatskih policajaca i naoružanih muškaraca za koje se pretpostavlja da pripadaju specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji ''Koridor'' MUP-a RH.

''Ovi slučajevi još jednom potvrđuju sustavno nasilje i nezakonita protjerivanja koje provodi hrvatska policija, a koje s vremenom postaje sve brutalnije. Uloga hrvatske policije je jamčiti sigurnost, no u zadnje četiri godine svjedočimo upravo suprotnom, a nepostojanje učinkovitih i neovisnih istraga produbljuje nepovjerenje građana u institucije RH te ugrožava sigurnost svih građana Hrvatske'', zaključuje CMS koji je pozvao državno odvjetništvo da provede učinkovitu istragu.

Ministarstvo unutarnjih poslova po iznošenju ovih optužbi izvijestilo je da je odmah pokrenulo odgovarajuće provjere navoda te da im je "interes i cilj, s jedne strane, otkloniti svaku sumnju u postupanje hrvatskih policajca te, s druge strane, sankcionirati i ukloniti nepravilnosti ukoliko je do njih slučajno došlo".

"Uzimajući u obzir ozbiljnost optužbi koje se iznose, smatramo kako prije okončanja temeljitih provjera nije primjereno davati nikakve odgovore u odnosu na iznijete optužbe. Provjera navoda je i ovog puta otežana jer, nažalost, s bosansko-hercegovačke strane osim medijskih napisa nismo zaprimili niti jednu informaciju putem službene razmjene podataka koja bi nam bila korisna u provjeri navoda, a što nam je u interesu i što smo od bosansko-hercegovačke strane i zatražili", kazali su u MUP-u.

Najčitaniji članci