Obavijesti

News

Mučna ovrha djeteta: 'Sutkinja je naložila policajcima da mi dijete na silu odvedu u auto'

Mučna ovrha djeteta: 'Sutkinja je naložila policajcima da mi dijete na silu odvedu u auto'

Sud je naložio ovrhu radi predaje curice (12), koja je živjela s ocem, majci u inozemstvo. Otac je zgrožen postupanjem suda, a pravobraniteljica načelno kaže da je ovrha krajnja mjera

VIDEO

Malu su četiri policajca doslovno nosila do auta. Ne krivim policiju, sutkinja im je naložila da primijene silu. Nije dopustila timu Hitne pomoći da ju pregleda, a ovrhu su proveli unatoč činjenici da je posebna skrbnica koju je djetetu imenovao sud bila spriječena te unatoč prijavi podnesenoj protiv majke zbog zlostavljanja, ispričao je otac djevojčice (12) koja je prošlog petka temeljem pravomoćne i izvršne odluke Općinskog građanskog suda u Zagrebu predana majci.

Identiteti oca, majke i djeteta poznati su redakciji. Pokušali smo kontaktirati i majku, no nije nam se javljala na mobitel.

Iz Općinskog građanskog suda u Zagrebu kazali su da Obiteljski zakon propisuje da je u postupku u kojem se odlučuje o statusnim stvarima, stvarima o roditeljskoj skrbi, osobnim odnosima i mjerama za zaštitu prava i dobrobiti djeteta te uzdržavanju djeteta javnost isključena.

Sisački zaštitar zadržao trojicu provalnika do dolaska policije
Sisački zaštitar zadržao trojicu provalnika do dolaska policije

- S obzirom na navedeno, sud ne može davati informacije o postupcima u kojima je javnost isključena - odgovorili su nam sa suda. Iako ne mogu davati informacije o slučaju kažu da Pravilnikom o načinu postupanja i suradnje suca, stručnog radnika Centra za socijalnu skrb i policijskog službenika za mladež prilikom prisilnog oduzimanja i predaje djeteta nije predviđeno da se na uredovanje mora pozvati posebnog skrbnika. Dodaju i da je sud u tim postupcima dužan postupati žurno.

Pitali smo i zagrebačku policiju vezano uz postupanje u konkretnom slučaju. Rekli su nam da policijski službenici na zahtjev nadležnog suda pružaju pomoć, odnosno asistenciju - i postupaju temeljem gore navedenog Pravilnika. Tako su policajci PU zagrebačke 13. siječnja 2023. godine u Zagrebu na zahtjev Općinskog građanskog suda u Zagrebu, pružili pomoć - asistenciju, vezano uz provedbu ovršnog postupka navedenog suda zbog predaje djeteta drugom roditelju.

- Tijekom provedbe navedene odluke suda, a nakon što je duže od sat i pol pregovarala i uvjeravala dijete na predaju i postupanje po odluci suda, sutkinja-ovršiteljica izdala je policijskim službenicima, temeljem Pravilnika, nalog za uporabu sredstava prisile prema djetetu. Postupajući po navedenom nalogu, policijski službenici su prema djetetu, koje je prvo pružalo pasivni, a potom i aktivni otpor, uporabili tjelesnu snagu kao najblaži oblik prisile - kažu iz zagrebačke policije nakon čega je njihova asistencija u provedbi odluke suda završila. Dijete je, u pratnji roditelja, prevezeno na Rebro gdje su liječnici utvrdili da nije ozlijeđeno tijekom postupanja.

Obratili smo se i Pravobraniteljici za djecu s upitom ima li kakve preporuke za institucije vezano uz provođenje prisilne predaje djeteta te što mogu sve strane učiniti kako bi djetetu umanjili stresnu situaciju i minimalizirali štetne posljedice.

Dvojica mladića iz Splita trećega prisiljavali da im prenosi drogu
Dvojica mladića iz Splita trećega prisiljavali da im prenosi drogu

- Općenito govoreći ovrha je provedba odluke u situaciji kada je izostala dobrovoljnost i suradnja roditelja u provođenju pravomoćne, izvršne sudske odluke. Sudski postupak koji prethodi ovrsi trebao bi biti jamstvo da je odluka donesena u tom postupku ona koja je za to dijete najbolja, odluka u kojoj se vodilo računa o dobrobiti djeteta i njegovom najboljem interesu. Dužnost je roditelja da pripreme sebe i dijete na život po sudskoj odluci, a ne da je izbjegavaju. Ovrha je tek krajnja mjera, koja se primjenjuje iznimno, i koju zakon propisuje kada su iscrpljeni svi drugi načini provedbe odluke suda. Prisilno oduzimanje djeteta radi provođenja sudske odluke svakako je mučan čin do kojeg mora doći ako roditelji nisu spremni poštivati sudske odluke - kaže pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Dodaje da kad se roditelj svjesno odluči ne poštivati sudsku odluku djetetu nanosi neprocjenjivu štetu.

- Nisam zagovornik ovrhe prisilnim oduzimanjem i uvijek sam za to da se dijete zaštiti od mučnih situacija prisilnog izvršenja, ali kad drugi načini nisu polučili rezultate onda to ostaje krajnje sredstvo provođenja sudske odluke o zaštiti djeteta - napominje pravobraniteljica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...