News

Komentari 5

Mugabe protiv volje stranke i naroda: 'Ostajem predsjednik!'

Mugabe protiv volje stranke i naroda: 'Ostajem predsjednik!'

Umjesto toga je rekao kako ovotjedni događaji nisu "izazov njegovom autoritetu kao čelniku države i vlade", te se obvezao da će idućeg mjeseca predsjedati kongresom svoje stranke

Predsjednik Robert Mugabe u nedjelju je šokirao Zimbabve kad u svom televizijskom obraćanju nije spomenuo pitanje svoje ostavke, čime se usprotivio svojoj stranci ZANU-PF koja ga je nekoliko sati ranije smjenila, kao i stotinama tisuća prosvjednika koji su već slavili njegov pad.

Dva izvora, jedan iz vrha vlade, a drugi upoznat s pregovorima s čelnicima vojske, otkrili su Reutersu da će Mugabe javno objaviti svoju ostavku nakon što ga je ZANU-PF smjenio s funkcije svog čelnika, četiri dana nakon što je vojska preuzela kontrolu nad državom. 

No u govoru iz svog ureda, sjedeći uz red generala, Mugabe je prihvatio kritike iz svoje stranke, vojske i javnosti, no nije se dotaknuo svoje pozicije. 

Umjesto toga je rekao kako ovotjedni događaji nisu "izazov njegovom autoritetu kao čelniku države i vlade", te se obvezao da će idućeg mjeseca predsjedati kongresom svoje stranke.

Vođa opozicije Morgan Tsvangirai ostao je šokiran Mugabeovim obraćanjem. "Preneražen sam. Ne samo ja, nego cijela nacija. On igra igru", istaknuo je. "Pokušava manipulirati svima. Iznevjerio je cijeli narod", smatra Tsvangirai.

ZANU-PF je 93-godišnjem Mugabeu dao manje od 24 sata da siđe s funkcije, a u protivnom će biti srušen s vlasti, što je pokušaj da se njegova 37-godišnja vladavina okonča na miran način nakon što je u toj afričkoj državi praktički izveden vojni puč. 

Čelnik veterana Zimbabvea Chris Mutsvangwa koji vodi kampanju za zbacivanje Mugabea za Reuters je otkrio kako planovi o rušenju dugovječnog predsjednika s vlasti idu po planu, a da će stanovnici Hararea u srijedu izaći na ulice. 

Implicirao je i da Mugabe, koji je govorio odlučnim glasom, no nekoliko se puta izgubio tijekom čitanja svog 20-minutnog govora, nije svjestan što se dogodilo samo nekoliko sati ranije. 

"Slijep ili gluh"

"Ili mu nitko iz ZANU-PF-a nije rekao što se dogodilo u njegovoj stranci, pa se obraćao u potpunom neznanju, ili je slijep i gluh za poruke svoje stranke", smatra Mutsvangwa. 

Središnji odbor ZANU-PF-a ranije je imenovao Emmersona Mnangagwu kao novog vođu. Upravo je Mugabeovo uručivanje ostavke Mnangagwi s mjesta potpredsjednika kako bi oslobodio put za predaju vlasti svojoj supruzi Grace izazvalo intervenciju vojske.

Stotine tisuća prosvjednika izašlo je u subotu na ulice prijestolnice Hararea kako bi proslavili očekivani Mugabeov pad i novu eru svoje države. 

Žene, djeca i muškarci radosno su trčali uz vojna vozila i snage sigurnosti koje su se suprotstavile onima koje su nazvali "kriminalcima" u Mugabeovom krugu. 

Mnogi prosvjednici govorili su o "drugom oslobađanju" i snovima o političkoj i ekonomskoj promjeni nakon dva desetljeća sve snažnije represije i teškog života. 

Oni će, kao i više od 3 milijuna Zimbabvanaca koji su u potrazi za boljim životom emigrirali u susjednu Južnoafričku Republiku, ostati razočarani Mugabeovim obraćanjem. 

Njegov nećak Patrick Zhuwao je telefonom, s tajne lokacije u Južnoafričkoj Republici, Reutersu naglasio kako su predsjednik i njegova supruga "spremni umrijeti za ono što je ispravno" umjesto da stupe s vlasti i daju legitimitet onome što je nazvao pučem. 

Zhuwao, također sankcioniran od strane ZANU-PF-a, u nedjelju se nije javljao na svoj telefon, no Mugabeov sin Chatunga napao je one koji žele zbaciti njegovog oca. 

"Ne možete smijeniti revolucionarnog vođu", napisao je na svojoj Facebook stranici.

"ZANU-PF je ništa bez svog predsjednika Mugabea", zaključio je njegov sin. 

Opasna situacija

Veliki broj ljudi na ulicama Hararea vojnoj je intervenciji dao kvazidemokratski legitimitet, jer vojska tvrdi kako samo osigurava ustavni prijenos moći, a ne čini puč.

Usprkos tome, neki Mugabeovi protivnici zabrinuti su oko takve snažne uloge vojske i strahuju da bi Zimbabve mogao zamijeniti jednog autokrata kojeg podržavaju oružane snage nekim drugim umjesto da se narodu omogući izbor budućeg vođe. 

"Prava opasnost trenutne situacije je u tome što će vojska, kad uspije u predsjednički ured staviti svog kandidata, činiti sve da njega ili nju tamo zadrže, neovisno o tome što biračko tijelo želi", upozorava bivši ministar obrazovanja David Coltart. 

Sjedinjene Države, dugogodišnji kritičar Mugabea, objavile su kako se raduju početku nove ere u Zimbabveu, a predsjednik susjedne Bocvane Ian Khama rekao je kako Mugabe nema diplomatsku podršku u regiji i da mora odmah podnijeti ostavku. 

Osim što je izmjenio svoje vodstvo, ZANU-PF je najavio da želi promijeniti i ustav kako bi se smanjile ovlasti predsjednika, što je mogući znak prelaska na pluralističkiji i inkluzivniji politički sustav.

Najčitaniji članci