Obavijesti

News

Komentari 0

MUP: Ispitujemo nezakonitosti, ali nikakvih pritisaka nije bilo

MUP: Ispitujemo nezakonitosti, ali nikakvih pritisaka nije bilo

U priopćenju MUP navodi da vukovarsko-srijemska policija i državno odvjetništvom od kraja ožujka provode izvide zbog sumnje u krivotvorenje isprave na štetu „članova obitelji-tražitelja međunarodne zaštite''

VIDEO

Nakon što su udruge i odvjetnici za zaštitu prava izbjeglica upozorili na navodne policijske pritiske, točnije pozivanje na obavijesne razgovore, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u srijedu je priopćilo da nikakvih pritisaka nema te da će policija ispitati sve nezakonitosti.

U opširnom priopćenju MUP navodi da vukovarsko-srijemska policija i državno odvjetništvom od kraja ožujka provode izvide zbog sumnje u krivotvorenje isprave na štetu „članova obitelji-tražitelja međunarodne zaštite, koja je trenutno smještena u Tranzitno-prihvatnom centru Tovarnik”.

„Provođenje izvida podrazumijeva poduzimanje niza mjera i radnji, između ostalog i obavljanje obavijesnih razgovora sa osobama za koje je vjerojatno da raspolažu sa saznanjima o određenom kaznenom djelu. Tijekom provođenja izvida u konkretnom slučaju ukazala se potreba za obavljanjem obavijesnih razgovora s većim brojem osoba, među kojima i s nekoliko djelatnika nevladinih udruga, a s ciljem prikupljanja svih relevantnih činjenica o počinitelju ili počiniteljima ovog kaznenog djela, obzirom da je do sada poduzetim mjerama i radnjama utvrđena visoka razina sumnje da punomoć o zastupanju ranije navedene obitelji nije pravovaljana. Nadležna policijska uprava je također o svim saznanjima i sumnjama, kao i o radnjama koje je do sada poduzela u odnosu na odvjetnički ured koji je izdao spornu punomoć, obavijestila i Hrvatsku odvjetničku komoru”, priopćio je MUP.

Dodaju da je slijedom toga 16. travnja vukovarsko-srijemska policija od zagrebačke zatražila da na razgovore pozove petero građana „za koje se smatra da raspolažu obavijestima korisnim za daljnji tijek kriminalističkog istraživanja”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„Tri osobe primile su poziv tijekom jučerašnjeg dana iza 16 sati, bilo da su zatečeni na svojim adresama ili su pozivi uručeni članovima njihovih obitelji. Također ističemo kako se navedeno kriminalističko istraživanje provodi u suradnji i po nalogu istog nadležnog državnog odvjetništva koje je upoznato sa svim činjenicama vezano uz tragično stradavanje djevojčice na području Republike Srbije, a u blizini granice s Republikom Hrvatskom”, kažu u MUP-u.

Podsjećaju da su i ranije javnost izvijestili kako je, reagirajući na problematiku nezakonitih migracija, glavni ravnatelj policije Nikola Milina tijekom veljače donio odluku o osnivanju Radne skupine "s ciljem koordinacije, usmjeravanja i nadzora nad provođenjem kriminalističkih istraživanja povezanih s ilegalnim migracijama i krijumčarenjem ljudi kojim se dovodi u pitanje učinkovitost nadzora državne granice, kao i sigurnost Republike Hrvatske i njenih građana".

MUP je iznio i podatke da je samo tijekom prva tri mjeseca ove godine evidentirano 65 kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka stranca u Hrvatskoj zbog čega je prijavljeno 69 počinitelja, a aktivnosti se nastavljaju i u travnju.

Otežana primjena Dublinske uredbe

"Radna skupina je analizirala sve dostupne podatke te je utvrđeno kako je tijekom 2017. jedna nevladina udruga (CMS) aktivno posredovala za 194 tražitelja međunarodne zaštite od kojih se samo 5 osoba na današnji dan nalaze u Prihvatilištima za tražitelje azila, dok su ostali samovoljno napustili Republiku Hrvatsku, što također govori o motivima njihovog nezakonitog ulaska. Naime, njihovim odlaskom iz Hrvatske u druge zemlje EU-a kao što su Slovenija, Austrija, Njemačka i dr. (tzv. sekundarna kretanja) otežana je primjena Dublinske uredbe, odnosno utvrđivanje koja je država članica odgovorna za rješavanje svakog pojedinog zahtjeva za azil (primjena tzv. dublinskog sustava), što ima izravne reperkusije i može utjecati na ishod evaluacije o primjeni schengenske pravne stečevine te u konačnici dovesti u pitanje ostvarenje članstva Republike Hrvatske u Schengenskom prostoru. Republika Hrvatska kao država članica s vanjskom granicom Europske unije provodi graničnu kontrolu s ciljem vlastite zaštite, ali i u interesu zaštite ostalih država članica, kako je to i propisano Zakonikom o schengenskim granicama", navodi MUP.

Vezano uz obitelj poginule migrantice Madine, koja se nalazi u Tranzitnom centru Tovarnik, MUP naglašava "da je Europski sud za ljudska prava, upućujući Republici Hrvatskoj zahtjev za očitovanjem, zatražio zaštitu identiteta stranaka, a na toj zaštiti inzistira i Ministarstvo unutarnjih poslova".

"Nakon analize zaprimljenog zahtjeva, putem Ureda zastupnika pred Europskim sudom za ljudska prava, Ministarstvo unutarnjih poslova je odgovorilo na postavljena pitanja Suda, dostavilo sve tražene informacije, pojašnjenja i dokumentaciju kako bi Sud tek mogao donijeti odluku hoće li Republici Hrvatskoj izreći privremenu mjeru, hoće li nastaviti redovan postupak povodom zaprimljenog zahtjeva ili će pak ovaj zahtjev odbaciti kao nedopušten. Naime, predmetna privremena mjera se isključivo odnosi na obvezu države da se stranke smjesti u odgovarajući smještaj sukladno čl. 3. Konvencije ukoliko se ne nalaze u odgovarajućem smještaju, a što ovdje nije slučaj", tvrde u MUP-u.

"Još jednom posebno naglašavamo kako, u odnosu na konkretni slučaj, ne možemo iznositi detaljnije informacije o postupku jer je Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti propisano da su osobni i drugi podaci prikupljeni tijekom postupka međunarodne zaštite neobjavljivi, a osobito je neobjavljiva činjenica da je zahtjev podnesen. Postupak međunarodne zaštite navedenih osoba se provodi u skladu sa zakonskim propisima, i uz dosljedno poštivanje svih materijalnih i procesnih odredbi uz puno poštovanje ljudskih prava.

Svim osobama su dane informacije te objašnjena prava tijekom postupka međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, osiguran im je pristup prevoditelju, omogućeno im je izjašnjavanje o činjenicama i okolnostima važnim za njihov zahtjev za međunarodnu zaštitu, te omogućen pristup besplatnoj pravnoj pomoći sukladno zakonskim propisima. Imaju izabranog odvjetnika s liste koji brine o njihovom najboljem interesu. Također, vodeći računa o njihovim potrebama tražiteljima međunarodne zaštite osiguran je liječnik, psiholog, higijenske potrepštine i odjeća, dodatni obroci prilagođeni djeci, igračke i slično", dodaju u priopćenju.

"Neistiniti navodi da policija vrši nezakonite i izmišljene pritiske"

Neprihvatljivima su nazvali i navode kako je protjerivanje u interesu MUP-a ističući da to ministarstvo jasno zagovara "održive, kontrolirane i zakonite migracije, a već je ranije opovrgnuta teza o nepristupačnosti azila u Republici Hrvatskoj ispunjavanjem obveza u pogledu instituta preseljenja izbjeglica iz trećih zemalja kao i činjenicom da je prošle godine odobren najveći broj međunarodnih zaštita u Hrvatskoj".

"Navodi tijekom konferencije za medije kako policija vrši 'nezakonite i izmišljene pritiske' su neistiniti. Hrvatska policija u provođenju kriminalističkih istraživanja, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, rukovodi se isključivo važećim zakonima i pravilima kriminalističke struke. To isto tako znači da će policija kao istraživačko tijelo predkaznenog postupka ispitati i adekvatno reagirati na sve uočene nezakonitosti, bez obzira otkuda dolaze, i neovisno o pokušajima stvaranja javnog pritiska s ciljem da se utječe na zakonitost njenog djelovanja.

Policijski službenici postupajući u ovom kriminalističkom istraživanju nisu ni na koji način zastrašivali ili vršili pritisak na bilo koju osobu koja je obuhvaćena kriminalističkim istraživanjem koje se provodi po pravilima Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, Zakona o kaznenog postupku i Kaznenog zakona.

Vladavina prava u Republici Hrvatskoj te temeljna ljudska prava svakog pojedinca ne mogu biti i nisu narušena poštivanjem i provođenjem zakona od strane ovlaštenih tijela. Policija nastavlja s kriminalističkim istraživanjem u konkretnom slučaju", priopćio je MUP.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...