Obavijesti

News

Komentari 3

Muzej Turanj u Karlovcu: Ostat će kao jedan od simbola obrane

Muzej Turanj u Karlovcu: Ostat će kao jedan od simbola obrane
11

Mislim da su i žrtve sad dobile neku satisfakciju, kao i mi branitelji, rekao je Dubravko Halovanić, brigadir u mirovini, začetnik ideje o stvaranju muzeja...

VIDEO

Jedinstveni Muzej Domovinskog rata Turanj u Karlovcu svečano je otvoren u petak pa će svojim posjetiteljima napokon moći ispričati priču o ratnim događanjima te o obrani Karlovca i cijele Hrvatske.

- Mislim da su i žrtve sad dobile neku satisfakciju, kao i mi branitelji - rekao je Dubravko Halovanić, brigadir u mirovini, začetnik ideje o stvaranju muzeja. Halovanić je prikupio mnogo eksponata, oklopnih vozila, tenkova, MiG, za koje kaže da su to na neki način sve njegova “djeca” koja su prošla kroz njegove ruke. Najdraži mu je, kaže, prvi eksponat, oklopni kamion Tatra - Sveti Juraj, koji je bio napravljen za 3. bojnu 2. gardijske brigade, koja je bila u Dugoj Resi, a bio je namijenjen za ubacivanje ljudi u Topusko.

turanj

Prostor muzeja dugo se pripremao, a izložene eksponate, unatoč tome, godišnje je posjećivalo oko 50.000 ljudi. Jedinstveno uređena autentična ratna lokacija, razrušena i uništena vojna zgrada, tzv. Hotel California, posjetiteljima će napokon moći pružiti potpuni uvid u ratna zbivanja. U zgradi je u ratu bilo smješteno zapovjedništvo 110. brigade i ona je u izvornom stanju ostakljena, a unutrašnjost je moderno uređena s interaktivnim muzejskim postavom i multimedijskim sadržajem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
turanj

Poseban dio muzeja je spomen-soba na 225 poginulih branitelja koji su na Turnju položili svoje živote za obranu Karlovca i Hrvatske. Svečanosti otvorenja muzeja nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je rekla kako je uvjerena da će muzej, uz vukovarski vodotoranj, biti jedan od najpoznatijih memorijalnih simbola Domovinskog rata.

turanj

– Ovdje sam bio od 1991. do 1994. Nije bilo mjesta za strah. Među nama braniteljima tad je vladao ponos. Zadovoljan sam uređenim muzejom, no razočaran sam općenito situacijom u državi jer mi smo se za nešto drugo borili - rekao je Josip Galetić, pripadnik 110. brigade satnije Rebelsa.

turanj
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1