Obavijesti

News

Komentari 3

'Na Bleiburgu nije bilo žrtava, a na Križnom putu je bilo gadno'

'Na Bleiburgu nije bilo žrtava, a na Križnom putu je bilo gadno'
1

Franjo Tuđman je na pitanje o Bleiburgu odmahnuo rukom i rekao da to što se od toga pravi mit nije ništa ozbiljno, kazao je povjesničar i njiževnik Danijel Ivin

VIDEO

- Bleiburg nije bio gubilište, ondje nije bilo žrtava. Tamo ni jedna žena niti jedno dijete nije taknuto. Poslije je na Križnom putu bilo gadnih stvari - izjavio je gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva", povjesničar i književnik Danijel Ivin koji je ponovno aktualizirao pitanje pokroviteljstva komemoracije na Bleiburgu. Stoga je nedavno uputio i otvoreno pismo predsjedniku Sabora Borisu Špremu kojim je zatražio da se preispita ta odluka koja porezne obveznike košta pola milijuna kuna.

- Boris Šprem me primio, dugo smo razgovarali i moram reći da sam iznenađen njegovom razumnošću i znanjem o bleiburškom problemu, pa se nadam da će moja inicijativa naići na pozitivno rješenje. To nije bio slučaj godinu ranije kada sam se s istom inicijativom obratio tadašnjem predsjedniku Luki Bebiću i naivno očekivao pozitivan odgovor. Rekao je da povijesne činjenice treba razmotriti s dvije strane, no ja mislim da istina ima samo jednu stranu - rekao je Daniel Ivin, dodajući da su zločini neposredno nakon Drugog svjetskog rata učinjeni na nekoliko lokacija u Sloveniji te da bi ih naše vlasti trebale obilježiti kako bi obitelji imale gdje zapaliti svijeću.

Također je ispričao kako je koncem 60-ih, radeći na knjizi "Povijest tzv. Nezavisne države Hrvatske", o tematici Bleiburga razgovarao i s dr. Franjom Tuđmanom. - Pitao me zašto bismo se uopće bavili tom tematikom, pa sam mu rekao da emigracija pravi mitologiju o velikim zločinima koji su tamo počinjeni. Na to je Tuđman sam odmahnuo rukom i rekao da to nije ozbiljno - kazao je Ivin.

>>> Više pročitajte na Večernji.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović