Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Na Bundeku stavljaju spomenik mađarskom piscu Jokai Moru

Mór je romanopisac i dramatičar, izdao je preko sto književnih djela, od kojih se dva odigravaju na prostorima Hrvatske, u Rijeci i u srednjovjekovnom Dubrovniku...

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
2 komentara

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine podržali su u četvrtak podizanje spomenika mađarskom književniku Jókai Móru na šetnici uz jezero Bundek, prihvativši time inicijativu Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Veleposlanstvo Mađarske u Hrvatskoj darovat će Zagrebu poprsje od lijevane bronce s likom mađarskog književnika Jókai Móra i kameni postament za poprsje od mađarskog vapnenca, te kamen s urezanom kosom pločom, rad akademskog kipara Gyȯrlf Lajosa iz Mađarske, čija je procijenjena vrijednost oko 100.000 kuna, dok će se postavljanje spomenika financirati iz zagrebačkog proračuna s također 100.000 kuna.

Spomenik će se postaviti na zelenu površinu na Bundeku na dijelu šetnice uz jezero zvanom "Aleja književnika".

Jókai Mór mađarski je književnik rođen 18. veljače 1825., a preminuo je 5. svibnja 1904. u Budimpešti. Jedan je od vođa mađarske mladeži za revolucionarnih zbivanja 1848. i 1849. Nakon amnestije nastavlja političko djelovanje i intenzivno se posvećuje pisanju.

Mór je romanopisac i dramatičar, izdao je preko sto književnih djela, od kojih se dva odigravaju na prostorima Hrvatske, u Rijeci i u srednjovjekovnom Dubrovniku.

Neka od značajnih su: Otok Nepean, Radni dani, Jedan mađarski nabob, Zoltan Karpaty, Siromašni bogataši, Sinovi čovjeka kamena srca, Crni dijamanti, Zlatni čovjek i Žuta ruža.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message