Obavijesti

News

Komentari 20

Na čelo reforme želi žena za sve stranke i fan Thompsona

Na čelo reforme želi žena za sve stranke i fan Thompsona
1

Među kandidatima za voditelja reforme je i Mario Grčević koji je supotpisnik peticije kojom se traži da se ne kažnjava Marka Perkovića Thompsona zbog “Za dom spremni”

VIDEO

Boris Jokić dobio je potencijalnu konkurenciju na mjestu voditelja ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

Čovjeku za čiju se ideju diglo na desetke tisuće građana i izašlo na gradske trgove suprotstavit će se, između ostalih, Sanja Bilač. Bivša HDZ-ovka i nesuđena gradonačelnica Splita, koja je široj javnosti postala poznata uglavnom kao velika kritičarka osebujnog Keruma. Svađala se ona i s Jadrankom Kosor, ljutila na Mucala, a naposljetku je izašla iz HDZ-a. Najpoznatija svađa bila je kad joj je Kerum na sjednici gradskog vijeća vikao: “Đava te odnija tako ludu”. Voljeli je ili ne, uz njezino ime ne vežu se afere, a u stručnom smislu doktorirala je na Učiteljskom fakultetu, piše priručnike i autorica je niza znanstvenih radova. Večernji list piše kako želju za vođenjem reforme ima i Tanja Đaković, profesorica matematike i fizike, koja je bila i dio Jokićeva tima. Kolege hvale njezinu analitičnost i organiziranost. Možda najkontroverzniji kandidati su Mario Grčević i Gordana Rusak.

Grčević je voditelj Hrvatskih studija kojega je na pomalo neobičan način imenovao rektor Damir Boras. On je, naime, odlučio da, iako ima isti broj glasova kao protukandidati, za mjesto voditelja neće odobriti novi krug glasanja. Profesori s Hrvatskih studija smatraju da je njegov ultimativni cilj pohrvatiti i potpuno udesno usmjeriti Hrvatske studije.

Bio je angažiran i u konzervativnoj udruzi Grozd, a supotpisnik je peticije kojom se traži da se ne kažnjava Marka Perkovića Thompsona zbog “Za dom spremni” jer je to, tad je naglasio, starohrvatski pozdrav. Bio je i supotpisnik pisma predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da se ovaj “pozdrav” uvede u službenu vojnu uporabu.

Naspram njega žena koja je promijenila četiri političke stranke, Gordana Rusak, čini se prilično dosadnom. Bila je u Mostu, Hridi, HSLS-u, pa kod Bandića, a o HDZ-u i SDP-u, rekla je u jednom intervjuu, nema mjesta za nezavisne ljude poput nje. Bila je osumnjičena za pokušaj podmićivanja zastupnika, ali je prijava odbačena. Koketirala je i s HSU, a za sebe skromno kaže kako ju je časopis Forum svrstao među 100 najboljih znanstvenika.

- Moj životopis je dugačak 17 stranica - kaže Rusak koja je svojedobno smatrala i da nemaju što građani prosvjedovati za kurikularnu reformu. Redovita je profesorica na PMF-u, posjeduje kuću u Remetama od 363 kvadrata i stan u Zagrebu. Za mjesto voditelja prijavili su se i Lorena Farkaš, Tihomir Rajčić te još neka manje poznata imena.     

Manje bubanja, više razumijevanja znanja

Većina učitelja i profesora bila je uz njegovu ideju reforme, no dio mu je zamjerao da bolje manipulira javnošću nego što ozbiljno radi.

Kerumu se napila krvi, a ni Kosor baš nije mazila

Sanja Bilač smatra da reformu treba maknuti od politike, ali i da je ona samo okvir. Smatra da učitelji i pedagozi trebaju imati više slobode.

Ogradila se od Ilčićeve želje za nadpovjerenstvom

Gordana Rusak kritizirala je bivši prijedlog reforme zbog ideje da učenici u 3. i 4. razredu srednje sami biraju predmete. Tko će u tehnička zvanja, pitala se.

‘Imamo dobre učitelje i loš program’

Jasminka Buljan Culej zalaže se za individualan pristup djeci. Smatra da područje STEM-a nije bilo dovoljno zastupljeno u dosadašnjim prijedlozima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..