Obavijesti

News

Komentari 35

'Na današnji je dan pokazano najveće nacionalno jedinstvo...'

'Na današnji je dan pokazano najveće nacionalno jedinstvo...'

Ni prije ni kasnije nije bilo čvršće i jasnije izražene volje hrvatskog naroda da svoju državu, Republiku Hrvatsku, želi i vidi kao samostalnu i suverenu, ističe Milanović

VIDEO

Predsjednik Republike Zoran Milanović u objavi na Facebooku u povodu spomendana Dan neovisnosti, 25. lipnja, u četvrtak je istaknuo kako je na današnji dan prije 29 godina pokazano najveće nacionalno jedinstvo u modernoj hrvatskoj državi.

- Prije 29 godina, 25. lipnja 1991., Sabor Republike Hrvatske donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Dan je to kada je pokazano najveće nacionalno jedinstvo u modernoj hrvatskoj državi. Jedinstvo koje je netom prije i dokazano na referendumu o hrvatskoj samostalnosti,19. svibnja iste godine, kada je ogromna većina hrvatskih ljudi izašla na birališta i izjasnila se da želi živjeti u samostalnoj državi - stoji u Milanovićevoj objavi.

Predsjednik ističe kako je ta odluka Sabora RH, temeljena na referendumu, učinila Hrvatsku potpuno neovisnom.

Ni prije ni kasnije nije bilo čvršće i jasnije izražene volje hrvatskog naroda da svoju državu, Republiku Hrvatsku, želi i vidi kao samostalnu i suverenu, ističe Milanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Može li biti većeg i važnijeg razloga za pamtiti i obilježavati taj dan... - stoji na kraju objave.

U Hrvatskoj je u četvrtak spomendan Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesena 25. lipnja 1991. 

Na taj datum, prije  29 godina, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća donesena je Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, čemu je prethodio neuspjeh pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize. 

Od ove godine 25. lipnja je radni spomendan, nakon što se prethodnih 19 godina  taj datum obilježavao kao Dan državnosti, državni blagdan i neradni dan. 

Primio Zajednicu osoba s invaliditetom

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u četvrtak izaslanstvo Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, krovne organizacije osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Zajednica okuplja 14 nacionalnih saveza osoba s invaliditetom i mrežu udruga koje provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Predstavnici saveza i udruga iznijeli su predsjedniku Milanoviću poteškoće i probleme s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Iako se zakonska regulativa, kako kažu, postepeno popravlja i postižu se određeni pomaci, na sastanku je kao veliki problem istaknuta činjenica što se mnoge mjere ne provode kontinuirano.

Među poteškoćama s kojima se svakodnevno susreću izdvojili su i nedovoljno kvalitetnu suradnju između zdravstvenog i socijalnog sustava, nedovoljnu dostupnost javnih službi i institucija za osobe s invaliditetom, neujednačenu praksu vještačenja invalidnosti, neriješen sustav financiranja udruga osoba s invaliditetom.

'Nismo društvo jednakih šansi, poručili su predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske', navodi se u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a