Obavijesti

News

Komentari 105

Plenković o bujicama u Rijeci: 'Ministar Butković ići će tamo, to su jasne klimatske promjene'

Plenković o bujicama u Rijeci: 'Ministar Butković ići će tamo, to su jasne klimatske promjene'

Osim Zakona o radu, na dnevnom redu naći će se prijedlog zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada (EU), prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak...

VIDEO

Nakon ove sjednice Vlade imamo još jednu popodne u 17,30 sati jer je u posjetu Hrvatskoj povjerenica EK zadužena za kohezijsku politiku, koja će zajedno s ministricom Tramišak potpisati partnerski sporazum, koji je pravni okvir za korištenje sredstava iz EU proračuna. Slijedom dogovora o novom proračunskom okviru koristit ćemo devet milijardi eura bespovratnih sredstava za različite razvojne projekte, istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

Podsjetio je kako je Vlada ponovno ovog tjedna reagirala te smanjila cijene benzina i dizela. 

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade 

'Naš paket pomoći je jedan od najsnažnijih u EU'

- Još jednom smo djelovali u prilog naših građana i poduzetnika, a to ćemo činiti i dalje kako bismo omogućili da funkcioniraju sa što manjim troškovima u okolnostima ove energetske krize - poručio je te u tom kontekstu podsjetio i na paket pomoći "težak" 21 milijardu kuna.

- To je jedan od najsnažnijih paketa kad je riječ o članicama EU. Ponovno smo osigurali mir hrvatskim građanima i poduzetnicima u razdoblju jeseni i zime koji su pred nama, a pri tom omogućili da fakulteti, škole, vrtići, bolnice, domovi za starije, općine, gradovi imaju zaokružen proces troškova kada je riječ o cijeli električne energije - poručio je i dodao kako je to "veliki, veliki i dobar iskorak". 

Primorac: Niži PDV nije polučio željene učinke jer proizvođači i trgovci nisu podmetnuli leđa
Primorac: Niži PDV nije polučio željene učinke jer proizvođači i trgovci nisu podmetnuli leđa

- Osjeća se da se nakon našeg paketa ozračje neizvjesnosti i zabrinutosti sasvim smirilo. Kad smo posjetili Bjelovar danas, osjetili smo to u razgovoru s poduzetnicima, načelnicima i gradonačelnicima. Sve skupa je to jako dobro primljeno - rekao je. 

Plenković je istaknuo i kako je jučer posjetio Livno u BiH gdje je podržao kandidate Hrvatskog narodnog sabora na izborima koji se održavaju u nedjelju.

Ahmetović o Plenkoviću: 'Vidim da je nervozan i da se znoji. Čak mi ga je bilo i žao'
Ahmetović o Plenkoviću: 'Vidim da je nervozan i da se znoji. Čak mi ga je bilo i žao'

- Temeljito, sustavno tražimo partnere i saveznike te podižemo razumijevanje za situaciju u kojoj se BiH nalazi. Zalažemo se za njen reformski i europski put i nadam se da će brojni Hrvati izaći na izbore u nedjelju - rekao je. 

Naglasio je kako godinama rade na pitanju Hrvata u BiH. 

'Popunjenost skladišta Okoli je na 90 posto'

- Popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli je prema planu na 90 posto, reagirali smo pravovremeno i organizirano. Ministar Filipović ide na još jedan izvanredni sastanak ministara energetike gdje će zagovarati stajalište da se pronađe globalno ili europsko rješenje koje će omogućiti limitiranje cijena plina. Bez toga ćemo teško stati na kraj špekulacijama i rastu cijena plina - rekao je. 

Iznad Knina letjeli misteriozni dronovi, Plenković kaže: Možda su krijumčari, ili neka država
Iznad Knina letjeli misteriozni dronovi, Plenković kaže: Možda su krijumčari, ili neka država

'Hrvatski članovi Uprave INA-e su razriješeni bez otpremnina'

Osvrnuo se na jučerašnju sjednicu NO-a INA-e. 

- NO je jučer primio na znanje ostavke mađarskih članova Uprave, uključujući i predsjednika Uprave, i na prijedlog Vlade razriješila hrvatske članove bez otpremnina i imenovala nove, intenzivno se  odmah mora pristupiti radu na promjeni upravljanja INA-om - rekao je.

Govoreći o poplavama i bujicama nakon obilne kiše koja se sručila jučer na Rijeku, a ne prestaje ni danas, istaknuo je kako će ministar prometa Oleg Butković poslijepodne otići tamo. 

- Imamo očito više nego jasne klimatske promjene gdje se vrlo brzo događaju te ekstremne prirodne nepogode. Razgovarali smo i s gradonačelnikom Čazme o onim posljedicama i štetama koje su se dogodile tamo prije dva tjedna, nastojat ćemo pomoći koliko se može - rekao je.

Čestitao je svim policajkama i policajcima njihov dan. 

- Zahvaljujemo na doprinosu, prije svega, na sigurnosti građana u svim mogućim aspektima koje rade stalno - poručio je. 

Obnova: 'Završena je izgradnja četiri zamjenske obiteljske kuće'

Ministar graditeljstva Ivan Paladina izvijestio je o do sad učinjenom po pitanju obnove nakon potresa.

- Do danas je u programu nekonstrukcijske organizirane obnove obnovljeno 3495 obiteljskih kuća te je dodatno obnovljeno u procesu nekonstrukcijske samoobnove 273 objekta. Izvode se radovi na 84 zamjenske obiteljske kuće, od čega se na 61 lokaciji izvode radove, a na 21 su izvođači uvedeni u posao te će vrlo skoro radovi započeti - istaknuo je. 

Uz izgradnju novih 16 višestambenih zgrada s ukupno 232 stana, dodao je, potpisani su dodatni ugovori za izgradnju tri višestambene zgrade u Glin te jedne u Dvoru s ukupno 55 stanova.

- Završena je izgradnja četiri zamjenske obiteljske kuće te se u narednim tjednima očekuje dodatno završavanje izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća - rekao je. 

Polugodišnje izvješće: 'Državni proračun ostvario manjak od 3,5 milijarde kuna'

Ministar financija Marko Primorac je predstavio polugodišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna. 

- Makroekonomski pokazatelji u prvom polugodištu 2022. ukazuju da nepovoljne globalne okolnosti, prije svega u vidu gospodarskih posljedica ruske invazije na Ukrajinu i naglašene inflacijske pritiske, za sad nisu ozbiljnije ugrozile rast hrvatskog gospodarstva - istaknuo je dodavši kako je BDP zabilježio realni rast  od 7,4 posto u usporedbi s istim razdobljem 2021. dok je industrijska proizvodnja zabilježila međugodišnje povećanje od 2,8 posto. 

Ukupan broj noćenja turista zabilježio je na međugodišnjoj razini povećanje od 127,9 posto, a ostvaren je i rast ukupnog broja osiguranika HZMO-a od 2,6 posto, naveo je. 

- Što ukazuje na povoljne trendove na tržištu rada - dodao je. 

Prosječan broj registriranih nezaposlenih u prvom polugodištu iznosio je 120.003 te je u usporedbi s istim razdobljem lani smanjen za 19,5 posto. 

- Inflacija je u prvom polugodištu iznosila 8,6 posto, rastu potrošačkih cijena najviše je pridonio međugodišnji rast cijena hrane i bezalkoholnih pića od 12,5 posto te rast cijena energije od 16,3 posto, ponajviše kao rezultat viših cijena goriva i maziva za osobna vozila povećanje je bilo 28,6 posto - rekao je ministar. 

Ukupni prihodi Državnog proračuna za prvih šest mjeseci ostvareni su u iznosu od 79,3 milijarde kuna ili 46,3 posto godišnjeg plana te bilježe rast od sedam posto. S druge strane, ukupni rashodi iznose 82,8 milijardi kuna, što čini 44,8 planiranih rashoda za 2022 te su manji za 1,2 milijarde kuna ili 1,4 posto, naveo je Primorac.

- U prvom polugodištu je Državni proračun ostvario manjak od 3,5 milijarde kuna, izvanproračunski korisnici višak od 1,2 milijarde kuna dok su lokalne jedinice te županijske uprave za ceste zabilježile višak od 2,2 milijarde kuna - izvijestio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...