Obavijesti

News

Komentari 0

Na Festivalu prava djece sudjelovalo 28 tisuća školaraca iz osnovnih i srednjih škola

Na Festivalu prava djece sudjelovalo 28 tisuća školaraca  iz osnovnih i srednjih škola

Sudjelovalo je i šezdesetero slijepe i slabovidne te četrdesetero gluhe i nagluhe djece iz cijele Hrvatske, u skladu s jednom od glavnih misija Festivala - da film i dječje stvaralaštvo bude dostupno svima

VIDEO

Na ovogodišnjem Festivalu prava djece, čije je online izdanje upravo završilo, sudjelovalo je ukupno 28 tisuća učenika i učenica iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Kada je pravo vrijeme da vaš mališan ostane sam kod kuće?
Kada je pravo vrijeme da vaš mališan ostane sam kod kuće?

Pod motom "Mali festival za velike teme“", trinaesto izdanje festivala bilo je dostupno putem raznih ekrana, od web stranice Festivala, Facebook i Youtube stranica do televizije - programa HRT 3.

I ove je godine nastavio tradicionalno na zabavan i poticajan način govoriti o dječjim temama, ali i davati djeci i mladima prostor za izražavanje, istovremeno pozivajući na dijalog kao relevantnu društvenu platformu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Organizator, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, ističe kako su, zahvaljujući online modelu koji se prošle godine pokrenuo zbog pandemije, filmove ponovno mogla vidjeti djeca i mladi iz manjih mjesta kao što su Šenkovec, Donja Pušća, Vrgorac, Zmijavci, Postira, Proložac Donji, Matulji, Budinščina.

Sudjelovalo je i šezdesetero slijepe i slabovidne te četrdesetero gluhe i nagluhe djece iz cijele Hrvatske, u skladu s jednom od glavnih misija Festivala - da film i dječje stvaralaštvo bude dostupno svima putem prilagodbe filmova osobama s oštećenjem sluha i vida.

Za bolji odnos s djecom nemojte vikati i ne budite previše strogi
Za bolji odnos s djecom nemojte vikati i ne budite previše strogi

Organizatori smatraju kako im ovogodišnje izdanje pokazuje da djeluju u ispravnom smjeru jer djeci i mladima nedostaje kreativnog i drugačijeg sadržaja na nastavi. 

- Ona se sve više izražavaju kroz sliku, ponajviše i zbog utjecaja društvenih mreža te im na ovaj način dajemo mogućnost da se izraze kroz film i kroz igru i zabavu progovaraju i raspravljaju o njima važnim temama. Film je izuzetno moćan i važan medij - dodaju.

Svi filmovi koje su snimila djeca selektirani su iz revija Hrvatskog filmskog saveza i bili dostupni svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com tijekom listopada i studenoga. 

Učitelji su preuzimali nastavne pripreme koje je za selektirane filmove izradio Forum za slobodu odgoja.

Ovogodišnja novost Festivala bio je i sam dječji žiri - djeca iz osnovnih i srednjih škola odabrali su filmove svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj.

Izabrani su filmovi "#STOPcyberbullyingu" iz OŠ Dragalić (osnovnoškolska selekcija) i "CITSALP" iz Filipina (srednjoškolska selekcija).

Kako postaviti i ukrasiti drvce da bude sigurno za malu djecu
Kako postaviti i ukrasiti drvce da bude sigurno za malu djecu

- Time je ove godine fokus u potpunosti bio na djeci i mladima, ne samo na njihovim filmovima, već je Festival otvoren panelom na kojem su panelisti i moderatori bili djeca i mladi, a razgovaralo se o njihovom viđenju aktualnih društvenih kriza - kažu organizatori.

Djeca su dobro reagirala na takav pristup i jako im se svidjelo što su nakon odgledanih videozapisa raspravljali o njima i iznosili svoja mišljenja i zaključke te vidjeli kako svi shvaćaju stvari na različit način.

U sklopu suradnje s trećim programom HRT-a, u programu "Dobre vibracije“ emitirani su zabavni obiteljski filmovi suvremene vrhunske europske produkcije, koji su također prilagođeni za osobe s oštećenjem sluha i vida.

Festival je organizirao Alternator u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...