News

Komentari 0

Na Festivalu prava djece sudjelovalo 28 tisuća školaraca iz osnovnih i srednjih škola

Na Festivalu prava djece sudjelovalo 28 tisuća školaraca  iz osnovnih i srednjih škola

Sudjelovalo je i šezdesetero slijepe i slabovidne te četrdesetero gluhe i nagluhe djece iz cijele Hrvatske, u skladu s jednom od glavnih misija Festivala - da film i dječje stvaralaštvo bude dostupno svima

Na ovogodišnjem Festivalu prava djece, čije je online izdanje upravo završilo, sudjelovalo je ukupno 28 tisuća učenika i učenica iz osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Pod motom "Mali festival za velike teme“", trinaesto izdanje festivala bilo je dostupno putem raznih ekrana, od web stranice Festivala, Facebook i Youtube stranica do televizije - programa HRT 3.

I ove je godine nastavio tradicionalno na zabavan i poticajan način govoriti o dječjim temama, ali i davati djeci i mladima prostor za izražavanje, istovremeno pozivajući na dijalog kao relevantnu društvenu platformu.

Organizator, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, ističe kako su, zahvaljujući online modelu koji se prošle godine pokrenuo zbog pandemije, filmove ponovno mogla vidjeti djeca i mladi iz manjih mjesta kao što su Šenkovec, Donja Pušća, Vrgorac, Zmijavci, Postira, Proložac Donji, Matulji, Budinščina.

Sudjelovalo je i šezdesetero slijepe i slabovidne te četrdesetero gluhe i nagluhe djece iz cijele Hrvatske, u skladu s jednom od glavnih misija Festivala - da film i dječje stvaralaštvo bude dostupno svima putem prilagodbe filmova osobama s oštećenjem sluha i vida.

Organizatori smatraju kako im ovogodišnje izdanje pokazuje da djeluju u ispravnom smjeru jer djeci i mladima nedostaje kreativnog i drugačijeg sadržaja na nastavi. 

- Ona se sve više izražavaju kroz sliku, ponajviše i zbog utjecaja društvenih mreža te im na ovaj način dajemo mogućnost da se izraze kroz film i kroz igru i zabavu progovaraju i raspravljaju o njima važnim temama. Film je izuzetno moćan i važan medij - dodaju.

Svi filmovi koje su snimila djeca selektirani su iz revija Hrvatskog filmskog saveza i bili dostupni svim školama u Hrvatskoj putem web stranice Festivala www.festivalpravadjece.com tijekom listopada i studenoga. 

Učitelji su preuzimali nastavne pripreme koje je za selektirane filmove izradio Forum za slobodu odgoja.

Ovogodišnja novost Festivala bio je i sam dječji žiri - djeca iz osnovnih i srednjih škola odabrali su filmove svojih vršnjaka koji najbolje opisuju stanje djece i mladih u Hrvatskoj.

Izabrani su filmovi "#STOPcyberbullyingu" iz OŠ Dragalić (osnovnoškolska selekcija) i "CITSALP" iz Filipina (srednjoškolska selekcija).

- Time je ove godine fokus u potpunosti bio na djeci i mladima, ne samo na njihovim filmovima, već je Festival otvoren panelom na kojem su panelisti i moderatori bili djeca i mladi, a razgovaralo se o njihovom viđenju aktualnih društvenih kriza - kažu organizatori.

Djeca su dobro reagirala na takav pristup i jako im se svidjelo što su nakon odgledanih videozapisa raspravljali o njima i iznosili svoja mišljenja i zaključke te vidjeli kako svi shvaćaju stvari na različit način.

U sklopu suradnje s trećim programom HRT-a, u programu "Dobre vibracije“ emitirani su zabavni obiteljski filmovi suvremene vrhunske europske produkcije, koji su također prilagođeni za osobe s oštećenjem sluha i vida.

Festival je organizirao Alternator u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije. 

Najčitaniji članci