News

Komentari 0

Na hadžu u Saudijskoj Arabiji ove godine samo 1000 vjernika

Na hadžu u Saudijskoj Arabiji ove godine samo 1000 vjernika

Ministar za hadž Mohammed Benten rekao je u utorak na konferenciji za medije da će se hodočasnici birati po strogim zdravstvenim kriterijima. Starijima od 65 zabranjeno je sudjelovanje ove godine

Saudijska Arabija ograničit će broj domaćih hodočasnika na hadžu na njih oko 1.000 kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, nakon što je muslimanima iz drugih zemalja ove godine zabranila dolazak na hadž po prvi put u novije vrijeme. 

Ministar za hadž Mohammed Benten rekao je u utorak na konferenciji za medije da će se hodočasnici birati po strogim zdravstvenim kriterijima. Starijima od 65 zabranjeno je sudjelovanje na hadžu ove godine. 

Oko 2.5 milijuna muslimana godišnje posjeti sveta mjesta Meku i Medinu u tjednu hadža. Ovogodišnje hodočašće trebalo bi započeti krajem srpnja, a njega bi svaki musliman trebao obaviti barem jednom u životu. 

- Kraljevina Saudijska Arabija želi svim muslimanima različitih nacionalnosti dozvoliti dolazak na hadž, ali su nas globalne zdravstvene okolnosti natjerale da ove godine učinimo izuzetak - rekao je Benten. 

Egipatski Al Azhar odluku o ograničenju broja vjernika smatra "mudrom" i dodaje da je zaštita ljudskih života prioritet islamskog šerijata.

U Saudijskoj Arabiji više je od 161.000 zaraženih covidom-19, a umrlo ih je više od 1300. Protekla dva tjedna bilježi porast novih slučajeva. 

Najčitaniji članci