News

Komentari 10

Na Haitiju je u potresu 2010. poginulo više od 200.000 ljudi, milijun ih je ostalo bez domova

Na Haitiju je u potresu 2010. poginulo više od 200.000 ljudi, milijun ih je ostalo bez domova

Ne uspjevši svladati izazov obnove nakon potresa 2010. Haiti, koji ne zaobilaze ni prilično česti uragani, u zadnjih je deset godina pao u tešku društveno-političku krizu

Haiti se još uvijek s nelagodom prisjeća potresa 12. siječnja 2010. Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika. 

POGLEDAJTE VIDEO: Snažan potres pogodio Haiti 

Više od 300.000 ih je ozlijeđeno, a više od milijun i pol Haićana tada je ostalo bez krova nad glavom, nakon čega su se vlasti i međunarodna humanitarna zajednica suočile s obnovom u državi bez zemljišnih knjiga ili građevinskih pravila.

Haiti Earthquake

U potresu su se tada urušile sirotinjske kuće u svega nekoliko sekundi, a stradali su čak i dijelovi masivne Predsjedničke palače. Srušeni su hoteli, bolnice, trgovački centri, a došlo je i do klizanja tla. 

Velike su štete pretrpjele i zgrade međunarodnih humanitarnih organizacija, kao i glavno zapovjedništvo mirovnih postrojbi Ujedinjenih naroda u Haitiju.

Ne uspjevši svladati izazov obnove nakon potresa 2010. Haiti, koji ne zaobilaze ni prilično česti uragani, u zadnjih je deset godina pao u tešku društveno-političku krizu.

8275631

Glavni meteorolog CNN-a Brandon Miller usporedio je potres 2010. s onime koji je u subotu ponovno pogodio Haiti. Epicentar današnjeg potresa je oko 60 milja udaljen od epicentra potresa iz 2010. i udaljen od glavnog grada Port-au-Princea gdje su i najnaseljenija područja. 

Prema prvim podacima CNN-a, u krugu epicentra današnjeg potresa živi oko 2,5 milijuna ljudi. Njih oko 6,5 živjelo je u krugu epicentra potresa iz 2010. godine. 

Najčitaniji članci