Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
88 komentara

Na jednu gay slikovnicu došle dvije katoličke: Objasnili rod?

Slikovnice "Svako tijelo ima nešto reći" i "Bog ima svrhu za djevojčice i dječake" nedavno su prezentirane javnosti. Preuzete su od američke izdavačke kuće te prevedene u izdavačkoj kući Salesiana

Foto: screenshot/Youtube
88 komentara

U katoličkom pogledu muški i ženski rod neodvojiv je od spola, a Bog je određenom rodu podario određene darove - dvije su to temeljne poruke roditeljima kako bi im se olakšalo tumačenje roda i spola djeci, a koje se pojavljuju u dvije nove slikovnice: "Svako tijelo ima nešto reći" i "Bog ima svrhu za djevojčice i dječake". 

Dvije slikovnice preuzete su od američke izdavačke kuće te otisnute na hrvatskom u izdavačkoj kući Salesiana. Prezentirane su roditeljima neposredno nakon Istanbulske konvencije te nekoliko mjeseci od predstavljene slikovnice za djecu čiji glavni likovi žive s istospolnim roditeljima. 

3 PUTA VIŠE OD TRAŽENOG Veliki uspjeh slikovnice o gay obiteljima: Skupili 60.000 kuna

Salezijanci, čija je temeljna odrednica između ostalog i odgoj, žele djeci od četiri do sedam godina ponuditi tumačenje roda zasnovano na kršćanskim načelima. Uostalom, kako su naglasili iz izdavačke kuće, autorica knjiga Monica Ashour dio je evangelijskog tima koji proučava i promiče teologiju tijela za djecu počevši od najmlađih. 

Iz Salesiane poručuju da ovo "nije rat slikovnicama" jer su svoje počeli pripremati već u rujnu, a u međuvremenu je tema postala aktualna. 

MOJA DUGINA OBITELJ Predstavljena prva hrvatska slikovnica o gay obiteljima

- Ove slikovnice i promatramo kao doprinos našem društvu koje treba različitosti. Nismo se željeli postaviti militantno, naše društvo treba dijalog, ali dijalog zasnovan na argumentima. A argumenti su za sve one koji žele vidjeti sažeti i u ovoj slikovnici - rekao je don Mihovil Kurkut, direktor Salesiane koji je ujedno i prezentirao slikovnice. 

Samo žena može biti mama, a samo muškarac može biti svećenik, piše u slikovnici "Bog ima svrhu za djevojčice i dječake". 

PRENIJELI REAKCIJE "Moja dugina obitelj": Članak BBC-ja o hrvatskoj slikovnici

- Isključivost dara za određeni rod nema veze s nametanjem društva ili Crkve, već s onim što osoba u svojoj biti jest, muško ili žensko - objašnjavaju izdavači. 

Dvije najnovije slikovnice koju izdaju Salezijanci roditelji mogu nabaviti na promocijama po sniženoj cijeni, za 50 kuna, a "Moju duginu obitelj" mogu zatražiti besplatno. 

Ni jedna od njih nije obavezni ni nametnuti sadržaj nijednom djetetu u vrtićima ili školama, piše Večernji list. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message