Obavijesti

News

Komentari 11

Oporba predsjedniku Upravnog vijeća HERA-e zbog INA-e: 'Sve po zakonu, a nestala milijarda'

Oporba predsjedniku Upravnog vijeća HERA-e zbog INA-e: 'Sve po zakonu, a nestala milijarda'

Na sjednici Odbora za gospodarstvo predstavnici HERA-e i HROTE-a podnijeli su izvješće o Ininom plinskom poslovanju. Oporba traži smjenu predsjednika Upravnog vijeća HERA-e, iz HROTE-a kažu da su reagirali

VIDEO

SDP je izuzetno nezadovoljan što ova tema, bez obzira što je danas na Odboru za gospodarstvo, nije tema plenarne sjednice jer mislimo da tu ima puno više pitanja na koje moramo ponuditi odgovore cjelokupnoj javnosti, istaknuo je SDP-ov zastupnik Mišel Jakšić sa saborske govornice, a uoči današnje tematske sjednice Odbora za gospodarstvo na kojoj predstavnici HERA-e i HROTE-a podnose izvješće o okolnostima INA-inog plinskog poslovanja. 

UŽIVO SJEDNICA ODBORA:

Oporba je tražila još prije dva tjedna izvanrednu sjednicu Sabora na temu pljačke INA-e i energetske krize, no vladajući su odbili, kao što su odbili i zahtjev da se na na dnevni red redovnog zasjedanja uvrsti rasprava o tome.

- OK, smijenit će se neki članovi u NO i Upravi i reći ćemo da su institucije djelovale, napravit će se hokejaške izmjene, ali to nije rješenje. Ono što je vidljivo jest da su ti ljudi u Upravi i NO-u bili, nažalost, ništa drugo nego smokvin list jer se odluke donose na nekim drugim nivoima i zato je ključno pitanje zašto bježimo od rasprave. Ne možemo pristati na situaciju da se pod okriljem noći hrvatska nafta i plin izvozi u Mađarsku i da onda netko tamo dalje odlučuje što će s tim energentima biti i po kojoj cijeni će ih plaćati građani Hrvatske - istaknuo je i ponovno apelirao na vladajuće da raspravu o ovoj temi presele na plenarnu sjednicu Sabora.

Oporba ljuta jer vlada odbija raspravu o Ini: 'Mora otići cijeli Nadzorni odbor, ali i Plenković'
Oporba ljuta  jer vlada odbija raspravu o Ini: 'Mora otići cijeli Nadzorni odbor, ali i Plenković'

- Jer je vlasnik udjela u INA-i hrvatska država, nije neka agencija, neki državnik, nego hrvatska država i da na ovom mjestu zauzmemo jasne stavove kako ćemo promijeniti ovaj korumpirani i, očito protuhrvatski, model upravljanja, ali i da dobijemo odgovore koliko je plina i nafte otišlo iz Hrvatske, po kojim cijenama i što se s tim energentima događalo dalje - rekao je Jakšić. 

Na sjednicu nije došao ministar gospodarstva Davor Filipović nego državni tajnik Ivo Milatić. U ime HERA-e je stigao Danijel Žamboki, a u ime HROTE-a Boris Abramović. Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto pitala je predsjednika Odbora HDZ-ova Žarka Tušeka, najpoznatijeg iz afere "kaj bi ti štel biti" zašto nije pozvan, uz Filipovića koji je sjedio u NO-u INA-e, i ravnatelja SOA-e. Tušek je istaknuo kako su zvali predstavnike Ministarstva te da je došao državni tajnik. 

- Smatram da smo u više nego kompetentnom društvu, pozvali smo one koje smo smatrali da treba pozvati - rekao je Tušek.

Dario Zurovec iz Fokusa je upitao zašto se nije zvalo i bivšeg ministra Tomislava Ćorića, koji je sudjelovao godinama u svemu ovome.

- Nije više ministar u Vladi - odgovorio je Tušek te zastupnicima naglasio kako su dokumenti koje su dobili iz HERA-e i HROTE-a povjerljivi. 

Kao predsjednik Odbora je naveo da traži odgovore od HERA-e jesu li uočili promjene u opsegu kupovine plina male plinare istočna Slavonija, jesu li mogli pratiti daljnji tijek distribucije plina prema drugim društvima, imaju li uvid u bilateralne ugovore i samu cijenu, a ako ne, koji su onda kontrolni mehanizmi. Obzirom da su iz HERA-e već ranije rekli da nisu uočili ništa sumnjivo, pitao je i kako je to moguće. 

Potpredsjednica Odbora Anka Mrak Taritaš (GLAS) istaknula je kako u zapisnik treba ući da je Odbor na izvješće HERA-e i HROTE-a tražili mišljenje Ministarstva gospodarstva, ali da ga nisu dobili do sjednice.

- Također moram reći da je ovdje mjesto ministru Filipoviću i da je mjesto za ovu raspravu plenarna sjednica - rekla je naglasivši kako traži odgovor kako je Damir Škugor mogao prodavati plin po jednoj cijeni, koja je regulirana kao drugačija.

HERA, istaknuo je Žamboki koje je pravdao agenciju na čijem je čelu, ne regulira odnose između INA-e i trgovaca plinom. 

- To je stvar poslovnih odnosa, bilateralnih ugovorenih odnosa. Da li je to bilo u interesu kompanije ili ne i što se tu dogodilo, to će utvrditi sud. Kako se izdaju dozvole? HERA mora pratiti zakone i pravilnike i dozvole daje sukladno Zakonu o energiji. Dosta je bilo članaka kako je HERA izdala dozvolu Hrvatskoj svemirskoj zakladi. Tko ispuni uvjete, dobije dozvolu - rekao je.

Naglasio je kako HERA na tromjesečnoj razini od svih opskrbljivača i trgovaca plinom prikuplja podatke o nabavi i prodaji plina, agregirano po kategorijama kupaca i nabave.

- No, HERA ne raspolaže i ne analizira pojedinačne ugovore o prodaji plina, cijene o pojedinačnim ugovorima su povjerljivi podaci. Nije uočen negativan utjecaj cjelokupnog veleprodajnog tržišta, za nadziranje je nadležna Agencija za suradnju energetskih regulatora i po predmetnim transakcijama nismo dobili nikakva upozorenja od njih niti ikakve prijave - rekao je dodavši kako u konkretnom slučaju nisu imali nikakve informacije da bi se moglo raditi o zlouporabi. 

Njegova opravdanja kako je sve bilo po zakonu i ponavljanja kako je ovdje problem u nadzoru unutar INA-e razljutila su oporbu.

'Svi krivnju prebacuju jedni na druge'

Mostov Zvonimir Troskot kaže kako svi krivnju prebacuju jedni na druge.

- Mi ćemo tako onda svaliti krivnju na premijera Plenkovićem koji je svima vama šef. Po ovome što ste vi iznijeli mi nemamo potrebe za HERA-om. Vi sad prebacujete krivnju na ACER i kažete da ništa niste znali i to je sramota. Ako je ovo u nadležnosti Sabora, mi onda tražimo otkaz od vas - rekao je.

Naglasio je kako osim što nije jasna odgovornost niti jedne od agencije, a da prema zakonu nitko nije kriv.

- A nestala je milijarda. A sve je po zakonu. Tko je ovdje lud? Može vas biti sram - zagrmio je Troskot dodavši kako je Žamboki dobio otpremninu iz HERA-e pa se ponovno vratio.

Žamboki je odgovorio i ponovio kako HERA radi po Zakonu.

- Žamboki nije dobio otpremninu, po zakonu stoji da kad ste razriješeni s dužnosti idućih godinu dana ne možete ni u jednom energetskom subjektu i dobivate plaću. Tako je regulirano zakonom - rekao je Žamboki te se osvrnuo na situaciju Gradske plinare Zagreb Opskrba, koja je u problemu zbog dodatnih 50.000 novih korisnika koji su ostali bez dosadašnjih opskrbljivača, ali i u Rijeci.

Naglasio je kako nitko neće ostati bez plina.

- GPZO mora primiti svi te krajnje kupce, to je problem za nju, ali znalo se zadnjih godinu da će ti krajnji kupci prijeći na javnog opskrbljivača - rekao je.

SDP-ov Branko Grčić je također istaknuo kako sada svi peru ruke te da nisu dobili odgovore koje je predsjednik Odbora na početku postavio.

- Plinara istočna Slavonija ni nema dozvolu za trgovanje plinom, kako je moguće da su kupovali od INA-e i prodavali dalje plin? Kako to da ni HERA ni HROTE nisu uočili da mala firma, tek registrirana, u prvih osam mjeseci ove godine obavila najveću transakciju plinom u državi, preko milijardu kilovatsati plina? Kako to nikome nije bilo sumnjivo? Da li biste dali ponovno OMS-Upravljanje dozvolu - pitao je.

Šef uprave INE ponudio ostavku 'Škugor nije INA, to nismo mi. Ostavka je moralna obaveza'
Šef uprave INE ponudio ostavku 'Škugor nije INA, to nismo mi. Ostavka je moralna obaveza'

Žamboki je ponovio kako svaka kompanija koja zadovolji sve uvjete sukladno pravilniku dobiva dozvolu.

- Tko treba kontrolirati ugovore INA-e s drugim objektima? Pa unutarnji nadzor, Uprava INA-e prema Zakonu o trgovačkim društvima - rekao je. 

SDP-ov Željko Pavić ga je upitao jesu li sada shvatili da treba nešto promijeniti u poslovnim procesima unutar HERA-a.

- Poslovni procesi HERA-e regulirani su Direktivama EU, zakonom, ACER-om. Mi pratimo veleprodajno tržište, ali ne analiziramo pojedinačne podatke - rekao je, na što ga je Pavić pitao što će im onda izvješća i prikupljanje podataka, no ostao je bez odgovora.

I državni tajnik ministarstva gospodarstva Milatić naglašava kako je sve zakonom i pravilnicima jasno definirano.

- Zakon je rekao da agencija kontrolira i osigurava pravilno funkcioniranje tržišta. Da li je pravilno funkcioniranje da netko tko ima po pravilniku dozvolu za opskrbu, a u njemu jasno piše da nije isto opskrba i trgovanje, i netko dobiva tablicu u kojoj je iz aviona vidljivo koliko je za opskrbu, a da je otišlo nešto i u trgovanje? A taj koji izdaje dozvolu bi morao znati da nije dao dozvolu za trgovanje, eto ja sam sad odgovorio - poručio je. 

Ovo je još jedan argument koji ide protiv onog što su čuli danas od predstavnika HERA-e, istaknuo je Grčić. 

- INA ima dozvolu za opskrbu, proizvodnju prirodnog plina i trgovinu. Zašto? Zašto bi INA tražila dozvolu za trgovinu plinom ako je dovoljno imati dozvolu za opskrbu - pitao je SDP-ovac.

Opskrba plinom je širi pojam koji uistinu uključuje i obavljanje djelatnosti trgovine, istaknula je Žambokijeva suradnica iz HERA-e Sanja Hudobec.

- Trgovina je inkomponirana u odredbe opskrbe. Netko ne mora neminovno imati dvije dozvole - pojasnila je, na što je Milatić poručio da bi "to značilo da Ministarstvo ne zna što mu radi lijeva, a što desna i da je HERA nadležna da tumači zakon i pravilnike koje je nadležno ministarstvo donijelo temeljem zakona."

- Jedini tko može tumačiti zakone iznad ministarstva i HERA-e je Sabor. Ja se razumijem u pravo i zakone i neku logiku, ali je logično da ako je na temelju zakona donesen pravilnik kao podzakonski akt, koji je jasno rekao kako nešto treba biti, onda se taj pravilnik treba poštivati, a jasno je napisano što je opskrba, a što trgovina - naglasio je Milatić.

Suma sumarum, istaknuo je Troskot, je da Žamboki dobiva 25.000 kuna mjesečno, da je odabran na mandat od sedam godina, što nema nijedna europska zemlja, da svaki član upravnog vijeća ima službeni auto, plaćeno gorivo, a da su došli danas u Sabor reći da oni nemaju nikakve veze.

'Vrlo je izvjesno da ćemo OMS-u oduzeti dozvolu'

Iz HERA-e su još naglasili kako zadnjim izmjenama pravilnika nije uvjetovan broj zaposlenih, kao niti stručna sprema, jer to proizlazi iz Direktive o uslugama, a da su iz Ministarstva definirali da se ne smije uvjetovati s više od jednog zaposlenog.

- Mi radimo to da uvjetujemo jednim zaposlenim jer je to neki minimum - istaknuli su.

Mrak Taritaš je pitala koliko su dozvola u zadnjih godinu dana oduzeli te dokle su upravni nadzori stigli, obzirom da se spominju u izvješću, i protiv koga su pokrenuti postupci.

VIDEO Filipović: 'Sa Škugorom nikad nisam razgovarao o Ini ni HEP-u. To je najobičnija laž'
VIDEO Filipović: 'Sa Škugorom nikad nisam razgovarao o Ini ni HEP-u. To je najobičnija laž'

- Tijekom 2021. pokrenuto je 6 postupaka upravnog nadzora, pri čemu su neki okončani, neki ne, neki su okončani na način da je podnesen prekršajni prijedlog prema nadležnom sudu. Oduzeli smo određenim subjektima dozvole - 4 energetska subjekta iz 2021., u 2022. je pokrenuto 14 upravnih nadzora. Dobili smo djelomične dokumentacije, od društva iz Luksemburga još nismo dobili očitovanje. U tijeku su postupci analize dokumentacije, nakon toga ćemo donijeti odluku. Kako sad stvari stoje u odnosu na očitovanje spornog subjekta OMS-a, s obzirom na činjenicu da je u blokadi, vrlo je izvjesno da ćemo im oduzeti dozvolu - istaknuli su iz HERA-e.

Mrak Taritaš: 'Je li vam bar malo neugodno?', Žamboki ponavlja: 'Sve je po zakonu'

Mrak Taritaš je još upitala Žambokija da li mu je barem malo neugodno. 

- Ono što ja mogu reći, HERA, gdje sam ja predsjednik Upravnog vijeća, radi isključivo sukladno zakonu i pravilnicima i to je to - ponovio je Žamboki na kojeg se obrušila i zastupnica Vidović Krišto.

- Vi ste na poziciju predsjednika Upravnog vijeća izabrani na temelju krivotvorenog životopisa. Niste naveli da ste bili predsjednik NO-a Karlovačke banke u vrijeme kada je generirala 100-tine milijuna kuna gubitka. Na sudu ste govorili da se ničega ne sjećate. Jeste li možda izabrani za čelnog čovjeka HERA-e upravo zato što imate te kompromitiranosti iz prošlosti? Jer očito tamo gdje vi nadzirete se događaju gubitci i pljačke - poručila je. 

Žamboki je kroz smijeh poručio kako ovo nije vezano za temu, što je razbjesnilo Vidović Krišto. 

- Uozbiljite se! Došao je u Sabor i ismijava zastupnike - poručila je pa oplela i po predsjedniku Odbora Tušeku koji dozvoljava da se ne odgovara na pitanja.

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić upitala ga je smatra li da je u pravilu s tržišnom regulacijom i zakonima da INA ili bilo koji trgovac ima fiksne ugovore s drugim trgovcima, a koji su daleko ispod tržišne cijene, i koji omogućavaju preprodaju tog plina na trećim osobama, koje onda opet taj plin preprodaju tržišnoj cijeni. 

- Kao što sam i rekao, proizvodnja plinom je tržišna djelatnost i INA kao samostalni subjekt može slobodno ugovarati s drugim energetskim subjektima cijene sukladno njihovoj politici - rekao je Žamboki, a Benčić ponovila pitanje nije li to po njemu narušavanje tržišne utakmice. 

- Gledajte, ovdje se radi o jednom subjektu, to je INA, jedini proizvođač plina u RH, pitanje je koja je cijena eksploatacije tog plina. Ako INA prodaje taj plin po 20 eura po megavatsatu, znači da tu ima i određenu zaradu. INA ima apsolutno pravo kao energetski subjekt, kao proizvođač plina, da taj plin prodaje po cijenama koje dogovori s energetskim subjektima - rekao je. 

'Nemojte sramotiti sebe, HERA-u i cijelu vladajuću ekipu koja vas je postavila'

Govoreći o dobivanju dozvole za trgovinu plinom, njena stranačka kolegica Urša Raukar Gamulin istaknula je kako je OMS imao jednog zaposlenika i to struke kvalificiranog vozača. Pitala je koji su dokazi da je OMS imao financijska sredstva potrebna za obavljanje energetske djelatnosti. A ponovila je i pitanje kolegice Vidović Krišto zašto je falsificirao životopis i nije naveo Karlovačku banku.

- To što sam bio predsjednik NO-a Karlovačke banke je javan podatak - rekao je na što je dobio opasku zastupnika da je i završena škola javan podatak pa je to naveo u životopisu.

- Nemojte se dalje sramotiti. Nemojte sramotiti sebe, HERA-u i cijelu vladajuću ekipu koja vas je postavila - poručila mu je Raukar Gamulin.

Nije uvjetovano koje stručne spreme zaposlenik treba biti za obavljanje djelatnosti trgovine plinom, odgovorila je Hudobec u ime HERA-e.

- Podnositelj zahtjeva je dokazao u svemu svoju kvalificiranost - dodala je.

Gamulin je Žambokija još pitala je li bio i je li sad član HDZ-a.

- Bio sam, sad nisam - rekao je.

HDZ-ov Damir Habijan ga je pitao jesu li ikada uopće zatražili ugovore na uvid i inspekciju, a ako nisu zašto nisu obzirom na ovlasti inspekcijskog nadzora. 

- Gledajte, sukladno našim dokumentima, mi ne ulazimo u te bilateralne ugovore zato jer ne pratimo tržište po pojedinačnim ugovorima nego agregirano po kategorijama kupaca i nabave, tj prodaje plina. Ukoliko se desi neka anomalija koja bi značila da se radi o nekoj zlouporabi na tržištu energije, nas onda obavještava ACER, mi nismo dobili saznanja o nikakvim zlouporabama - ponovio je Žamboki, a Habijan istaknuo da je HERA onda tek protočno tijelo. 

Škugorov zamjenik jedan je od 16 svjedoka u velikoj aferi Ine
Škugorov zamjenik jedan je od 16 svjedoka u velikoj aferi Ine

Ubacio se Žambokijev suradnik . 

- Tražili smo prošle godine ugovore nabavne od strane opskrbljivača javne usluge koje imaju s trgovcima o nabavci plina s ciljem analize podataka, odnosno iskazivanja mogućih poteškoća u kojima bi se mogli naći u budućem razdoblju. To su ti veleprodajni ugovori - rekao je.

Oštar je bio i HDZ-ov Tomislav Klarić koji je naglasio kako nema opravdanja za ovo što se dogodilo te da ovakva rasprava nema smisla.

'Ako je sve po zakonu, onda je Plenković protuzakonito blokirao novac'

Zurovec (Fokus) pitao ga je za što onda on dobiva plaću, koja je veća i od premijerove. Žamboki nije ništa komentirao.

SDP-ova Pavića je naživciralo što nisu dobili nijedan konkretan odgovor na postavljena pitanja.

- Ne znam jeste li svjesni da ste sada bivši ravnatelj agencije, stoga možete početi odgovarati na pitanja jer ovo nema smisla - kazao je Žambokiju.

SDP-ova Mirela Ahmetović sumirala je višesatna pravdanja HERA-e na dvije riječi - zakonita pljačka.

- Ako je sve bilo po zakonu, onda je Andrej Plenković protuzakonito blokirao novac. Dakle, Plenković se nezakonito umiješao u tržišne odnose - dodala je upitavši Žambokija slaže li se da se taj novac onda treba vratiti.

- U ime Kluba SDP-a predlažem da se pokrene smjena vaša osobna, ali i cijelog Upravnog vijeća - poručila je.

Mostov Nikola Grmoja stava je kako Žamboki i ekipa dobro znaju što rade te da su i postavljeni u Upravno vijeće upravo kako bi zatvorili oči i nikoga ne kontrolirali.

- Je li moguće da mi barem u INA-i ne možemo postaviti ljude s integritetom koje Mađari ne mogu kupiti? Barem tamo. Pa kako vas nije sramota, ljudi su ginuli za ovu zemlju - zagalamio je Grmoja, lupio šakom o stol i napustio dvoranu uz prasak vrata.

HROTE: 'Mi smo reagirali istog trenutka kad je uočeno da je narušen temelj uparenosti'

Izvješće je potom podnio i Abramović u ime HROTE-a, koji je istaknuo kako je njihova zadaća po određenim uvjetima sklapanje ugovora s voditeljima bilančnih skupina, a koji u svojim sastavima mogu imati opskrbljivače, trgovce i ostale, a mogu biti i sami.

- Njih je u ovom trenutku 32, od čega je 16 aktivno, s time da kupoprodajne transakcije obavlja njih 14. Mi smo ti koji vodimo taj registar, imaju pravo na pristup našoj platformi gdje se omogućuje praćenje trgovinskih transakcija, od kojih je poznato samo ime i prezime sudionika i količine plina kojima se ima namjeru trgovati, ostalo je stvar bilateralnih ugovora. Kod nas se evidentiraju kupoprodajne transakcije i mi ih bilježimo na dnevnoj razini, mjesečno dajemo izvješća HERA-i, ali naša ključna zadaća je da vodimo računa da sudionici na tržištu budu upareni, da kapaciteti koji imaju namjeru zakupiti moraju odgovarati količini prodano- kupljeno, dakle ono što si prodao, moraš nadoknaditi s odgovarajućim količinama plina i tu mora biti 0 - dodao je.

U slučaju da dođe do poremećaja kupljenih količina i onih koje se imaju namjeru prodati krajnjim kupcima, pojasnio je, HROTE ispostavlja iznos i to se mora isplatiti HROTE-u.

- HROTE taj novac usmjerava onome čiji je plin zakupljen. U slučaju da to ne učini onaj koji prekorači u zakupu količina, onda  se financijskoj obvezi izlaže HROTE. Upravo zato smo prije godinu dana, malo manje, pokrenuli aktivnosti kako bi se postojeća pravila koja omogućuju eventualnu ozbiljnu financijsku izloženost poriktala na način da se taj nesrazmjer maksimalno prevenira - rekao je.

Cijelo vrijeme od kad se ovo s INA-om događa, naglasio je, ti temelji uparenosti su bili poštivani.

- Onog trenutku kad je to bilo narušeno, a dogodilo se samo jednom na samom kraju kada je DXT prodao određene količine koje INA nije isporučila, mi smo reagirali istog trenutka i prema INA-i i prema DXT-u, OMS-u i plinari - poručio je dodavši kako je rezultat bio da su aktivnosti istog trenutka stopirani i da su svi sudionici povukli ručnu i stornirali svoje ugovore.

- To je bila jedina prilika kad smo mi mogli nešto učiniti da bi se takva praksa mogla nastaviti - naglasio je dodavši kako ne želi biti ničiji odvjetnik, ali da uistinu ne zna što su iz HERA-e mogli učiniti obzirom na bilateralne ugovore.

INA je kao proizvođač od 2021. do konca ovog kolovoza, rekao je, preko plinare istočna Slavonija i Only Man Stuff-a isporučila DXT-iju oko 1,85 teravatsati. 

- I ima jedna kupoprodajna transakcija od strane DXT-ija prema INA-i. Spominjalo se kako su to izuzetno velike količine koje bi trebale značiti znak za uzbunu, normalno je da smo mi gledali malo i uspoređivali te veličine od 1,85 teravatsati i ako to usporedimo s transakcijama u promatranom razdoblju - 40 milijardi kilovatsati evidentiranih na našoj trgovinskoj platformi, onda to ipak nije nekakva veličina koja bi bila nekakav znak za uzbunu da se nešto čudno događa - pojasnio je. 

Poslovni odnosi HEP-a i PPD-a, poručio je na pitanje, nema veze s HROTE-om.

I njega je Gamulin Raukar pitala je li član neke stranke na što je Abramović rekao da nije.

- Niti u bivšoj državi ni sada - dodao je.

Zaključak Odbora: 'Tražimo odgovornost Upravnog vijeća HERA-e'

Nakon višesatne rasprave, Odbor je donio zaključak. 

- Iz iznesenih argumenta u raspravi proizlazi da, s obzirom na zakonske ovlasti HERA-e, u čije osnove posla ulazi i nadzor energetskih subjekata u obavljaju energetskih djelatnosti, HERA kao regulator u medijski eksponiranom slučaju INA d.d. plinsko poslovanje nije postupala s dužnom pažnjom. Drugo, ovaj Odbor smatra da je ugrožen interes RH te se poziva Upravno vijeće HERA-e na odgovornost - iznio je jednoglasan zaključak predsjednik Odbora za gospodarstvo, HDZ-ov Tušek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...