Obavijesti

News

Komentari 55

'Na Pagu se dogodila tragedija, a naš rad sada obezvrjeđuju...'

'Na Pagu se dogodila tragedija, a naš rad sada obezvrjeđuju...'
1

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno ministrica demografije i obitelji Nada Murganić istaknula je kako je za vrijeme njezina mandata zaposleno 300-tinjak socijalnih radnika, a planira ih se zaposliti još toliko u sustav

VIDEO

- U Vladu sam došla na poziv premijera, uz podršku saborske većine sam izabrana kao ministrica i tim putem ću i otići. Bilo bi sasvim komotno dati ostavku jer je zaista svima nama teško, jer se dogodila teška tragedija, neki puta opravdano, neki puta neopravdano nas se sve skupa stigmatizira, etiketira, naš rad se u potpunosti obezvrjeđuje. O sustavu se govori na jedan način na koji ova profesija, zaposlenici, pa i korisnici ne zavrjeđuju i to nije dobro za cijelu društvenu zajednicu. Poručila je u ponedjeljak u HRT-ovoj emisiji Otvoreno ministrica demografije Nada Murganić govoreći o slučaju na Pagu gdje je otac bacio četvero djece s balkona i stanju u sustavu socijalne skrbi. 

Dodala je kako će inzistirati, dok je još na čelu ministarstva, da se snimi dokumentarac o radu socijalnih radnika. 

- Ne zato da opravdamo ili ne opravdamo o eventualnom propustu nego da se vidi složenost našeg posla - istaknula je. 

Što su konkretno propusti ravnateljice

Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, o rezultatima nadzora nad socijalnim radnicima koji su bili uključeni u rad s ovom obitelji nije htjelo još govoriti. 

Djevojčica (7) sama u bolnici: Stalno pita za seke i bracu...
Djevojčica (7) sama u bolnici: Stalno pita za seke i bracu...

- Prerano je govoriti, Komora će poslati priopćenje. Nikad ne možemo reći da je napravljeno sve točno onako kako je trebalo biti. Nikad se mišljenja ne donose na temelju jednog stručnjaka ili jednog stručnog tima - poručila je dodajući kako je još 2013. pokrenut postupak izdvajanja djece iz obitelji na temelju preporuke zadarskog Centra za socijalnu, ali se on obustavio jer je obiteljski odvjetnik donio mišljenje psihijatra koje je bilo suprotno toj odluci.  

- U trenutku kad je Centar za socijalnu skrb trebao izdvojiti djecu i kad je bio dogovoren smještaj zastao je postupak iz razloga što je odvjetnik obitelji donio nalaz psihijatra da djecu ne treba odvojiti - istaknula je.

Ella Selak Bagarić, psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, smatra da se presporo postupa, donose se preblage mjere, a dijete pati. 

Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, govorila je o stanju u kojem se nalazi sustav socijalne skrbi. 

'Sada kada je u sustavu jako teško, bilo bi najlakše otići'
'Sada kada je u sustavu jako teško, bilo bi najlakše otići'

- O stanju u sustavu najbolje govori podatak da je 2014. godine u sustavu socijalne skrbi bilo zaposleno 8880 zaposlenika. Donošenjem odluke o zabrani zapošljavanja, do 2018. dok Vlada nije ukinula tu odluku, bilo ih je 6900. Već te 2014. je nedostajalo 20 posto stručnog kadra. Radnici rade u neadekvatnim uvjetima - istaknula je. 

Marina Ajduković, sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, također je naglasila nedostatak stručnih ljudi u sustavu. 

- Upravo zbog depopulacije kadra, mi se sve manje bavimo preventivnim socijalnim  radom, a sve više kriznim. To su iscrpljeni stručnjaci koji jednostavno ne stignu koristiti nova znanja. Imamo ljude sa dobrom motivacijom i dobrim znanjem, koji rade u lošim okolnostima. 2013. su se ukinule i naknade - poručila je istaknuvši kako treba donijeti političku odluku gdje je interes djece. 

'Ne čudi me slučaj Pag, postali smo jako tolerantni na nasilje'
'Ne čudi me slučaj Pag, postali smo jako tolerantni na nasilje'

Ministrica Murganić poručila je kako trenutno u 80 Centara socijalne skrbi radi 1600 radnika. 

- Za vrijeme mog mandata zaposleno ih je 300-tinjak, a idemo prema još 300. Prošle godine smo podigli naknade socijalnim radnicima. Plaća im je sada 12.187 kuna bruto, a bila im je 9900 kuna prije. Znači, naknade za ovaj nadzor bile su ukinute, sad su vraćene - istaknula je. 

Jasminka Zloković, profesorica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, poručila je kako je nedopustivo da nasilnici ne snose odgovornost. 

- U posljednje vrijeme svjedočimo kako itekako žestoki nasilnici šetaju okolo i smiju se svojim žrtvama. To je nezdravo - istaknula je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21