Obavijesti

News

Komentari 14

Na početku sjednice čak sedam zastupnika zatražilo je stanku

Na početku sjednice čak sedam zastupnika zatražilo je stanku
6

Predsjednik Sabora Božo Petrov stanku od zasjedanja uvrstio je u raspored još u siječnju, ali nitko od zastupnika nije znao čemu je potrebna stanka nakon samo mjesec dana rada

VIDEO

Zatupnici Hrvatskog sabora nakon 10 dana ponovno su se vratili u saborske klupe. Predsjednik Sabora Božo Petrov stanku od zasjedanja uvrstio je u raspored još u siječnju, ali nitko od zastupnika nije znao čemu je potrebna stanka nakon samo mjesec dana rada. Pojedini su u Saboru bili i radili iako sjednice nije bilo, no pojedini su se dobro odmorili. Kako se svašta dogodilo posljednjih 10 dana, tako su i zastupnici imali puno tema o kojima su željeli progovoriti na početku sjednice. Čak sedam Klubova zastupnika zatražilo je stanku. 

Branimir Bunjac u ime Kluba Živog zida i Snage zatražio ju je kako bi ukazao na političku trgovinu i korupciju tijekom izbora novog ravnatelja HRT- a, Gordan Maras u ime Kluba SDP- a zbog zabrinjavajućeg trenda nasilja i netolerancije u RH, Tomislav Klarić u ime HDZ- a zbog zbrinjavanja opasnog otpada u Dina petrokemiji na Krku, Silvano Hrelja u ime Kluba HNS- a i HSU- a zbog izostanka usklađivanja mirovina, Mostov Miro Bulj kako bi progovorio o demografskoj slici u brdsko- planinskim područjima, Boris Milošević u ime SDSS- a zbog stajališta RH o ljudskim pravima u Vijeću EU te Branko Hrg u ime Kluba HDS- a, HSLS- a i HDSSB- a zbog stanja u vatrogastvu i aktivnosti na terenu glavnog vatrogasnog zapovjednika. 

'Izbor ravnatelja HRT-a bio je politička trgovina'

Branimir Bunjac (Živi zid) istaknuo je kako je prilikom izbora ravnatelja HRT- a Kazimira Bačića došlo do političke trgovine, poslušništva i korupcije. 

- Čitajući izjavu zastupnika HDZ- a Zlatana Hasanbegovića, inače člana Predsjedništva te stranke, on tvrdi da su zastupnici tek u petak saznali tko je kandidat za ravnatelja, da je to bio Kazimir Bačić. Ali da im pritom nitko nije rekao zbog kojeg razloga je on podesan da bude ravnatelj, odnosno zbog kojeg razloga bivši ravnatelj nije više dobar za tu funkciju. Što se tiče Mosta, oni također tvrde da prije petka nisu znali tko je kandidat za ravnatelja HRT- a, ali su pristali trgovati sa HDZ- om na način da će oni za njega dići ruke ako se daju jamstva da se pretplata smanji na 65 kuna- poručio je Bunjac dodavši kako o iznosu pretplate trebaju odlučivati sve stranke, a ta televizija mora biti javna, a ne politička. 
Istaknuo je i kako je Kazimir Bačić podnio nevjerodostojan životopis. 

- U medijima idu priče da mu je kvalifikacija bila to što je on zet Ksenije Urličić. Znači mi smo birali zeta. Iako zastupnici nisu znali za koga glasuju, oni su svi poslušno dignuli ruke i glasali- poručio je Bunjac.

'Desnica pokušava ukinuti pravo žene da odlučuje o vlastitom tijelu'

SDP- ov Ranko Ostojić govoreći o nasilju i netoleranciji koji vladaju u  Hrvatskoj, nabrojao je sve incidente koji se dogodili zadnjih 10 dana. Podsjetio je na bacanje suzavca na klub Super super u Zagrebu, fotomontaže njegove stranačke kolegice Milanke Opačić zbog koje je šef SDP- a za nju zatražio i policijsku zaštitu, napada na azilante, na vozače s beogradskim tablicama, profašističkog okupljanja crnokošuljaša na Trgu bana Jelačića... Istaknuo je kako je on, dok je bio ministar MUP-a, branio crnokošuljašima marširanje.

- Takvi marševi zaista nisu ono što je u duhu standarda postignutih u ovoj zemlji. Mi ne možemo čekati da se nekoga ubije da bi vlast ili institucije reagirale- poručio je i dodao kako je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier napravio radikalan zaokret u vanjskoj politici.

- Ministar vanjskih poslova je napravio radikalan zaokret u vanjskoj politici u području vanjskih prava. Napravio je to bez znanja građana i narušio konsenzus koji je postao u Hrvatskoj oko ljudskih prava. Demokršćani podržavaju na reproduktavna prava, ne zabranjuju pobačaj, ne negiraju prava istospolnih zajedniva, a vi u HDZ- u upravo to radite-  kazao je Ostojić dodavši kako desnica pokušava ukinuti pravo žene da odlučuje o vlastitom tijelu. 

- Ali ovim im putem poručujem da u tome neće uspjeti. Pozivam građane da podignu svoj glas i kažu u kakvoj državi žele živjeti- rekao je Ostojić.

'U dotrajalim postrojenjima je 600 tona opasnog otpada'

HDZ- ov Tomislav Klarić ukazao je na zbrinjavanje opasnog otpada u Dina petrokemiji na Krku.

- Šira hrvatska javnost ne zna da je u tim dotrajalim, zapuštenim, rđavim postrojenjima još uvijek 600 tona opasnog otpada, opasnih kemikalija. Kada sam dobio tu informaciju izvršio sam uvid u dokument Dina izvješće 20.10.2016. sa svim prilozima. Otpad se zbrinjava bez adekvatne zaštite i to predstavlja ugrozu po život i zdravlje ljudi- istaknuo je Klarić dodavši kako su još prošle godine Ministarstvo zaštite okoliša i MUP raspravljali o tome čija je odgovornost za to.

- Stoga apeliram na nadležno Ministarstvo zaštite okoliša da što žurnije pripremi prijedloge koji su već pripremljeni, da ih stavi na sjednicu Vlade i dnevni red i da se iznađu i sredstva za adekvatnu zaštitu tih kemikalija i da se nađe pravi model njihovog zbrinjavanja - poručio je Klarić.

Bulj: Ne želim hodati spušetene glave

Mostov Miro Bulj upozorio je kako se u posljednjih pet godina broj stanovnika RH smanjio za 110.000 te da se stanovnika u brdsko- planinskim područjima političari sjete samo pred izbore.

- U nerazvijenim brdsko-planinskim područjima, koji su bili izvor ljudskog potencijala i resursa kao što su npr. Dalmatinska zagora, Lika, Slavonija, danas je spaljena zemlja. Bliže se izbori, naravno i ja sam u izborima, svi ćemo biti u izborima, ali je žalosno što se političke elite sjete samo tih krajeva u vrijeme predizbornih kampanja. Sjete se da moje Sinjsko polje postoji i da se može proizvoditi hrana. Župan se toga sjeti dva dana prije samih izbora. To je nevjerojatno i tako je na svim područjima- poručio je Bulj i dodao kako su škole i rodilišta prazni, kako djeca nemaju prijevoz do škola, kako je mladih sve manje...

- Ja ne želim hodati spuštene glave među tim narodom koji me poslao ovdje. Zato sve koji upravljaju ovom državom pozivam da hitno usmjere politiku i da se organiziraju uvjeti življenja mladim obiteljima na tim područjima koje nam odlaze, a ti krajevi izumiru- rekao je Bulj. 

Hrg traži smjenu Tucakovića

Milorad Pupovac u ime SDSS- a izrazio je zabrinutost zbog porasta govotra mržnje i napada na pripadnike etničke zajednice, prije svega na pripadnike srpske zajednice. 

- Ni u najizazovnija ratna vremena nismo bilježili da se izabrane zastupnike u Saboru u već nekoliko navrata, u posljednja dva mjeseca, protjeruje iz RH i traži da im se oduzme državljanstvo. O tome se šuti. Nisu li manjine ogledalo svake većine? I nisu li ono što čuju pripadnici nacionalnih manjina ogledalo onoga što ne bi trebala biti većina ili što bi trebala biti većina? Mi čitamo iz medija na temelju nepotpunih informacija o tome da se u izvještaju Europske komisije ne spominju ni pripadnici nacionalnih manjina, ne spominje se ni pitanje ljudskih prava, nego se spominje pitanje slobode vjeroispovijesti. Tražimo da Ministarstvo vanjskih poslova taj dokument, koji nije raspravila Vlada ni mi ovdje, stavi na uvid da ga Odbor raspravi- rekao je Pupovac. 
 
Branko Hrg (HDS) zatražio je smjenu glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića. 

- Tražim da se hitno smjeni s mjesta glavnog vatrogasnog zapovjednika gospodin Slavko Tucaković jer je preskočio ustroj vatrogastva, jer je koristio svoju poziciju glavnog zapovjednika mimo pravila, bez javnog natječaja, bez poziva i dijelio opremu očito puno manje vrijednosti nego što on to prikazuje- poručio je Hrg. 

Izmjene Zakona o gradnji

Nakon što su ispucali stanke, zastupnici su raspravljali o izmjenama Zakona o gradnji.  Kako je ministar graditeljstva Lovro Kuščević pojasnio, predloženim izmjenama propisuje se novo razvrstavanje građevina s obzirom na zahtjevnost gradnje i to s dosadašnjih pet skupina na tri skupine. Uređuju se dopuštena odstupanja u građenju koja se mogu primijeniti na zgrade i druge građevine, odnosno na sve građevine umjesto samo na zgrade. Uvodi se mogućnost produženja roka važenja građevinske dozvole 3+3 godine. 

Također, izmjenama se omogućuje projektantu glavnog projekta da tim projektom, ako je to potrebno, uredi obvezu izrade izvedbenog projekta. Uređuje se pitanje utvrđivanja posebnih uvjeta i potvrde glavnog projekta za građene građevine za koju se ne izdaje lokacijska dozvola. Nadalje, omogućuje se i odstupanje od građevinske dozvole u pogledu načina ispunjavanja temeljnih zahtjeva za građevinu prije izmjene građanske dozvole s time da je izmjenu ili dopunu građevinske dozvole potrebno ishoditi prije podnošenja zahtjeva za izdavanje uporabne dozvole.

Predloženim izmjenama ne regulira se problem baznih stanica koji je uređen pravilnikom prije osam ili devet godina, no ministar Kuščević složio se kako bi se on morao mijenjati.

- Vlada RH je uvjerenja da će sa ovim izmjenama i dopunama u bitno poboljšati sustav graditeljstva, ubrzati, olakšati investicije, naročito strateške investicije, investicije od značaja za RH, kako i one investicije od značaja za jedinice lokalne i regionalne samouprave- rekao je ministar Kuščević.

Mostov Miro Bulj smatra da su izmjene Zakona dobre, ali da treba urediti problem u kojem se pogoduje teleoperaterima za gradnju baznih stanica.

- Imamo problem što se određenim grupacijama pogoduje kao teleoperaterima za bazne stanice koje grade bez suglasnosti lokalne samouprave, bez suglasnosti susjeda. A znamo kada obični građanin gradi balkon ili želi nekakvo proširenje da ne može bez suglasnosti susjeda i oni imaju naravno ogromne dobiti, a i upitno je po zdravstvenoj federaciji, znači po svim ispitivanjima da je to štetno za zdravlje. Građani bi morali moći utjecati na postavu antenskih stupova kako bazne stanice ne bi nicale kao gljive poslije kiše i to uglavnom noću- rekao je Bulj. 

Ministar Kuščević pojašnjavao je kako se predloženim zakonskim izmjenama ne regulira problem baznih stanica koji je uređen pravilnikom prije osam ili devet godina, no i složio se kako bi se on morao mijenjati.

HNS-ovu zastupnicu Anku Mrak Taritaš, bivšu ministricu graditeljstva, zaintrigirala je i odredba prema kojoj zgrade koje se ne koriste više od četiri mjeseca ne trebaju energetski certifikat. Upitala je tko će i na koji način odrediti koliko netko negdje boravi, a skeptična je bila i u odnosu na model prema kojem će građevinske dozvole vrijediti 3+3 godine. 
- Tijekom šest godina može se promijeniti svašta. Može nam se dogoditi da nakon tolikih godina izgrađene zgrade budu, u smislu građevinskih materijala, zastarjele- rekla je predloživši i kako bi trebalo jednim Zakonom objediniti  postupke u katastru i gruntovnici. 

HDZ-ov Branko Bačić ne slaže se da bi trebalo spojiti katastar i gruntovnicu. 

- To vam je po principu „Dva loša ubiše Miloša“. Kada se objedine katastar i zemljišna knjiga opet će na isti način biti loš katastar i biti će loša zemljišna knjiga. Ništa se neće dobiti nego će na jednom mjestu biti dvije loše evidencije- rekao je Bačić. 

Mostov Tomislav Panenić poručio je kako ovaj Zakon neće ništa promijeniti u Vukovarsko- srijemskoj županiji jer se tamo gradnja uopće ni ne događa. 

SDP-ovac Vedran Babić ne slaže se s dopuštanjem odstupanja u gradnji. 

- Uvodimo ovaj subjektivni pristup procjene da li je nešto u skladu sa lokacijskim uvjetima, pravilima struke ili ne.  Otvara se previše prostora da se ishodi dozvola za neke objekte koji to ne zaslužuju i sve će ovisiti o službeniku koji izdaje dozvolu i vodi postupak- rekao je Babić.

Branimir Bunjac (Živi zid) ne podržava izmjene jer smatra da su nepravedne prema vlasnicima zemlje i pogoduje investitorima koji ne moraju nužno biti iz Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...