Obavijesti

News

Komentari 23

Na prosvjednike u Beogradu bacali suzavac iz 1990., rok mu istekao prije 25 godina

Na prosvjednike u Beogradu bacali suzavac iz 1990., rok mu istekao prije 25 godina
3

Pokret slobodnih građana objavio je 11. srpnja da je "rok trajanja suzavca pet godina, a da nakon toga dolazi do promjene kemijskog sastava i tada otrov postaje jači"

VIDEO

Na prosvjedima koji su u Beogradu počeli 7. srpnja zbog najave pooštravanja epidemioloških mjera, policija je na prosvjednike ispaljivala suzavac koji je proizveden 1990. godine, što je izazvalo uznemirenost kod građana, ali i oporbenih stranaka.

Naime, prilikom rastjerivanja okupljenih prosvjednika ispred zgrade Skupštine Srbije i sukobima s prosvjednicima u centru Beograda 7., 8. i 9. srpnja ispaljeno više desetaka spremnika suzavca, koje su se mogle naći po ulicama nakon što su sukobi završili. Reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE) snimili su spremnike s oznakama "Metak 38mm MN-01 CS".

POGLEDAJTE VIDEO Policija u Beogradu tuče prosvjednike

Pokretanje videa...

Policija u Beogradu brutalno pretukla prosvjednika 01:11

Kao godina proizvodnje na nekim spremnicima piše 2012. godina, no pronađeni su spremnici proizvedeni prije trideset godina, odnosno 1990. godine. 

RSE je ove spremnike pronašao u ponudi kompanije "Trayal" iz Kruševca koja se desetljećima, pored ostalog, bavi proizvodnjom eksplozivnih i pirotehničkih sredstava.

U opisu proizvoda pod nazivom "kemijski metak za neutraliziranje MN-01", na sajtu "Trayala" navodi se da je ovo "pirotehničko sredstvo namijenjeno za privremeno onesposobljavanje nezaštićenog ljudstva na otvorenom i zatvorenom prostoru".

Usred prosvjeda u Beogradu zapjevao je Hajdukovu pjesmu
Usred prosvjeda  u Beogradu  zapjevao je Hajdukovu pjesmu

U tehničkim karakteristikama navodi se da je rok upotrebe suzavca pet godina, odnosno da ga je "najbolje upotrijebiti" u tom periodu.

Iz tvrtke nisu odgovorili na pitanje RSE-a što se događa sa sastavom suzavca i njegovim učincima nakon što je rok upotrebe prošao prije 25 godina.

Ovo pitanje pokrenuli su građani na društvenim mrežama koji su također objavljivali fotografije spremnika, a postupke policije na prosvjedima u Beogradu osudile su nevladine organizacije i oporbene stranke.

Pokret slobodnih građana objavio je 11. srpnja da je "rok trajanja suzavca pet godina, a da nakon toga dolazi do promjene kemijskog sastava i tada otrov postaje jači".

Nekadašnji načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja na Vojno medicinskoj akademiji toksikolog Dragan Joksović rekao je da su suzavcem na prosvjedima u Beogradu stvoreni "idealni uvjeti za širenje svih infekcija, a posebno korona virusa koji sada najviše cirkulira".

"Sluzokoža je oštećena uslijed kemijskog djelovanja na sluznice. I da nose maske, prosvjednici su izloženi kašlju, kihanju i svemu drugome, a oštećena sluznica idealna je za sve mikroogranizme i viruse", rekao je Joksović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava