Obavijesti

News

Komentari 5

'Zakonom o drogama trebalo je dozvoliti medicinski kanabis'

'Zakonom o drogama trebalo je dozvoliti medicinski kanabis'
1

Izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma predviđeno je da će registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj biti javno dostupan

VIDEO

Na dnevnom redu Sabora u četvrtak je i prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojima se definira pojam novih psihoaktivnih tvari te omogućuje ministru zdravstva donošenje naredbe o njihovoj zabrani.

Definiranje pojma 'novih psihoaktivnih tvari'  neophodno je radi pojave i vrlo brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u Europskoj uniji i Hrvatskoj koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju, navodi se u obrazloženju.

Tu se prvenstveno cilja porast pojave sintentskih kanabioida, tzv. osvježivača zraka i drugih jeftinih suspstanci koji su sve dostupniji na europskom i hrvatskom području.  

Osim toga, inspekcijama je proširena nadležnost pa će tako ako posumnjaju da je riječ o psihoaktivnim tvarima moći će ih zaplijeniti i poslati na analizu te u skladu s nalazima zabraniti njihovo stavljanje na tržište - objasnio je Tomislav Dulibašić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zastupnica Mosta Strenja Linić kazala je da se broj pacijenata koji se liječi od opijata posljednjih godina smanjuje, što pokazuje da je liječenje učinkovito. 

Jednako tako, kazala je kako je novi zakon trebao uvrstiti i legalizaciju medicinske marihuane. 

- Kao liječnici, meni je potpuno jasno da marihuana ne liječi rak, za razliku od nekih koji su ovdje u saboru tvrdili. Međutim, znanstveno je dokazano da pomaže bolesnicima od multiple skleroze, nekih autoimunih bolesti, kojima ublažava simptome. mamo sve potrebno za proizvodnju, mi smo bili u poziciji da takvim pacijentima omogućimo dostupnost kvalitetne i kontrolirano proizvedene medicinske marihuane, a ne prepustiti ih ilegalnom tržištu - istaknula je Strenja. 


Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u četvrtak u Hrvatskom saboru kako će potrošački telefon u njegovom Ministarstvu vrlo skoro postati besplatan.

Odlučili smo da potrošački telefon 072 414 414, za čije korištenje svaki potrošač sada plaća naknadu, što je brže moguće, transformiramo u besplatnu uslugu 0800, vidjet ćemo već tijekom petka postoji li mogućnost da nam se svi ti razgovori snime, poručio je Horvat na kraju saborske rasprave o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača.

Time je odgovorio Goranu Beusu Richemberghu koji je ranije zbog te naplate prozvao Ministarstvo.

Nazvao sam "čuveni broj" u Ministarstvu na kojem birači mogu zatražiti pomoć, no nitko ih ne obavještava da im se poziv naplaćuje. Ministarstvo nema snimljenu poruku da se razgovor naplaćuje, a naplaćuje se, dakle, Ministarstvo ne radi temeljnu stvar, kako će onda drugi, zapitao se Glasov zastupnik.

Ministar gospodarstva Darko Horvat predstavio je novi Zakon o zaštitu potrošača, istaknuvši da je usklađivanje s EU regulativom podizanje svijesti o potrošačkim pravima građana osnovni cilj donošenja novog zakona. Trgovci više neće smjeti na izlog staviti popust 70 posto, a da je na sniženju samo manji dio artikala snižen na 70 posto - objasnio je. 

Na pitanje zastupnika o slučaju franak o obeštećenje građana, Horvat je odgovorio da se prate aktualne događanja po tom pitanju i ide se u smjeru uspostavljanja instituta kolektivne tužbe. Kolegu Glasnovića je zanimalo kada će se inspekcija pozabaviti deklariranjem proizvoda.

- Mi tu imamo oznake halal, kad će se početi označavati domaći proizvodi. Gdje su poljoprivredni proizvodi koji su proizvedeni u Hrvatskoj a ne da ne znamo što jedemo, češnjak iz Kine i smrznute crkotine kojima se ne zna porijeklo - istaknuo je.

Zastupnika Mira Bulja zanimalo je zašto Hrvatska ima najlošiji internet i najgore usluge telekomunikacijskih operatera, a pritom ostvaruju najveću dobit. Horvat je odgovorio da neke stvari nisu predmet uređivanja Vlade nego HAKOM-a, a jedna od tih stvari je reguliranje kvalitete usluge telekom operatera.

Ministar Horvat je objasnio da je dio novog zakona što se tiče ugovora o primjerice telekomunikacijskih usluga ostavljanje vidljivog traga kod dogovaranja bilo kakve usluge, tako da potrošač točno zna na što je ugovorom pristao. 


Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti potrošača, nakon čega slijedi rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, te o suzbijanju zlouporabe droga.

Izmjenama Zakona o zaštiti potrošača pristupilo se radi njegova usklađivanja s EU Direktivom o nepoštenoj poslovnoj praksi kojima se, među ostalim, propisuje da se obveza isticanja dviju cijena, redovne i snižene, odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne i oglašavanje.

Izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma predviđeno je da će registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj biti javno dostupan.

U obrazloženju izmjena i dopuna zakona navodi se da se javni pristup Registru stvarnih vlasnika pravnih subjekata uvodi radi daljnjeg povećanja transparentnosti podataka o stvarnom vlasništvu i smanjenja mogućnosti zloupotrebe pravnih subjekata za prikrivanje identiteta stvarnih vlasnika kao eventualnih počinitelja kaznenih djela pranja novca, uključujući i porezne prijevare te za sprječavanje financiranja terorizma.

Zastupnici će raspravljati i o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o nasljeđivanju koji uređuje pravo nasljeđivanja te pravila po kojima sud, druga tijela i ovlaštene osobe postupaju u nasljednim stvarima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto