Obavijesti

News

Komentari 17

Plenković: Dobit ćemo novac od SAD-a koji ćemo iskoristiti za nabavu novog naoružanja

Plenković: Dobit ćemo novac od SAD-a koji ćemo iskoristiti za nabavu novog naoružanja

Premijer Andrej Plenković najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura

VIDEO

Na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak je odluka o odobrenju davanja dioničarskog zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije. Premijer Andrej Plenković najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura.

Vlada na taj način poručuje, rekao je, da će HEP kao strateška energetska kompanija ostati u stopostotnom državnom vlasništvu i da neće biti privatizirana.

Na dnevnom je redu i prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova (EU) te donošenje Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine.

PRATITE UŽIVO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Podsjećam da će u subotu stupiti četvrti paket mjera pomoći našim građanima i gospodarstvu. Napomenut ću da prema tom paketu, zahvaljujući odlukama Vlade, cijena plina ostaje ista sljedećih godinu dana, cijena struje ostaje ista do 30. rujna, nastavljamo regulirati i  cijenu naftnih derivata, a precizni paketi pomoći idu onima kojima je to najpotrebnije - poručio je premijer na početku sjednice osvrnuvši se i na dokapitalizaciju HEP-a.

- Dio ovog paketa je i davanje dioničarskog zajma HEP-u. Drugi dio je proces dokapitalizacije i oko toga se konzultiramo s nadležnim službama Europske komisije. Na taj način će biti omogućeno normalno funkcioniranje HEP-a, a imat će mogućnosti i za investicije koje su potrebne u procesu energetske tranzicije - rekao je Plenković.

Spomenuo je i tranziciju u Schengen u zračnim lukama za koju kaže kako je prošla bez problema.

- Sve ovo upućuje da će turistička sezona biti još bolja. Svi signali uoči uskršnjih praznika također upućuju na to - rekao je Plenković.

- Sa vladom SAD-a dogovorili smo potporu financiranja stranih oružanih snaga. Dodijeljeno je 140 milijuna dolara Hrvatskoj i to ćemo iskoristiti za nabavu novog naoružanja - rekao je Plenković.

- Ministar Banožić će govoriti o korištenju ovih sredstava i nabavit ćemo od SAD-a nove helikoptere - dodao je.

Govorio je i o izmjenama Zakona o osobnoj asistenciji.

- Povećat ćemo sredstva koja će se izdvajati za osobnu asistenciju. Naša politika je konzistentna po pitanju zaštite ranjivih skupina - rekao je Plenković.

Zakonom o osobnoj asistenciji, dodao je, povećava se broj korisnika s 4000 na 14.100, a trenutno će se izdvojiti 20 milijuna eura koji će narasti na 156 milijuna eura godišnje.

- Ovo je dugoočekivana i velika reforma koja se radi u partnerstvu s nizom udruga civilnoga društva. Ogromna većina udruga koje se bave ovom tematikom zadovoljna je sa nacrtom Zakona i sadržajem i svime onime što će on unaprijediti - naglasio je istaknuvši kako je Vlada kroz proteklih šest i pol godina kontinuirano povećavala naknade i za osobe s invaliditetom, roditelje s djecom s poteškoćama, roditelje njegovatelje te najavio da će nakon ovog Zakona uslijediti i Zakon o inkluzivnom dodatku. A ranije su najavljene i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Osvrnuo se i na program ministra Fuchsa o cjelodnevnoj nastavi.

- Ja očekujem da će to biti jako dobro primljeno, sve skupa da bismo podigli kvalitetu obrazovanja - naglasio je Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a