Obavijesti

News

Komentari 75

'Digli su nam rejting, to nam je jako važan poticaj i ohrabrenje'

'Digli su nam rejting, to nam je jako važan poticaj i ohrabrenje'
10

Na dnevnom redu je, uz ostalo, Izvješće o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku - Agrokor d.d.

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković podsjetio je kako su Hrvatske ceste odabrale kinesku tvrtku za izgradnju Pelješkog mosta koja ima rok od 36 mjeseci za dovršetak radova.

- U tom kontekstu bit će prigode i da hrvatske strateške tvrtke budu prinudni izvođači - rekao je Plenković.

Naglasio je kako je prošlog petka agencija Fitch podigla rejting Hrvatske.

- To je važan poticaj i ohrabrenje. Želimo vratiti Hrvatsku na razinu investicijskog rejtinga što će za posljedicu imati smanjenje kamata i to je važno za naše građane - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknuo je i kako je jučer cijeli dan bio u Saboru gdje je predstavio izvješće o sastancima Europskog vijeća tijekom 2017. godine te odgovarao na pitanja zastupnika na aktualcu.

- Mislim da su građani čuli odgovore na najrelevantnija pitanja i što sve radimo - rekao je. 

Agencija Fitch podigla rejting Hrvatske zbog stabilnog rasta
Agencija Fitch podigla rejting Hrvatske zbog stabilnog rasta

Dalić: U Agrokoru je stabilno

Ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavila je izvješće o primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave za Agrokor do 10. siječnja 2018.

Podsjetimo, rok za nagodbu izvanrednoj upravi istječe 10. travnja. Ukoliko povjerenik Ante Ramljak do tada to ne uspije napraviti, može taj rok produžiti za još najviše tri mjeseca.

Ministrica Dalić na sjednici je istaknula kako ona vjeruje da će se do 10. travnja uspjeti izvršiti nagodba. 

- Poslovanje u sustavu Agrokor je očuvano i stabilno na način da se osigurala pozitivna zarada prije oporezivanja i kamata. To je postignuto zahvaljujući novom financiranju koju su u lipnju osigurali financijski vjerovnici i uz napore izvanredne uprave - istaknula je Dalić dodavši kako su dosadašnji rezultati izvanredne uprave, a i sposobnost vjerovnika da postignu dogovor oko poslovanja temelj s kojim se ulazi u nagodbu. 

- Izvanredna uprava je prema ovom izvješću predstavila nacrt nagodbe koji se odnosi na cijeli sustav. Vjerujem da će se nagodba u rokovima moći postići.  Kada se izvrši nagodba, ovo će biti jedinstven proces restrukturiranja bez troška za porezne obveznike - istaknula je.

Naglasila je kako je najviše dobivenih sredstava utrošeno na vraćanje dugova dobavljačima koji su nastali prije 10. travnja prošle godine, odnosno prije uspostavljanja izvanredne uprave. 

Ante Ramljak priznao je dug Agrokora od 41,1 milijardu kn
Ante Ramljak priznao je dug Agrokora od 41,1 milijardu kn

- Dobavljači su isplaćeni u prosjeku oko 50 posto. Mali dobavljači u cijelosti, a postupak isplate srednjih i velikih dobavljača je u tijeku - rekla je Dalić.

Podsjetila je na stanje u Agrokoru prije godinu dana. 

- Prije godinu dana je smanjen rejting Agrokora i početkom siječnja je agencija imala dvije negativne objave. Prošli tjedan je došlo do povećanja rejtinga države. Stoga, ovo izvješće pokazuje napore Vlade i izvanredne uprave koje su doprinijele očuvanju radnih mjesta - naglasila je.

Plenković je dodao da je Vlada proteklih deset mjeseci posvetila najveći angažman da se kriza u Agrokoru ne reflektira na cjelokupnu gospodarsku situaciju.

Pet vojnih vježbi u Hrvatskoj

Vlada je usvojila prijedlog odluke o prelasku granice RH oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama u 2018. godini. 

- Ove godine će se održati pet vježbi u Hrvatskoj pa se ovim prijedlogom predlaže dopuštanje partnerskim članicama prelazak granice - obrazložio je ministar obrane Damir Krstičević.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a