Obavijesti

News

Komentari 7

Na slobodu pustili osumnjičenog za silovanje 16-godišnjakinje

Na slobodu pustili osumnjičenog za silovanje 16-godišnjakinje

Odluka Visokog kaznenog suda protivna je zaključku zadarskog suda o ranijem dosjeu osumnjičenog (23), koji se odnosi na prometne prekršaje te kazneni postupak zbog droge, koji je u tijeku

VIDEO

Posljednjih 10-ak dana na slobodi se nalazi 23-godišnji A.S., osumnjičen za silovanje 16-godišnjakinje, javlja portal 057info.

Riječ je o slučaju koji se dogodio 31. srpnja u večernjim satima na otvorenom prostoru na Viru. Dvanaest dana nakon, Županijsko državno odvjetništvo je izvijestilo javnost o otvaranju istrage protiv 23-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv spolne slobode - silovanje žrtve posebno ranjive zbog njezine dobi. Istog trena smješten je iza rešetaka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke, među kojima je još jedna maloljetnica koja se s njima te subotnje večeri nalazila u društvu. U međuvremenu protiv 23-godišnjaka je podignuta optužnica nakon koje je Županijski sud u Zadru prihvatio prijedlog državnih odvjetnika za produljenje istražnog zatvora.

Protiv tog rješenja branitelj okrivljenika, poznati zadarski odvjetnik Dan Marinović, podnio je žalbu Visokom kaznenom sudu. Žalba je očito bila dobro potkovana jer je sud odlučio pustiti osumnjičenog silovatelja na slobodu, što nije česta praksa, pogotovo u slučajevima u kojima je žrtva maloljetna.

U svom rješenju suci zagrebačkog vijeća za mladež potvrdili su kako je zadarski sud s pravom utvrdio odgovarajući stupanj osnovane sumnje te okolnosti koje upućuju na postojanje opasnosti od ponavljanja kaznenih djela. Naime, kako navode, "način počinjenja kaznenog djela koje se okrivljenom stavlja na teret ukazuje na postojanje upornosti u zadovoljenju svog spolnog nagona unatoč višekratnom protivljenju oštećenice".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Nogometaš 'građana' mora se izjasniti na sudu: Optužili ga za silovanje i seksualne napade
Nogometaš 'građana' mora se izjasniti na sudu: Optužili ga za silovanje i seksualne napade

No nakon toga slijedi preokret u njihovom zaključku:

- Međutim, imajući u vidu da takav način počinjenja kaznenog djela ne odstupa od načina počinjenja ove vrste kaznenih djela, da okrivljeni do sada nije osuđivan te da je riječ o osobi u dobi od 23 godine, koji se u istražnom zatvoru nalazi gotovo četiri mjeseca, koje vrijeme je moglo na njega u dovoljnoj mjeri utjecati da uoči da njegovo postupanje nije prihvatljivo, ocjena je drugostupanjskog suda da se svrha istražnog zatvora u konkretnoj situaciji može ostvariti i blažom mjerom, odnosno mjerama opreza, na što s pravom ukazuje žalitelj. Na taj način će se spriječiti bilo kakav kontakt okrivljenika s oštećenicom, pri čemu će se javljanjem policiji ostvariti uvid u okrivljenikov život i utjecati na svijest da se suzdrži od kršenja općeprihvaćenih društvenih pravila bilo koje vrste, naveo je Visoki kazneni sud.

Njihovo je mišljenje protivno i zaključku zadarskog suda o ranijem dosjeu 23-godišnjaka, koji se odnosi na prometne prekršaje te kazneni postupak zbog droge, koji je u tijeku.

- Iako ukazuju na neusklađenost njegovog života sa zakonom, nemaju takav značaj koji opravdava primjenu najteže mjere osiguranja njegove nazočnosti u kaznenom postupku u konkretnom slučaju, navodi Visoki kazneni sud.

Zbog zaštite identiteta žrtve, ne otkrivaju se detalji o događaju. Kako doznajemo, ni okrivljenik ni žrtva nisu sa zadarskog područja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom