Obavijesti

News

Komentari 173

'Na splitskom aerodromu svaki dan otkrijemo 5-6 zaraženih turista. Moramo biti oprezni'

'Na splitskom aerodromu svaki dan otkrijemo 5-6 zaraženih turista. Moramo biti oprezni'

Treba pojačati epidemiološke mjere jer dok se ne procijepimo i dok cjepivo ne počne djelovati epidemija će buknuti, rekla je glavna splitska epidemiologinja

Sezona i veliki dolazak turista donijeli su Splitsko-dalmatinskoj županiji i porast broja zaraženih. Ravnateljica županijskog NZJZ-a Željka Karina osvrnula se na trenutnu situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Radovali smo se turistima, ali situaciju treba iskontrolirati tako da trebaju doći s covid potvrdama. Idu i prijedlozi da imaju i testove pri ulasku u zemlju s obzirom da delta soj prevladava ne samo u Engleskoj već i kod nas - rekla je Željka Karin za HRT.

Istaknula je i da na aerodromu imaju punkt gdje mogu jako dobro iskontrolirati situaciju i kod ulaska i kod izlaska turista u zemlju.

Britanci će ipak morati napraviti brzi test prije ulaska u RH?
Britanci će ipak morati napraviti brzi test prije ulaska u RH?

- Na tom punktu dnevno otkrijemo 5-6 turista koji imaju pozitivan brzim test. Odmah ih stavljamo u samoizolaciju, a taj nalaz potvrđujemo s PCR testom. Nakon 10 dana opet uzimamo bris i turist može nastaviti putovanje - rekla je Karin.

Osvrnula se na trenutnu situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Situacija nije zabrinjavajuća, ali nije ni zadovoljavajuća. Brojke nam rastu, a porastao je i broj hospitaliziranih. Treba pojačati epidemiološke mjere jer dok se ne procijepimo i dok cjepivo ne počne djelovati epidemija će buknuti - rekla je istaknuvši kako je važno pridržavati se epidemioloških mjera i smanjiti okupljanja.