News

Komentari 4

Na splitskom Žnjanu nastavili rušenje nelegalnih objekata

Na splitskom Žnjanu nastavili rušenje nelegalnih objekata

Velika većina vlasnika nelegalnih objekata već danima sama uklanja svoje kafiće, restorane, konobe i barove, a do petka mora sve biti dovedeno u prvobitno stanje

Na splitskoj plaži Žnjan i u četvrtak, već treći dan traje uklanjanje ukupno 31 nelegalno izgrađenog objekta koji imaju rješenja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja po kojima do petka moraju prostor vratiti u prvobitno stanje.

Iako su za razliku od prvog dana kada je srušena betonska prizemnica uz cestu bageri jučer mirovali danas su se uključili ostali strojevi koji su započeli s rušenjem igrališta uz konobu čiji je vlasnik s rastavljanjem započeo u posljednji trenutak. Danas je novinarima objasnio kako mu nije jasno zašto se igralište ruši kada je to javni interes.

"Zaista sam svime ovim zatečen jer ako je trebalo nešto ukloniti onda je to trebalo raditi prema pravomoćnim rješenjima. Igralište je ovdje 24 godine kao i naš prostor. Nikada nisam mogao ni pomisliti da bi mi se ovako nešto moglo dogoditi s obzirom da je prostor u planu uređenja", kazao je Ivan Anić, vlasnik konobe i igrališta koje se danas ruši.

Velika većina vlasnika nelegalnih objekata već danima sama uklanja svoje kafiće, restorane, konobe i barove, a do petka mora sve biti dovedeno u prvobitno stanje inače će im bageri ministarstva sve "počistiti" i to naplatiti.

Objekti na Žnjanu koji su se našli pod udarom inspekcije većinom su bespravno izgrađeni, dok drugi premašuju dozvoljene gabarite. Grad im je do prošle godine izdavao koncesijske dozvole za postavljanje montažnih kioska od 12 kvadrata, no dio njih ih je kupovao više, te su tako došli do velikih objekata neki nerijetko i na dvije etaže.

Plaža Žnjan izgrađena je 1998. godine prilikom dolaska Pape Ivana Pavla II u Split.  Deset godina kasnije na plaži se počinju graditi prvi objekti. Nelegalni objekti na plaži Žnjan danas se rasprostiru na nekoliko stotina metara, od Radoševca do Duilova. Samo tijekom lanjskog ljeta otvoreno je njih 26. Danas je ukupno 31 nelegalan objekt. Dio ih je, unatoč tome što se plaža nalazi na pomorskom dobru, od modula od 12 kvadrata sagradilo čvrste objekte puno šire od dopuštenoga.

Najčitaniji članci